Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royals

Elin Wiigh: ”Jag är den coolaste tönten”

26 maj, 2023 
AvLouise Berglund
Elin Wiigh har släppt Mammalåten
Från julklapp – till låtsläpp. Elin Wiigh blev viral på Tiktok med sin mammalåt. För ELLEs Louise Åström berättar hon om succén och det faktum att hon är Sveriges coolaste tönt.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Elin Wiighs mamma har alltid velat ha en låt i present. Och i vintras hände det. Elin framförde mammalåten, på julafton under paketöppningen.

– Jag ska inte säga att hon tjatat. Men hon har ändå nämnt det mer än en gång. Det har varit en återkommande grej. Och jag har skjutit upp det varje år. Men så kände jag att nu måste det hända. Nu måste jag skriva låten till mamma. Man kan inte skjuta upp fina grejer. Man kan inte bara anta att hon lever tills hon är 200 år, säger Elin.

Elin Wiigh om låtsläppet: "Det var skrik och lite gråt"Brand logo
Elin Wiigh om låtsläppet: "Det var skrik och lite gråt"

Elin Wiigh blev viral med Mammalåten på Tiktok

Hon la upp klippet där hon framför mammalåten för sin mamma på Tiktok. I skrivande stund har det setts över 850 000 gånger och har tusentals kommentarer. Folket har krävt att låten skulle släppas. Och så blev det. Mammalåten finns nu i sin helhet på Spotify. Det är dessutom Elin Wiighs allra första låtsläpp. Hon har velat bli artist sedan hon var nio år gammal och skrev låtar med pappa vid pianot.

Annons

Vad gjorde du exakt när låten dök upp på Spotify?

– Jag pratade på facetime med min bästa kompis William och skrek. Det var skrik och lite gråt. Jag satt minutrarna innan och tänkte att det säkert är fel ljudfil. Eller att låten kanske inte kommer upp. Jag kanske har hittat på det här?! Sen kom den upp. Och jag fick skrika i några minuter. Och lyssna och det var lycka.

Vad betyder din mamma för dig?

– Så mycket. Jag hade inte kunnat göra den här karusellen som är nu med karriären och jag skulle inte kunna må såhär bra utan mamma. För mamma har varit en sån trygghet hela mitt liv. Genom jobbiga tonår, genom adhd-kaos och ångest och allt så har hon bara varit där. Så självklar och aldrig dömt. Och varit ett sånt stöd. Hon är otrolig.

Omslag till Mammalåten av Elin Wiigh
Efter att många på Tiktok bett Elin Wiigh släppa Mammalåten finn den

Jag och Elin ses vältajmat nog samma vecka som det är mors dag. Redan innan vi hunnit till studion en trappa upp har vi skrattat flera gånger. Hon är lätt att prata med. En sån person som ena stunden avhandlar ämnen som ångest och terapi för att sekunden efter skämta om att hon är en stolt tönt.

Annons

Jag har stalkat dig lite. Din bio på Tiktok säger ”Sveriges coolaste tönt”. Vad betyder det?

– Jag vet inte ens själv, haha! Jag bara känner att det är jag. Jag är verkligen en tönt. Men jag är också den coolaste tönten!

Men vad gör dig till en tönt?

– Jag har aldrig varit den klassiskt coola personen. Jag har ju varit tvärt om mot den, enligt mig själv. Aldrig i de coola gängen. I högstadiet förstod jag mig inte på coolheten och det var inget festande. Men tönt är också något fint. Jag är en tönt för att jag är mig själv. Det är muppigt. Det är ett ganska bra ord för mig, säger hon och skrattar.

Jag blir glad. Mycket för att jag känner igen mig. Jag är också en tönt som aldrig tillhörde coola gänget eller festade. Fint känns det, att ta tillbaka ordet tönt. Jag säger det. Och att jag tycker att det är töntarnas tid.

– Men det är töntarnas tid! Jag tror faktiskt också att det e vår tid, utbrister hon.

Elin Wiigh släpper sin första låt

”Säker och snygg”. Det är Elins caption till en annan video hon publicerat på Tiktok där hon cyklar med hjälm och promotar just att bära cykelhjälm. Jag kan inte hålla mig från att fråga om hon vill ha en liten tv shop-session framför kameran och göra reklam för att ha hjälm när man cyklar. Hon tvekar noll procent, vänder blicken från mig och tittar direkt in i kameran och sänker rösten.

Annons

– Hej svenska folket och alla andra. Det är inte töntigt att ha hjälm. Alltså man vill inte dö på en cykel. Det är töntigt tycker jag, även fast det är bra att vara en tönt. Ha cykelhjälm. Om fler börjar ha cykelhjälm kommer det bli en trend. Jag orkar inte att det ska stå ”Elin Wiigh död i cykelolycka” och det vill inte ni heller. Tack för mig. Ha hjälm.

Elin Wiigh om hur hon skriver sin musik

Hon är kul. Och under sina livespelningar vill hon både sjunga och inkorporera rolighet.

– Jag vill ju bli någon som man verkligen vill gå och se live. Jag vill ha så otroligt kul shower. Med bra musik, standup och kul monologer.

Hur skulle du definiera din musik, om du behövde förklara hur du skriver den?

– Jag skriver mycket om självbild, att lära känna sig själv och hur svårt det kan vara. Självhat och relationer. Jag tycker om att skriva musik med kul perspektiv. Jag har en låt jag skrivit till mig själv där jag ifrågasätter mig själv och varför jag hatar på mig själv så mycket.

Elin Wiigh i röd tröja mot röd bakgrund

Elin har kämpat med ångest, berättar hon. Den påverkar henne inte längre dagligen.

– Jag hade superjobbig ångest. En kräkfobi som var grov i flera år. Och hälsoångest. Som jag nu är medicinerad mot och har gått i terapi för. Den kan flyga upp ibland men jag ser mig själv som ångestfri vilket är helt fantastiskt och sjukt att säga.

Annons

Om du hade hört dig säga det nu, när du mådde som sämst, vad tror du att du hade sagt då?

– För det första hade det varit ”är det ett skämt?” Men för det andra: ”fy fan vad magiskt!”. När man har så mycket ångest går det inte att leva livet helt som man vill. Det gjorde jag ju inte. Jag blev jätteisolerad. Men nu känner jag ”hallå världen!”, säger hon och sträcker ut armarna i luften.

Du har adhd. Hur är det för dig?

– Det är ett kaos. Det är ett bra ord för att beskriva adhd i livet. Som adhd-person är det svårt att reglera. Det är svårt att reglera humör och mycket man ska städa och när. Jag tänker väldigt mycket och har en intensiv hjärna. Och det är extremt svårt att göra grejer som är tråkiga. Det är på en brutal nivå. Det kan verkligen göra fysiskt ont att skriva det där mejlet eller göra den där grejen som man veklingen måste göra. Men jag har fått hjälp. Jag skriver listor nu. Det är väldigt bra!

Till sist måste jag veta: Vad säger din pappa? Vill han ha en pappalåt?

– Säkert! Men han är så gullig. Han är så glad för att det går bra. Men pappalåten kommer typ 2032, jag måste ha lite paus, haha!

ELLE pop – Queen B-hysteriBrand logo
ELLE pop – Queen B-hysteri

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons