Populärt: Sofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serierBoktipsKrönikor

Dua Lipa i exklusiv intervju i ELLE

02 jul, 2020 
AvRedaktionen
Dua Lipa i stor intervju i ELLE
Släppet av hennes andra skiva var noga planerat. I stället blev Dua Lipas nya album ett hoppfullt soundtrack till vår tids största kris. ELLE fick en Zoomdejt med stjärnan.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Dua Lipa vill visa mig sina takfönster. De är inte hennes, direkt, utan tillhör ägarna till den Airbnb-lägenhet i London där hon för tillfället befinner sig i karantän tillsammas med sin pojkvän, modellen Anwar Hadid. Det är faktiskt den andra Airbnb-bostaden som den 24-åriga sångaren har hyrt sedan hon kom tillbaka från en resa till Australien och möttes av översvämning i sin egen lägenhet, men paret tar allt som det kommer.

Jag kan höra Hadids mjuka skratt när Lipa lutar sin bärbara dator mot taket. När vi pratas vid har det gått fyra månader sedan den globala covid-19-pandemin började, tre veckor sedan Storbritannien och USA bestämde att alla utan särskilt viktiga jobb skulle stanna hemma, och 14 dagar sedan Lipa släppte sitt andra album, Future nostalgia. Så självklart genomförs denna intervju via Zoom. Takfönstren är vackra.

Dua Lipa i stor intervju i ELLE
Bröstplåt, Tom Ford. Örhänge, Lipas eget.

– London har en tendens att vara en sådan plats där det alltid är dystert och regnigt – och det här betyder inte att vädret inte kommer att förändras inom ett par dagar, men just nu är träden i full blom, himlen är helt blå, säger hon.

Annons

Det är svårt att vara positiv när det pågår så mycket lidande, tillägger hon. Men solsken som strömmar in från takfönster känns bra. Att få syn på den rosa supermånen för några nätter sedan hjälpte också.

– Det är trevligt att se jorden nästan förnya sig lite. Att allt typ tar en paus.

Från Youtube till Grammys

Det skulle naturligtvis inte vara så. Nu är nästan alla som ägnar minsta uppmärksamhet åt populärkulturen bekanta med Dua Lipas karriärväg, från tiden då hon postade covers på YouTube och SoundCloud till den slumpmässiga kontakten med Lana Del Reys manager Ben Mawson till 2017:s självbetitlade debutalbum med den peppiga göra slut-låten New rules. Därefter kom internetsmeknamnet ”Dula Peep”, tack vare programledaren Wendy Williams felsägning, följt av två Grammys 2019 (Best new artist och Best dance recording).

Att göra promotion för ett stort popalbum isolerad och på avstånd – än mindre ett andra album tyngt av förväntningar – är nytt territorium för alla artister, och en väg som få skulle välja (Lady Gaga, Haim, Alicia Keys och många andra har skjutit upp sina skivsläpp på grund av coronaviruset), men i slutändan var det inte upp till henne. Uppladdningen inför ett planerat april-släpp började på allvar förra hösten med albumets första singel, Don’t start now – i huvudsak en uppföljare till New rules, om att gå vidare och dra direkt till klubben.

Annons

Allt var tänkt att kulminera med en välplanerad mediastorm – inklusive ett Saturday night live-uppträdande i mars. Då varnade en bot hennes bolag, Warner Records, om att skivan läckt en vecka tidigare än planerat. Innan dess hade även hon övervägt att skjuta upp albumet.

– Men jag tror att [läckan] bara stärkte mitt beslut att släppa det den 3 april ändå, säger Lipa. Nu går jag in i min himmelska övertygelse, men det var som, ”okej, det här är precis som det ska vara”. Och jag är verkligen tacksam för att musiken är ute.

Dua Lipa i intervju i ELLE, klänning från Marc Jacobs
Klänning, Marc Jacobs. Armband, De Beers.

Lipa hade tårar i ögonen när hon delade nyheterna med fans via Instagram Live, delvis på grund av den allmänna osäkerheten i världen, men också för att hon fortfarande inte var säker på om beslutet att släppa musiken då var det rätta. Men hon uttryckte hopp om att musiken kan ”ge dig lite glädje, särskilt i en tid som denna.”

Annons

”Jag tillåter mig att vara sårbar”

I den djupa utandning som följde verkade Lipa släppa ut all press från de senaste två åren – från oron över det fruktade andra albumet till den ännu mer förrädiska terräng som det innebär att försöka få kontakt med sina fans, när många kämpar på olika sätt, från hennes privilegierade plats.

– Sättet jag skriver musik på – jag är alltid väldigt öppen och jag tillåter mig att vara sårbar, berättar Lipa under vårt Zoomsamtal två veckor senare. Och jag känner nu mer än någonsin att det har fört mig närmare mina lyssnare. Jag tycker att det är viktigt att prata om sina känslor och att vara sårbar och att visa att man är mänsklig.

Som tur är för Lipa (och hennes fans), var Future nostalgia exakt vad världen behövde i exakt det ögonblicket: skimrande disco; old-school hiphop; ekon av pop-storheter, från Madonna till Prince, Britney till Blondie (titelspåret och Levitating har båda stark Debbie Harry-energi). Det är en pastisch av olika influenser, från musiken som hennes föräldrar – etniska albaner som flydde från Kosovo i början av 90-talet – spelade hemma i familjens nya hemstad London till de första konserterna som Lipa gick på i tonåren: Method Man, Redman, Snoop Dogg.

Annons

Albumet bjöd också på välbehövliga skratt (sök på Don’t start now-memes för  otroligt roliga tolkningar av oavsiktligt tidsenliga textrader som ”Don’t show up, don’t come out”) och mycket kul i låtar som barnförbjudna Good in bed, som känns som en modern, spirituell sammansmältning av Lily Allens Smile och Lauryn Hills Doo wop (that thing).

Dua Lipa i intervju i ELLE, känning Gucci
Klänning, Gucci.

Men på spår som Boys will be boys serverar Lipa också en särskilt mustig gryta av ursinnig, riv sönder det-feminism, bränn ner det-politik och existensiell rädsla. Förlåt den här fåniga fortsättningen på grytmetaforen, men hela albumet är lätt att frysa och smakar ännu bättre dagen efter – särskilt med en eller två skivor surdegsbröd.

Annons

Sarah Hudson, en LA-låtskrivare som arbetade med Lipa på Levitating och albumets andra singel, Physical, en synth-tung hyllning till ett förhållandes smekmånadsfas (och Olivia Newton-John), säger att hennes favoritegenskap hos artisten är förmågan att balansera mellan att ”ha kul i studion och samtidigt ge sitt allt i konsten. Hon är bara en härlig, autentisk, intelligent, fantastisk människa. Jag skulle seriöst kunna prata om hur mycket jag älskar henne!”

Future Nostalgia – både ett bekant och nytt sound

Lipas avsikt med Future nostalgia var att skapa ett sound som kändes både bekant och helt nytt, men för vissa kan titeln också betyda nostalgi över en känsla av framtidsoptimism, som en omvänd retrofuturism, nu när det är klart att samhället är på väg mot betydligt svårare problem än robotbetjänter och jetpacks. Man kan också dra paralleller till dikotomin i vår nuvarande kris: Även om den tycks sakna motstycke – en bieffekt av globalisering och klimatförändringar, som förvärras av inkomstojämlikhet, ett trasigt hälso- och sjukvårdssystem och nationalistiska ledares felsteg – är förutsättningen för en pandemi uråldrig, belagd med ett filter av vaga andrahandskunskaper om termer som ”pest” och ”den stora depressionen”.

Annons

Det finns en inneboende sorg i Lipas musik, men beatsen är skräddarsydda för Tiktok. Och det är svårt att föreställa sig något som kommer närmare vårt kollektiva, nästan konstanta, tillstånd av kognitiv dissonans än den specifika kombinationen. Det är Lipas signatur – det hon kallar ”dansgråt”-musik. Och hennes autentiska, oplanerade, hitta-på-allt-eftersom-release har gett genklang.

Dua Lipa i intervju i ELLE, klänning Gucci
Klänning, Gucci. Halsband, Roberto Coin.

Samma dag vi pratade nådde hennes album förstaplatsen i Storbritannien, Don’t start now hade redan nått andraplatsen på Billboard Hot 100 och de uppföljande singlarna Physical och Break my heart klättrade också på listorna.

Annons

Mawson, Lipas manager, blev inte förvånad över albumets framgång och är övertygad om att det kommer att fortsätta sälja bra under de kommande åren.

– Den globala pandemin förändrade verkligen saker och vi var begränsade när det gäller vilken marknadsföring vi kunde göra, säger han. Men jag var väldigt stolt över hur teamet anpassade sig.

Lipas SNL-spelning avbokades, men hon fick fortfarande framföra Don’t start now med sitt band och dansare på delad skärm på The late late show och Break my heart under en trippig grönskärmsprojektion för The tonight show.

Det senare kändes särskilt intimt – när hon sjöng om att inse att man är förälskad och sedan omedelbart börja oroa sig för att det ska sluta dåligt, förstod man att hon och Hadid var de enda två personerna i rummet och att hennes pojkvän, som hon hade i åtanke när hon skrev låten, fick henne att skratta.

Under hela denna virtuella promoturné har Lipa gjort sitt eget hår, makeup och styling och anser att det är ett ”litet pris att betala i det stora hela”. Hon visar dagens ensemble, som inkluderar en bedårande Ashley Williams-skjorta med hundillustrationer, knuten i midjan, och Lipa medger att ”detta förmodligen är det mest ’klädda’ jag har varit”, och att hennes nuvarande go-to-outfit är ”mjukisbyxor och en hoodie, vilket är vad jag kommer att byta till så fort jag är klar med det här videosamtalet”, säger hon och skrattar.

Annons

Dua Lipa om livet under coronapandemin

Det är absolut inget romantiskt med en pandemi, men det är i dag lätt att förlora sig i föreställningen om ett favoritkändispars mysiga spelkvällar eller följa deras dagliga karantänpromenader (och debattera huruvida deras misstänkt rena kaffekoppar är rekvisita). Det har blivit en eskapistisk gren att hålla fast vid i en till synes oändlig ångestcyklon. När det gäller Lipa och Hadid har de gjort i stort sett samma sak som vi andra:

Dua Lipa i intervju i ELLE, kavaj och shorts från Saint Laurent
Kavaj och shorts, båda Saint Laurent by Anthony Vaccarello. Örhängen, ForeverMark x Anita Ko

– Åh herregud, jag har sett så många serier. Ozark, Tiger king, The night of, The outsider, Servant, sa jag Ozark? Och massor av filmer också, säger Lipa. Jag älskar att skapa listor, normalt skulle det vara listor över restauranger, platser att besöka och saker att göra med vänner, men nu är det film- och serielistor.

Annons

Hon och Hadid lagade också bläckfisk nyligen, ett impulsköp från en gård-till-bord-app.

– Vi köpte bara vår vanliga fisk och andra saker, när bläckfisk kom upp, säger hon. Så vi sa: ”Okej, låt oss prova något nytt.” Det handlar om att göra saker roliga, komma på olika recept, prova saker som vi aldrig har gjort förut.

Vilket inte betyder att de senaste veckorna varit lätta.

– Naturligtvis saknar Anwar sin familj och snart kommer vi förhoppningsvis att kunna åka och träffa dem, säger hon.

Fram till nyligen kretsade parets konversationer kring när de skulle kunna träffas mellan Lipas turnédatum, ”men nu när vi har fått all den här extra tiden gör vi det bästa av den,” säger hon. ”Och det har varit riktigt trevligt. Vi försöker att se den ljusa sidan.”

En del av optimismen inkluderar hoppet om nya insikter som kan komma från den här perioden av global reflektion.

– Jag tror definitivt att saker och ting kommer att förändras, förutspår hon. Jag tror att vi kommer att hantera Moder Natur annorlunda – vi kommer inte att vara lika slarviga som vi har varit. Jag tror att vi kommer vara mer empatiska och få varje ögonblick att räknas. Vi kommer inte att ta saker för givna. Jag tror att vår värld förmodligen kommer att förändras för alltid.

Annons

Coronaviruset må ha kapat berättelsen om Future nostalgia, men Lipa är inte intresserad av att bära det med sig till nästa album.

– Jag känner inte att vi vill komma ihåg för mycket av den här tiden. Naturligtvis är det ett stort ögonblick i historien som vi inte kommer att glömma. Men jag vet inte om det kommer att påverka min musik.

Dua Lipa i intervju i ELLE, klänning Gucci
Klänning, Gucci. Örhängen, Jacob & Co.

Liksom alla Zoomsamtal lämnar det här mig lite elektrifierad, lite uttömd och med en längtan efter att återgå till normal mänsklig interaktion. Vem vet när det kommer att ske, men under tiden kommer Lipas fans att fortsätta ställa till med köksdiscon till hennes musik. Och så småningom, äntligen, en dag i den förmodligen avlägsna framtiden, kommer det att bli en fest, en riktig fest, med massor av människor och blinkande ljus och ett dansgolv klibbigt av utspillda drycker och svett. Då kanske vi har fått ny musik från Gaga och Haim – vem vet, kanske till och med Rihanna.

Annons

Men på den första festen på andra sidan av allt detta kommer ett ögonblick när dj:n låter nålen falla på det bastunga spåret Don’t start now. Lipas kristallklara röst, som sjunger ”Did a full 180, crazy”, kommer att flyta från högtalarna, konfetti kommer att falla och folkmassan kommer att bli helt vild.

Dua Lipa

Ålder: 24 år.
Bor: London.
Familj: Mamma, pappa, en syster och en bror. Pojkvännen, modellen Anwar Hadid.
Aktuell: Med nya albumet Future nostalgia, skulle ha varit ute på världsturné just nu men den ställdes in på grund av coronapandemin.
Följ: @dualipa på Instagram och Twitter, @dualipaofficial på Tiktok.
Kuriosa: Bilderna till reportaget togs precis innan pandemin bröt ut i full kraft. Sedan dess har Dua Lipa gjort all styling och makeup själv.

LÄS MER:

Dua Lipa om uppväxten, kärleken och sina bästa beautyhacks

8 kändisar som gled in i varandras DM – och blev ihop

Annons