Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royalsRöda mattan

DJ:n och producenten Bella Boo är aktuell med sitt tredje album

13 nov, 2023 
AvRebecca Jardsdotter
DJ:n och producenten Bella Boo är aktuell med sitt tredje album
Josef Forselius
Från dansgolvet på Stockholms rave­scen till att bli en av våra främsta DJ:s. Under åren bakom skivspelaren har hon fått otaliga kroppar att förenas i samma beat. Nu kommer Bella Boos tredje album – kantat av eskapism, cykelturer och hoppet om frihet förbi sorgen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Stilresan: Kourtney KardashianBrand logo
Stilresan: Kourtney Kardashian

”One good thing about music, when it hits, you feel no pain.” Med det Bob Marley-citatet arkiverat någonstans i bakhuvudet landar Bella Boo i studion med själen badandes i sorg. Hennes plan är att skapa musik som tar henne någon annanstans. Kanske inte fysiskt, men garanterat mentalt. I stället för att göra det hon annars är så bra på, att gräva ner sig i det sentimentala och rota runt i det som aldrig blev, lägger hon fokus på något nytt. Hon väljer att skapa egna toner, trummor och takter som ljuder likt de känslor hon önskar att hon befann sig i – glädje, förundran, hopp, kärlek, framtidstro.

Annons

– När min känslomässiga eskapism i studion verkligen fungerade, kände jag mig fri. Imaginärt hamnade jag på en cykel en sensommarkväll utan händerna på styret – och det är så låtarna låter.

Det är också så det nu lanserade albumet, DreamySpaceyBlue, helst ska lyssnas på. Från början till slut.

DJ:n Bella Boo är aktuell med sitt tredje album.
Josef Forselius

– Titeln säger en hel del, det är en drömmig skiva. Den är mycket mer för en cykeltur i jämförelse med min senaste EP som var ­tillägnad dansgolvet. Även fast … Det kan vara rätt svårt att sitta still till den här också, skrattar Bella i sin studio i centrala Stockholm.

Dansgolvet är DJ:n och producenten Bella Boos självklara hemarena. Efter uppväxten i Enköping där hon skolas i klassisk musik som cello och piano och tonår som tillbringas i USA, flyttar hon tillbaka till Sverige och upptäcker Stockholms ravescen. Hon har nyligen fått upp ögonen för elektronisk musik som The Cure, Björks första skivor och tyska Kraftwerk. Men det är när hon själv får möta musiken, på hemmasnickrade klubbar vid 03-snåret eller i skogsgläntor i soluppgången, när basen får slå hårt i bröstet, som känslan infinner sig: hon har hittat hem.

Annons

– När man samlas en mängd människor och dansar till samma trumma … Det kan vara helande. Om man haft en sådan kväll kan man känna glädje flera dagar efteråt. Det finns en direkt kraft i musik och dans som är så fysisk, en påtaglig energi.

Inte långt efter hennes entré till en ny värld av musik köper hon egna skivspelare. Hon påbörjar och utökar sin vinylsamling, och med hörlurarna över ena örat övas det på övergångar och att hitta sitt eget sound. Snart står hon bakom DJ-bordet på Stockholmsraven och driver musiken framåt från kväll till natt till gryning till morgon. Besökarna lär sig snabbt: Ska Bella Boo spela, blir det trångt.

Efter att hon producerar sin första remix 2017 släpps snart en EP, givetvis i vinyl, på ett franskt skivbolag. Mer musik skapas. Spelningar bokas, både i Sverige och internationellt. Så har det rullat på. I dag är hennes musik och sätt att spela omtalat som ett signifikativt ”Boo-mood”, och hon ses som en av Sveriges mest älskade och bitterljuva dansmusikproducenter.

Annons

– Jag avskyr ny DJ-kultur, en stor scen som alla står vända mot. Det bästa är när man står på samma nivå, ger och tar till varandra. När det är som bäst gör man det tillsammans.

Tillsammans har varit ledordet under framtagandet av albumet. För att göra albumet till en trygg process bjuder Bella in vänner och familj till studion. Samtidigt vågar hon ta klivet till att spela instrument som gitarr och piano utöver de syntar och trummaskiner hon vanligtvis sitter framför. Fastän hon är livrädd för att sjunga gör hon det också. Tidigare har hon använt sin röst atmosfäriskt, som en del av musiken, men nu hörs hennes stämma klart och tydligt. Även vännerna och artisterna Venus och Bavé är med på några låtar.

Bella Boo föredrar att spela när alla står på samma nivå och inte på en stor scen som publiken står vänd emot
Josef Forselius

– Jag var i sorg när jag påbörjade plattan och under arbetet med den. Men jag vill alltid utvecklas! Jag bestämde mig tidigt när jag började göra musik att jag aldrig ville fastna, att jag inte skulle sträva efter det perfekta. Hos de artister jag gillar kan man höra deras utveckling i musiken. Så vill jag vara. Allt kanske inte är perfekt, men det är ett tidsavtryck, som bara kan skapas och förvaras i den här tiden av livet.

Annons

DreamySpaceyBlue är Bella Boos tredje fullängdsalbum. Hennes idé om att albumprocessen skulle ta henne till andra sidan, bortom sorgen, gick inte helt som planerat.

– Jag ville hitta fram till tröst och glädje med skivan. När jag var klar och lyssnade igenom låtarna bröt jag ihop för … det funkade inte?!

Men … Vilken besvikelse?!

– Haha, ja! Åh, det känns skönt att kunna skratta åt det i dag. Men jag insåg att det kanske var lite naivt av mig att tro att det skulle räcka med att göra en skiva. När det handlar om sorg behöver det nog ges både terapi och tid.

Hur ser du på processen i dag?

– Att jag inte hittade det positiva där och då, men att jag försökte, var att påbörja en kognitiv resa i rätt riktning. För mig är det enkelt att instrumentalt skapa känslor. Och kan jag skapa känslor i musiken, har jag dem nog inuti mig också, någonstans.

Vad får dig att stanna i det elektroniska?

– Ibland slår tanken mig: Vad är det jag håller på med?! Särskilt om jag ska spela utanför Sverige, när jag ska resa ifrån min dotter, mitt hem, mina rutiner. Men så kommer de där stunderna, fyllda av energi, när tid och rum utanför dansgolvet försvinner. Det blir ett slags meditation i ett rum fyllt av kärlek och respekt. Jag tror man kan hitta kraft där. Hitta livsglädje.

Vad hoppas du på med albumet?

– Jag tror att det kan ta lyssnarna dit de behöver. Och vidare.

FAKTA
Namn: Gabriella Borbély.
Ålder: 43 år.
Yrke: Producent och DJ.
Aktuell: Med tredje albumet DreamySpaceyBlue.
Följ: @__bellaboo__

Foto: Josef Forselius

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons