Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Love is blindYoung royalsOscarsgalan

9 händelser som får oss att inse hur länge drottning Elizabeth regerade

09 sep, 2022 
drottning elizabeth
Hon såg Berlinmuren byggas och falla och gick från att kommunicera via radio till tv och sedan internet. Drottning Elizabeths tid som drottning är svår att greppa, men här är några händelser som får oss att inse vidden av hennes livsverk.
Annons
drottning elizabeth

1940: Första radiosändningen till nationens barn

1940 gjorde drottningen Elizabeth (då prinsessa) sitt första radiosända tal. Endast 14 år gammal riktade hon sig till nationens barn under andra världskriget, och erbjöd sin sympati. Hon pratade även om barnens ansvar att bygga upp nationen efter kriget, något som säger en del om hennes plikttrogenhet redan i tidig ålder.

drottning elizabeth

1944: Jobbar som bilmekaniker under andra världskriget (utan körkort!)

Under andra världskriget volontärarbetade Drottning Elizabeth som bilmekaniker och lastbilsförare. 18 år gammal var hon den första medlemmen från kungafamiljen som gick med i armén. Men drottning hade inte ens körkort när hon började köra under kriget – och tog det sedan aldrig! Drottningen behövde varken körkort eller registreringsskylt på bilen under resten av sitt liv.

Annons
drottning elizabeth

1953: Världens första tv-sända kröning

Drottning Elizabeth var den första monarken som livesände sin kröningsceremoni. Människor världen över bevittnade henne ta över kronan i Westminister Abbey 1953, många köpte till och med sina första tv-apparater inför det speciella tillfället. Då hade färg-tv ännu inte kommit till Storbritannien(!).

drottning elizabeth

1953: Det nära samarbetet med Winston Churchill

I drottning Elizabeths arbetsuppgifter ingick ett möte varje vecka med den sittande premiärministern. Hennes sista officiella uppdrag blev ett möte med Boris Johnsons efterträdare Liz Truss – och hennes allra första premiärminister var ingen mindre än Winston Churchill.

Annons

De regerade tillsammans under allra världskriget, och fick ett väldigt speciellt band. Trots meningsskiljaktigheter fanns det en enorm respekt, ja till och med vänskap mellan dem. När Churchill gick i pension skrev drottningen ett handskrivet brev till honom, och på hans begravning 1965 bröt hon mot kunglig sed när hon av respekt för hans familj avstod från traditionen att alltid vara den sista att ankomma till ett evenemang, och lät istället dem ankomma sist.

1969: Möter den första mannen som gick på månen

drottning elizabeth

Drottning Elizabeth var hela 43 år gammal när människan gick på månen för första gången. Hon träffade dessutom astronauterna från Apollo 11-uppdraget när de efter sin rymdresa åkte på en världsturné, ett möte som enligt uppgift inte gick helt osmidigt.

Annons

Neil Armstrong vad nämligen så förkyld att han råkade få en hostattack när han skulle hälsa på drottningen, och enligt Buzz Aldrin höll Mike Collins på att ramla ned för en trappa i desperation att följa de kungliga sederna och aldrig vända ryggen till drottningen.

1973: Storbritannien går med i EU – och ur

Drottningen var där för att bevittna hur Storbritannien gick både med i EU 1973, och sedan ur, under Brexit som inleddes 2017. I hennes uppdrag ingick det att hålla sig neutral till politiska frågor, men många försökte tolka in en dold mening i hennes uttalande under denna tid.

I ett tal i samband med Brexit vidhöll hon vikten att lyssna på varandra och respektera varandras åsikter, något många tyckte vad unikt då hon nästan aldrig uttalade sig om politiska frågor. Kommentatorer menade att det visade på oron hon kände inför hur uppslitande konflikten var för landets befolkning.

drottning elizabeth

1976: Den första kungligheten att någonsin skicka ett email

Drottning Elizabeth har upplevt många samhällsförändringar – inte minst den digitala revolutionen. Från radiosända tal som tonåring till zoom-möten under pandemin. Hon var dessutom den första kungligheten att någonsin skicka ett email. 1976 besökte hon en militärbas och fick prova ett datornätverk som var en tidig föregångare till vårt internet, och därifrån skickade hon sitt – och monarkins – allra första email någonsin.

Annons
drottning elizabeth

1989: Berlinmurens fall

Drottning Elizabeth såg Berlinmuren både byggas och falla, och många menar att hennes diplomati var ett viktigt steg i nedmonteringen. Bara 7 månader innan muren föll tog hon emot den sovjetiska ledaren Mikhail Gorbachev vid Windsor-slottet, och gav honom ett varmt välkomnande.

drottning elizabeth

2022: Testar positivt för covid-19

De senaste åren har präglats av pandemin och covid-19, likaså för kungligheter. Mycket av det kungliga arbetet fick ställas in eller ändras om, och de klarade sig inte heller från själva sjukdomen. I början av året smittades den då 95-åriga drottningen av covid-19, men klarade sig med milda symptom av den smittsamma sjukdomen.

Bilder: TT

Se drottning Elizabeths mest stilsäkra looks genom årenBrand logo
Se drottning Elizabeths mest stilsäkra looks genom åren

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons