Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serier

Det gör Feven idag – därför försvann hon från rampljuset

22 okt, 2021 
AvElin Jonsson
För två decennium sedan var hon hela Sveriges hiphopqueen, men plötsligt valde hon att kliva bort från rampljuset och det tystnade för all framtid kring Feven.Här är hon idag!
För två decennium sedan var hon hela Sveriges hiphopqueen, men plötsligt valde hon att kliva bort från rampljuset och det tystnade för all framtid kring Feven.
Här är hon idag!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
9 saker tonåringar i dag inte kan förstå att vi behövt göraBrand logo
9 saker tonåringar i dag inte kan förstå att vi behövt göra

Spola tillbaka bandet en sisådär tjugo år, hiphop-hajpen var stor och på ZTV och från radion skrålar bland annat Dom tio budorden med Feven. En dänga som hon följde upp med Bränn BH:n för att sedan samarbeta med bland andra Petter. Men så plötsligt blev det tyst. Hiphop drottningen valde att abdikera. Utan att riktigt ge en förklaring.

Feven slog igenom med dunder och brak i början av 2000-talet, men försvann därefter från de stora scenerna. I nya SVT-serien berättar hon att det var saker i privatlivet som gjorde att hon drog sig tillbaka.

– Oavsett anledning är hon saknad. Jag hade väldigt gärna hört henne rappa mer, säger DJ Sleepy i nya SVT-serien Den svenska hiphopens pionjärer.

Annons

Petter Askergren säger i intervjun att han tror att Feven fick nog av livet i rampljuset. Samtidigt som Ken Ring gör klart att Feven var stor, och att hon behövdes inom hiphopkulturen.

– Att få in en svart kvinna som rappar i gamet och kulturen, det tror jag verkligen både folket och fansen behövde. För det fanns inga tjejer alls liksom.

hålan hellström, ola salo och feven prisades under rockbjörnen 2001.
Året är 2001 och man känner ingen sorg för Göteborg, och it takes a fool to remain sane och bh:ar bränns!

Feven gör comeback – om än bara för en stund

Men nu dyker Feven, 46, upp i rutan igen – för första gången på 20 år! I dokumentärserien Den svenska hiphopens pionjärer på SVT låter hon sig intervjuas. I början av intervjun berättar hon att hon med sitt musikaliska engagemang ville göra braksuccé och karriär.

Annons

– Hundra procent karriär, det var det jag ville ända sedan jag var liten, säger hon och visst lyckades hon med det!

– Vi var övertygade om att vi var ”the shit”, berättar Feven om tiden då hon var på allas läppar.

feven som ung
Feven har rappat sedan barnsben. Här plåtas hon 1994.

Därför försvann Feven från rampljuset

Feven var en pionjär under sin karriär, och hon har öppnat dörrarna och släppt in kvinnorna in till hiphopens värld. Hon prisades med grammisar, Rockbjörnar och har även fått pris från självaste kronprinsessan Victoria. Men vad var det som hände, varför försvann hon så plötsligt – Feven berättar om den intensiva tiden i intervjun.

Annons

– Det hände saker i privatlivet. Och jag tog avstånd från allt på grund av det, säger hon samtidigt som hon förklarar att hon inte kommer gå in närmare på det.

Enligt Feven finns det dock en möjlighet att det kan komma ny musik från henne inom kort.

– Jag är jättesugen på att skriva lite. Vi får se, det kanske bara blir för mig själv och mina kompisar, säger hon.

”Jag tog avstånd från allt”, förklarar hon om det plötsliga uppbrottet från rampljuset i SVT-serien Den svenska hiphopens pionjärer.

Foto: TT/SVT/Camilla Cherry

Annons