Populärt: Zara LarssonTaylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024

Della Q: ”Vi vill prata om det andra inte pratar om”

22 nov, 2018 
AvJohanna Lejon
ELLE har träffat Della Q för en intervju
Nya podcasten Della Q väcker känslor. ELLE fick en intervju med trion bakom podden; Anna Björklund, Moa Wallin och Bianca Meyer.
Annons

Det senaste halvåret har jag lärt mig en hel del saker jag inte visste tidigare. Ett axplock: 1. Liljor är en helt otrolig snittblomma, på grund av pris, hållbarhet och tillgänglighet. 2. När man har en histrionisk personlighetsstörning är man uppmärksamhetstörstande, överteatralisk och sexuellt utmanande. 3. Bodil Malmsten var inte bara en fantastisk författare, hon promenerade sig dessutom ur en depression. Så, hur har jag då fått denna ovärderliga nya kunskap? Jo, genom att lyssna på podcasten Della Q.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Klingar namnet bekant är det kanske eftersom podden varit föremål för en hel del diskussion, på såväl kultursidor som sociala medier, de senaste veckorna. Mest uppmärksammad blev den efter en artikel i Dagens Nyheter, signerad Greta Thurfjell, om konservatismens förbjudna lockelse och det ”befriande i att tillåta sig själv att vara en dålig feminist”. I artikeln både nämndes och intervjuades Della Q och Greta beskrev podden som just konservativ men också insiktsfull och ”parodiskt tjejig”.

Annons

Otaliga spaltmeter har skrivits sedan Greta Thurfjells text publicerades. Stundtals har det varit svårt att veta vad som är vad i debatten, och frågan är hur många av debattörerna som egentligen lyssnat på Anna Björklund, Moa Wallin och Bianca Meyer, trion som ligger bakom Della Q, innan de vässat sina pennor och börjat svinga dem till höger och vänster?

Någon skrev på Twitter att podden egentligen bara ska betraktas som man betraktar ett avsnitt av serien Sex and the City. Och det kanske stämmer (om så är Anna, enligt mig som lyssnare, Charlotte, Moa Carrie och Bianca en blandning mellan Miranda och Samantha). Primärt är Della Q en underhållande och rolig podcast, den är något nytt och annorlunda i ett poddklimat som sällan bjuder på överraskningar. ELLE har träffat Della Q!

Della Q
ELLE har pratat med Della Q – och nyförälskelsen i varandra, kritiken och vad PK egentligen betyder.

Hur hittade ni varandra egentligen?

Bianca Meyer: – Det var Anna som tog kontakt med mig och Moa när podden Della Monde, som Annas man Kristoffer (Svensson reds. anm.) har, behövde sommarvikarier.

Annons

Anna Björklund: – Ja, behövde och behövde… Jag minns inte om det var jag eller Kristoffer som kom med idén om en kvinnopodd men jag kände direkt att jag inte ville ha den med några andra än Bianca och Moa.

Moa Wallin: – Jag och Bianca sa ja direkt.

Varför var det självklart att göra podden i just den här konstellationen, på det här sättet?

Anna: – Det finns få poddar som verkligen är intresserade av det tjejer är intresserade av. Jag har liksom aldrig haft en killkompis i hela mitt liv. Jag har bara hållit på med hästar och gillat kläder, blommor och inredning… Och jag har inte träffat så många kvinnor som är så pass ortodoxa som jag, Moa och Bianca är.

Moa: – Ja, och som behandlar de här ämnena som finkultur, för det gör vi.

Anna: – Vi försöker göra det till något som inte måste vara dumt och tramsigt bara för att det är tjejigt.

Moa: – Det finns ganska få kvinnopoddar som är… ja, folkliga liksom. Det finns En varg söker sin podd på ena sidan och Fredagspodden på andra sidan. Men det finns inget däremellan. Och det är där vi ligger. Det är många som använder ordet befriande när de pratar om Della Q.

Annons

Anna: – Folk tycker att det är skönt att vi pratar om vilken mardröm det är att semestra i vildmarken och inte få sminka sig.

Det som är så fint när man lyssnar på er är att ni lär känna varandra i realtid. Det är nästan som att sitta och tjuvlyssna på en ganska mysig dejt.

Bianca: – Så känner jag också! Jag är ju den enda av oss tre som är singel men jag känner att jag får ut så mycket av mitt bekräftelsebehov genom podden.

Anna: – Ja, det är lite som att vi är nykära.

Bianca: – Precis. Vi har en gruppchatt där vi pratar och jag blir liksom helt pirrig när jag vaknar på morgonen och ser att jag har läsning att ta igen där.

Ni verkar ju också anstränga er ganska mycket för varandra. Det låter som att ni klär upp er inför varje inspelning?

Anna: – Ja, så är det. Jag tvättar aldrig håret förutom innan vi ska spela in.

Bianca: – Precis, och så dricker vi gott vin och har obekväma skor på oss.

Vem vill ni ska lyssna på Della Q?

Annons

Moa: – Jag tror jag vill att Magdalena Andersson ska lyssna.

Bianca: – Vem?

Moa: – Finansministern.

Bianca: – Ja, just det ja.

Anna: – Jag träffade henne i Almedalen och frågade henne vad hon hade för skor. Hon hade Clarks såklart, som alla flygvärdinnor. Nu har jag också det. ”Det är det enda som går”, sa hon. Hon hade även lågskor och högklackade skor i samma färg. Och sedan bytte hon mellan dem. Oerhört proffsigt. Exakt så vill jag också vara. Hon äter heller inga kolhydrater berättade hon.

Bianca: – Lite otrendigt väl?

Anna: – Ja, lite.

Bianca: – Jag vill även att miljardärer med stora företag ska lyssna på oss, och sponsra oss.

Anna: – Självklart.

Moa: – Jag blev väldigt glad när Lotta Lundgren berömde oss.

Bianca: – Ja det var som när den där coola tjejen i högstadiet bjöd in en på en fest.

Vad driver er?

Bianca: – Min drivkraft är att få umgås med Anna och Moa och förhoppningsvis få väldigt bra betalt för det.

Annons

Moa: – Samma här. Jag ser så mycket fram emot våra inspelningar, de är veckans höjdpunkt.

Anna: – Min drivkraft är även att prata om sådant som andra inte pratar om, på ett sätt som andra inte gör. Hade jag inte gjort Della Q hade jag gärna lyssnat på en podd som Della Q. Jag har letat aktivt i hela mitt liv efter en sådan här podd, ett sådant här sammanhang.

Vad har ni för roller i podden, hur kompletterar ni varandra?

Anna: – Det vågar jag inte prata om för då känns det som vi ska börja bråka.

Bianca: – Men kan inte du berätta hur du uppfattar oss?

Det känns som att ni är ganska olika. Anna känns som urmodern, ett slags orakel som blandar färg och syltar och saftar. Moa känns ung, trendig och vågad. Inte så rädd att riskera saker. Bianca du känns lite som Schweiz. Den som står i mitten och balanserar de andra två på ett bra och roligt sätt.

Moa Wallin, Anna Björklund och Bianca Meyer har podcasten Della Q ihop.
Trion bakom Della Q: Moa Wallin, Anna Björklund och Bianca Meyer.

Anna: – Klart att Bianca är Schweiz. Dyrast och elegantast i Europa!

Vad har ni fått för reaktioner från lyssnarna?

Annons

Bianca: – Många ser Della Q som en provocerande podd. Någon skrev på Twitter att hen inte hade kunnat äta sedan hen lyssnade på ett avsnitt. Men det var nog skrivet med glimten i ögat.

Anna: – Många uppfattar ju podden som en högerpodd, trots att varken jag eller Bianca röstar. Och trots att vi knappt pratar om politik.

Jessica Almenäs skrev ”befriande om man är trött på PK” om er när hon hade lyssnat på Della Q.

Anna: – PK (politiskt korrekt reds. anm.) är ett svårt uttryck att använda tycker jag. Jag vet inte riktigt vad det betyder?

Bianca: – Jag tycker att jag är ganska PK faktiskt.

Moa: – Ja, jag också.

Anna: – Vi sitter ju inte och skriker och svär direkt. Men däremot finns det kanske en annan sorts korrekthet som man använder kring saker och ämnen som gäller kvinnor. Man kanske inte vågar prata om vissa saker utan att placera dem i en viss kontext. Och vi lägger sällan på det där extra lagret många gör. Vi behöver inte lägga till ”och det var jobbigt på grund av patriarkatet” efter allt vi säger.

Annons

Känner ni er missuppfattade?

Anna: – Inte av våra lyssnare.

Men av olika recensenter och skribenter?

Anna: – Kanske. Det känns som att många tror att vi är som hon i Solsidan, vad heter hon? Josephine Bornebuschs karaktär, Mickan. Och jag tror inte att hon existerar i verkligheten.

Vad kommer ni aldrig att prata om?

Moa: – Partipolitik, naturligtvis. Jag och Anna jobbar ju på Sveriges Radio. Det kan även vara svårt att prata om ens kärleksrelation. Jag har inte så mycket integritet men min partner har desto mer… Jag tror inte att någon av oss kommer att prata om vårt sexliv heller. Där går nog gränsen.

Anna: – Jag tror inte det finns något jag inte skulle kunna prata om, jag kommer inte på något. Jag kanske inte har någon integritet överhuvudtaget?

Ni har pratat en del om bantning och nu känns det lite som om fler följer efter er. Hannah och Amanda pratade om ”drevdieten” i Fredagspodden ganska nyligen… Ni verkar ha öppnat någon typ av bantardörr.

Annons

Bianca: – Vad hemskt. Jag vill inte bli ihågkommen som personen som gjorde det.

Moa: – Nej, men jag tror att det är bra att sluta låtsas som att ingen någonsin bantar. Det förvränger idealet ännu mer, att liksom förmedla en bild av att ingen har arbetat det minsta med hur de ser ut och bara är supernöjda ändå. Det behöver inte vara varken skamligt eller feministiskt att bry sig om hur man ser ut.

Hur ser framtiden ut för Della Q?

Bianca: – Mediet Katarina Zellner har sagt att den ser jätteljus ut! Och vilka är vi att säga emot henne?

***

Fakta/Della Q:

Namn: Anna Björklund.

Ålder: 28.

Bor: Östermalm, Stockholm.

Familj: Make Kristoffer och två barn (Filomena, 2 år och Karl-Gustav, 0 år). Föräldrar och systrar.

Gör: Konstnär och gör Della Q och Tankesmedjan i P3.

Följ: @annakattlund på Instagram @annabjorklund på Twitter

***

Namn: Bianca Meyer.

Ålder: 30.

Bor: Östermalm, Stockholm.

Familj: Sonen Sascha, 1 år, Saschas pappa som jag inte längre är ihop med, mamma Yvonne och halvsyster Sofie.

Annons

Gör: Della Q och är mammaledig komiker och manusförfattare.

Följ: @BiancaMeyer på Instagram och @BiancaRMeyer på Twitter.

***

Namn: Moa Wallin.

Ålder: 23.

Bor: Vasastan, Stockholm.

Familj: Mamma, pappa, plastföräldrar, två bröder och en syster.

Gör: Della Q och Tankesmedjan i P3.

Följ: @moawal på Instagram och @arbogakvinnan på Twitter.

Läs mer:

Foto Josefine Bäckström

Annons