Populärt: Sofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serierBoktipsKrönikor

Den mansfria festivalen Statement fälls för diskriminering

18 dec, 2018 
AvSofia Börjesson
Statement festival och Emma Knyckare som nu fälls för diskriminering.
Den mansfria musikfestivalen Statement prickas av Diskrimineringsombudsmannen (DO) efter en anmälan om diskriminering av cis-män. Samtidigt betonar DO att ingen person har diskriminerats i samband med festivalen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Efter flera års rapporter om sexuella övergrepp och våldtäkter på festivaler runtom i Sverige fick komikern och programledaren Emma Knyckare nog. På Twitter tog hon till orda och föreslog en helt mansfri festival som skulle hållas ”tills ALLA män har lärt sig hur en beter sig”. Sagt och gjort.

Festivalen gick av stapeln den sista augusti och inte ett enda brott rapporterades, men det var inte utan debatt. Vissa menade att det var fel väg att gå att utesluta män, andra menade att det rörde sig om regelrätt diskriminering. Någon eller några skickade till och med in en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen, och i går kom beslutet:

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

”Det var en överträdelse av diskrimineringsförbudet när det på musikfestivalen Statements hemsida och i uttalanden från företrädare inför festivalen framgick att cis-män inte skulle beredas inträde till festivalen”, skriver DO på sin hemsida.

Däremot skriver DO att ingen enskild person diskriminerades under festivalens gång. Det har till exempel inte gjorts skillnad på kön vid inträdet till festivalen. DO betonar även att de inte ifrågasätter våldskulturen som fick Knyckare att skapa Statement från första början.

Annons

”Beslutet att inleda tillsyn mot Statement ska inte ses som ett ifrågasättande av det allvarliga problem som sexuella övergrepp, bland annat på festivaler, utgör”, skriver DO.

På Statement festivals Facebook-sida har följande svar lagts upp till Diskrimineringsombudsmannen:

”Hej Diskrimineringsombudsmannen! Vi har tagit del av ditt beslut och vi tycker att det är trist att det 5 000 kvinnor, icke-binära och transpersoner vittnat om som en livsomvälvande festivalupplevelse får några få cis-män att gå i taket. Succén med Statement Festival visar att vi behövs och beslutet förändrar inte det faktumet. I övrigt har vi inga kommentarer – vi är upptagna med att förändra världen. #BackaStatement”

Läs mer:

ELLE på Statement: Så var det att vara på en mansfri festival

Cleo om Statement: ”Enda festivalen jag hade känt mig trygg på”

Rebecca och Fiona om Statement: Männen får panik när patriarkatet smulas sönder

Besökarna om Statement: En historisk händelse som måste supportas

Annons