Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serier

Den mansfria festivalen är tillbaka – då arrangeras Statement 2020

25 nov, 2019 
AvEmma Castman
Nu står det klart att den mansfria festivalen Statement kommer tillbaka 2020. Här är allt vi vet om tid, plats och biljettsläpp!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

I slutet av augusti 2018 föddes Statement festival, en festival för kvinnor, transpersoner och icke-binära, där cis-männen fick stå åt sidan. Det var radioprofilen Emma Knyckare som kom på idén efter att ha fått nog av alla övergrepp och våldtäkter som det rapporterades om samma sommar, däribland på Bråvalla-festivalen i Norrköping.

Den första upplagan av Statement festival ägde rum på Bananpiren i Göteborg, och fick stora hyllningar – men också mycket kritik. Det gick till och med så långt att festivalen anmäldes till diskrimineringsombudsmannen som valde att pricka.

”Det var en överträdelse av diskrimineringsförbudet när det på musikfestivalen Statements hemsida och i uttalanden från företrädare inför festivalen framgick att cis-män inte skulle beredas inträde till festivalen”, skrev DO på sin hemsida i samband med domen.

Efter många om och men valde Statement trots anmälan att fortsätta sin satsning, och 2019 gick de från att vara en festival till att bli en klubbturné. Denna gång förbjöds inga cis-män, men de var inte heller inbjudna. Något Emma Knyckare var noga med att poängtera när Dagens Nyheter intervjuade henne om beslutet:

Annons

– Vi tror att alla män har lärt sig att inte gå på events de inte är inbjudna till.

Då släpps biljetterna till Statement festival 2020

Nu står det klart att Statement kommer tillbaka även 2020 – och nu återigen som festival, det skriver arrangören på sin hemsida.

”Patriarkatet får fortfarande inte festa med oss! Statement Festival är tillbaka 2020 – världens första stora musikfestival för kvinnor, icke-binära och transpersoner”, skriver de bland annat.

Festivalen kommer, precis som under debutåret, att äga rum på Bananpiren i Göteborg, och festivaldatumen är satta till den 4 och 5 september. Specifika akter och mer information kommer att presenteras löpande.

Biljettförsäljningen inleds den 29 november 2019.

Foto: Frida Winter/TT

Läs mer:

Statement festival åker på turné hösten 2019

Den mansfria festivalen Statement fälls för diskriminering

Lykke Li arrangerar ny festival – med bara kvinnliga artister

Annons