Efter kritiken – så tvingas Netflix ändra 13 reasons why

13 reasons why anses vara självmordstriggande. Nu lägger Netflix till ytterliggare varningstexter i avsnitten.
03 maj, 2017

13 Reasons Why har hyllats över hela världen. Men det har också riktats en hel del kritik mot Netflix-produktionen.

Serien baseras, som bekant, på den bästsäljande romanen 13 Reasons Why av Jay Asher och kretsar kring tonåringen Hannah, som begår självmord. Det är många som har reagerat starkt på seriens grafiska scener och flera hävdar att serien romantiserar självmord, att den triggar unga som mår dåligt.

Zara Larsson är en av de som kritiserat serien. I inlägg på Twitter, som hon dock har raderat, skrev hon att hon anser att serien romantiserar självmord och att den inte är ”hennes kopp te”.

LÄS OCKSÅ: NY TEORI – DET KOMMER SÄSONG 2 AV 13 REASONS WHY ATT HANDLA OM

Också Paris Jackson har riktat kritik mot 13 Reasons Why.

”Den är extremt triggande att se på. Snälla, se den här serien med försiktighet och tänk på att den kan göra så att du hamnar på en mörk plats. Om du kämpar med svårigheter, snälla se den inte”, har hon skrivit på Instagram.

Nu, efter all kritik, väljer Netflix att ändra serien. Hur? Genom att införa extra varningstexter. Förut fanns varningar inför de avsnitt som innehåller grafiska skildringar av självmord och våldtäkt. Men nu säger Netflix i ett uttalande att de också lägger in en extra varning innan det första avsnittet. De kommer också att informera om var man kan vända sig om man mår dåligt.

Foto Netflix