Efter 12 år – avslöjandet om varför Britney rakade av sig håret

Därför rakade Britney Spears av sig håret 2007

För drygt tolv år sedan bröt Britney Spears samman med hela världen som publik. Inför ett sjuttiotal fotografer rakade hon av sig håret – och i dokumentären Britney Spears – Breaking point ges nu en förklaring till varför hon gjorde som hon gjorde.
05 november, 2019

2007 var ett minst sagt kaosartat år för Britney Spears. Hon och Kevin Federline hade nyligen separerat, och sångerskan gick snabbt från att vara hela världens popprinsessa, med 83 miljoner sålda album och flera globala hitlåtar, till att förlora vårdnaden om sina barn och börja missbruka droger.

Hur illa det verkligen var med den då 25-åriga sångerskan blev extra tydligt den 17 februari samma år. Då lämnade Britney nämligen ett behandlingshem i Antigua där hon spenderat det senaste dygnet – och åkte raka vägen hem till sin exman för att få träffa sina barn. Kevin Federline vägrade dock att släppa in sin exfru, som arg och frustrerad åkte därifrån – följd av ett sjuttiotal nyfikna paparazzi-fotografer.

Britney tog då sikte på en kvällsöppen frisörsalong, där hon stegade in och bad om att få sitt hår avrakat. Frisören Esther Tognozz som arbetade i lokalen försökte övertala artisten till att tänka om, men Britney visste vad hon ville och greppade tag i rakapparaten och snaggade av sig håret framför alla kameror.

Britney Spears rakar av sig håret på en frisörsalong i februari 2007

Paparazzibild från när Britney rakade av sig håret den 17 februari 2007. Foto: Bauer Griffin/Mega/TT

Förklaring ges i Britney Spears – Breaking point

Nu, drygt tolv år senare, kommer en förklaring till varför Britney gjorde som hon gjorde. I den nya dokumentären Britney Spears – Breaking point intervjuas nämligen några av de som träffade artisten den kvällen, rapporterar Mirror. Däribland frisören Esther Tognozz och tatueraren Emily Wynne-Hughes som arbetade i den tatueringssalong som Britney besökte efter att hon snaggat sig.

– Jag var osäker på vad det var som hände, om det var ett upplopp utanför. Sen kom blixtrarna, och dörren öppnades långsamt, och in klev en person med huvtröja, berättar Emily Wynne-Hughes i dokumentären.

Personen som klev in i studion var alltså Britney, och när Emily Wynne-Hughes väl förstått vad som försiggick frågade hon artisten det som många undrade – varför hon rakat av sig håret.

– Jag såg att hennes hår var borta. Jag minns att jag frågade henne: ’Varför har du rakat ditt huvud?’, och hennes svar var lite konstigt, förklarar Emily Wynne-Hughes, och fortsätter:

– Hon sa: ’Jag vill inte att någon, inte någon, ska röra mitt huvud. Jag vill inte att någon ska röra mitt hår. Jag är så trött på att folk rör mitt hår’, berättar hon.

Uppmanade världen till att lämna Britney i fred

Mirror skriver även att Britney, ända sedan hon slog igenom 1998, blivit detaljstyrd av musikbranschen, och inte ens fått bestämma vad hon skulle ha för underkläder.

I dokumentären poängterar Emily Wynne-Hughes samma sak, och förklarar att ingen i hennes närmaste sfär verkade bry sig om hennes mående.

– De verkade inte bry sig särskilt mycket. Jag kände av den här intensiva ångesten och negativa energin, men det verkade som att alla bara väntade på att kraschen skulle komma.

Kort efter incidenten den 17 februari 2007 publicerade Chris Crocker, ett av världens kanske största Britney-fan, en video på Youtube där han uppmanade världen att respektera artisten som människa och lämna henne i fred.

Fram till i dag har det klippet setts av över 4,3 miljoner människor.

Foto: TT

Läs mer:

Britney Spears och James Corden åker på tidsresa i carpool-karaoke

Här prankar Britney Spears Jimmy Kimmel mitt i natten – och vi kan inte sluta skratta!

10 oväntade saker du inte visste om Britney Spears!