Populärt: Zara LarssonTaylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024

Elena Ferrantes succéromaner blir svensk teaterföreställning

22 okt, 2018 
AvJohanna Lejon
Min fantastiska väninna sätts upp på Stadsteatern i Stockholm
Snart är det premiär för HBO:s serieversion av Elena Ferrantes böcker om väninnorna Lila och Elena. Dessutom sätts romanerna upp på en svensk teaterscen i vår. Ruth Vega Fernandez och Maja Rung spelar väninnorna då Kulturhuset Stadsteatern presenterar Min fantastiska väninna.
Annons

I mars är det dags! Då är det svensk premiär för teaterföreställningen Min fantastiska väninna, en uppsättning som baseras på Elena Ferrantes romaner om väninnorna Lila och Elena.

”Lila och Elena – på 1950-talet är de barn i Neapels fattiga och våldsamma kvarter. De är bästa vänner och skolan är deras frizon. Lila, den egensinniga och briljanta drömmer om att bli författare. Istället måste hon sluta skolan för att hjälpa till att försörja familjen. Elena tar sig genom nålsögat och får fortsätta i realskolan. När Lila gifter sig som tonåring flyttar Elena från Neapel för att läsa på universitetet. Livet skiljer dem åt. Men för alltid är de del av varandras blodomlopp. Det är Elena som förverkligar deras barndomsdröm – hon blir författare. Och långt senare är det hon som bestämmer sig för att berätta deras historia. Trots att Lila har förbjudit henne”, skriver Kulturhuset Stadsteater om föreställningen.

Annons

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Min fantastiska väninna av April de Angelis är baserad på Elena Ferrantes världssuccé om kvinnlig vänskap under en tid av sexuell frigörelse, sociala förändringar och upptrappat politiskt våld. Den fick lysande recensioner efter premiären våren 2017 på Rose Theatre Kingston i London. Den 1 mars har föreställningen svensk premiär. Sedan spelar man till och med april. I huvudrollerna i den svenska versionen märks Maja Rung och Ruth Vega Fernandez.

– Anna Takanen från Stadsteatern ringde mig och berättade om projektet. Jag bor ju i Paris och jobbar där vanligtvis och därför tvekade jag lite, just på grund av att projektet skulle betyda att jag skulle bo i Sverige så länge. Men allt med Min fantastiska väninna kändes så bra och det är verkligen ett SÅ fint projekt så jag bestämde mig för att tacka ja ändå, berättar Ruth Vega Fernandez för ELLE.

Vad har du för relation till böckerna?

– Jag hade inte läst bökerna när jag fick frågan om att vara med i föreställningen. Men det är många av mina vänner som har sagt till mig att de tänkt på mig när de läst böckerna. Jag kan förstå det nu, när jag läst dem.

Annons

Vad gillar du med böckerna?

– Jag tycker om att hon (Elena Ferrante reds. anm.) skildrar arbetarklassen och klass-samhället på ett sätt som inte är så vanligt i den här typen av populärlittertur. Jag föll för det.

Du ska spela Lila i föreställningen, berätta om hur du känner för henne?

– Jag känner jättemycket för Lila. Jag gillar att hon inte är sådär vän, jag tycker om att hon är lite burdus.

Läs också:

Foto Carl Bengtsson

Annons