Därför var röda mattan beige på Oscarsgalan

Oscarsgalan 2023 röda mattan var beige istället för röd

Foto: TT
Oscarsgalans röda matta är inte längre röd. För första gången sedan 1961 har man valt en ny färg: Beige! Här är anledningen – och de missnöjda reaktionerna.
13 mars, 2023
Oscarsgalan 2023: Se kändisarna på röda mattan
1:24

Efter reklamen: Oscarsgalan 2023: Se kändisarna på röda mattan

(1:24)

Slå på ljud

Oscarsgalans röda matta har varit röd sedan 1961. Men till årets gala, som var den 95:e i ordningen valde man att bryta traditionen. Istället rullades en beige matta ut på Dolby theatre i Los Angeles. Eller champagne och sandfärgad som den också har kallats.

Varför var röda mattan beige på Oscarsgalan 2023?

Bakom beslutet att ändra färgen på Oscarsgalans röda matta låg de kreativa konsulterna Lisa Love och Raúl Àvila. I en intervju med AP berättar Love att beslutet inte var speciellt svårt. De testade flera färger men de kändes för mörka ihop med en av de andra förändringarna för i år: det faktum att mattan var täckt med tak.

– Vi valde den här vackra sienna, saffransfärgen som för tankarna till solnedgång, där det här är solnedgången innan golden hour, säger Lisa Love till AP.

Anledningen till att man valde att bygga tak över årets matta är enligt AP dels för att skydda kamerorna från vädret, men också för att få galan att kännas mer som ett kvälls-event eftersom dresscoden är black tie. Amerikansk tid äger röda mattan rum klockan tre på eftermiddagen och Lisa Love har känt att den eleganta klädkoden krockar med det faktum att kändisarna anländer i dagsljus.

– Vi gjorde ett dagsevent till kväll. Det är kväll, även fast klockan fortfarande är 15, säger Lisa Love.

Jimmy Kimmel skämtade om färgen på Oscarsgalans röda matta

Årets värd för galan, komikern Jimmy Kimmel, var med när den beiga mattan rullades ut innan galan. I en mikrofon sa han att han var exalterad och passade också på att skämta om förra årets stökiga gala. Alltså det faktum att Will Smith slog till Chris Rock på scen.

– Beslutet att välja en champagnefärgad matta framför en röd visar hur självsäkra vi är kring att inget blod kommer spillas, sa han från mattan.

Oscarsgalans nya matta sågas i sociala medier

Som vanligt när traditioner bryts är internet fullt av åsikter. Valet att byta till en ljus matta har fått blandad kritik på sociala medier. Champagnemattan har kallats för ett trist färgval. Framför allt har många påpekat att den inte framhävde färgerna i många av de ljusa gala-looksen kändisarna bar. Snarare tvärt om.

Jaime Lee Curtis, som vann en Oscar för bästa kvinnliga biroll i filmen Everything everywhere all at once, var inte helt nöjd med att mattan bytt färg. Dagarna innan galan twittrade hon en missnöjd emoji och berättade att mattan kommer matcha hennes klänning.

Den ljusa mattan på Oscarsgalan blev smutsig under kvällen

Beige röd matta på Oscarsgalan 2023

Har någon passerat här med en fluffig boa?

Foto: TT

En annan sak som uppmärksammats i sociala medier är att den ljusa mattan blev smutsig under kvällen. När Jimmy Kimmel stod på den under utrullningen var den täckt av plast. Men efter att mängder av kändisar, fotografer och andra gäster gått på mattan var den inte lika ren. På flera av bilderna syns hur ludd från plagg lossnat och ligger och skräpar på mattan.

Kommer Oscarsgalans röda matta fortsätta vara beige?

Enligt Lisa Love betyder inte årets färgändring att Oscarsgalans röda matta kommer fortsätta vara champagnefärgad. Vi får helt enkelt se vad nästa års gala bjuder på för färg.

ELLE-galans röda matta byter till exempel färg varje år. De senaste åren har den varit allt från lila till svart, vit och till och mer silverfärgad som en sorts spegel.

Oscarsgalan 2023: Största snackisarNA från galan
1:28

Efter reklamen: Oscarsgalan 2023: Största snackisarNA från galan

(1:28)

Slå på ljud