Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royalsBridgerton

Dödade kvinnor: Ny podcast om kvinnor som dödats av män de älskat

24 sep, 2019 
AvEmma Castman
Varje månad dödas minst en kvinna i Sverige av en man hon haft en relation med. Det visar Kerstin Weigls och Kristina Edbloms tioåriga kartläggning – som nu blir podcast.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Under 2000-talet har 299 kvinnor i Sverige dödats av sin man, pojkvän eller ex-man, och 249 barn har därmed förlorat sin mamma i ett mord eller dråp. Det visar den kartläggning som journalisterna Kerstin Weigl och Kristina Edblom jobbat med sedan 2009.

Det var Aftonbladet som gav Kerstin och Kristina i uppgift att ta reda på hur många kvinnor i Sverige som dödats av män de haft en relation med, från 1 januari 2000 och framåt.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Arbetet resulterade i en granskning av 153 fall, och efter publicering strömmade reaktionerna in – framförallt från kvinnor som själva levde med hot och våld. Det stora intresset och det starka engagemanget ledde sedan till att Kerstin och Kristina bestämde sig för att fortsätta räkna – och nu, tio år senare, är siffran alltså nästan den dubbla.

Uppmärksammar fallen i podcasten Dödade kvinnor

För att uppmärksamma den granskning som Kerstin och Kristina ägnat sig åt under tio års tid är de nu aktuella med Dödade kvinnor – en poddserie där de fördjupar sig i vilka kvinnorna var och hur de levde.

Kerstin Weigl och Kristina Edbloms gör podcasten Dödade kvinnor på Aftonbladet Story
Förutom podcasten Dödade kvinnor är Kerstin Weigl och Kristina Edblom aktuella med boken I händelse av min död. Foto: Sofia Runarsdotter

De fall som Kerstin och Kristina räknar är rättsligt uppklarade. Deras fokus är att berätta om de som förlorat livet och på ett konkret sätt beskriva de misstag och systemfel som lett fram till deras död. Tillsammans läser de domar, förundersökningar och andra dokumentet, samtidigt som de talar med anhöriga och träffar experter.
Dödade kvinnor kommer i fyra avsnitt och publiceras på Aftonbladet Story. Här kan du läsa mer om granskningen.

Annons

Kerstins och Kristinas kartläggning i siffror:

299 kvinnor i Sverige har dödats av sin man, pojkvän eller ex-man under 2000-talet. Det motsvarar minst 1 kvinna i månaden.
246 barn under 18 år har därmed förlorat sin mamma i ett mord eller dråp.
92 barn var hemma när det hände, 51 barn såg mordet och minst 7 barn hittade sin mamma.

Är du du själv drabbad och utsatt för våld och hot kan du få hjälp via Kvinnofridslinjen eller Roks. På Unizon kan du ta reda på var din närmaste kvinno- eller tjejjour finns.

Foto: Foto: Sofia Runarsdotter/Acast

Läs mer:

Metoo-backlash – kvinnor har svårare att få anställning

Nästan varannan kvinna utsatt för sexuella övergrepp

Emma Watson vill hjälpa utsatta kvinnor – startar stödlinje

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons