Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serier

4 anledningar - därför pratar alla om tv-serien Normala Människor

07 maj, 2020 
AvLovisa Svedlund
Tv-serien Normala människor har släppts på SVT Play. Här är anledningarna till varför alla pratar om den.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Tv-serien som har originalnamnet Normal People bygger på succéromanen med samma titel skriven av hyllade Sally Rooney.

Och bokens fans har inte blivit besvikna. De positiva reaktionerna blev många när de första avsnitten av tv-serien släpptes på BBC och efter att serien nyligen släpptes på Svt Play har den kammat hem höga betyg även här i Sverige.

Det handlar Normala människor om

I serien får vi följa karaktärerna Marianne (Daisy Edgar-Jones) från överklassen som växer upp i samma lilla irländska håla som Connell (Paul Mescal) från arbetarklassen.

Hon bor i ett stort hus med sin kyliga familj och har inga vänner i skolan. Connell däremot är populär och ser bra ut. Han spelar fotboll i skolans lag och bor med sin ensamstående mamma i ett litet hus.

Serien hyllas bland annat för att ta ungdomskärlek på allvar.
SVT-NORMALAMANNISKOR
Marienne och Connell kommer från olika klassbakgrund.
Annons

När Marianne och Connell startar en relation vill Connell att de ska hålla den hemlig. Ingen på skolan kan få veta att han är tillsammans med tönten.

Men när high school tar slut och de båda börjar på universitetet i Dublin skiftar rollerna. Nu är det Marianne som har vänner och passar in med sin klassbakgrund.

Så hyllas Normala människor

På sociala medier har serien hyllats stort. På Daisy Edgar-Jones Instagram skriver flera fans. Bland annat:

Såg alla avsnitt på en dag! Älskar älskar älskar det! ❤️❤️❤️

Annons

 

Även i Sverige är recensenterna förtjusta.

”Passion är förstås lika farlig nu som den alltid har varit och Jones och Mescal får på ett hjärtskärande sätt fram hur de förbjuder sig själva, samtidigt som de bokstavligen blir till i varandras ögon.” skriver Dagens Nyheter.

Sexscener och äkta kärlek – därför pratar alla om Normala människor

Men vad är det egentligen alla älskar så mycket med den här serien? Vi listar några av sakerna det pratas om!

Annons

1. Sexscenerna!

Analyserna och hyllningarna av Marianne och Connells sexscener i tv-serien kom redan när första trailern släpptes på BBC. Naket, intimt och finstämt är några ord som kan beskriva dem.

Vissa recensenter tipsar om att titta på serien ensam med en vibrator. Andra har förundrats över hur samtycket och respekten i sexscenerna är så självklar, och hur väl detta spelas ut av skådespelarna. Bland annat har fans hyllat scenen när Marianne och Connell har sex första gången.

Många har hyllat skådespelarna för att de vågar visa så mycket av sina kroppar.

För att kunna göra de nakna sexscenerna har skådespelarna berättat att de fick mycket stöd av en så kallad intimitetskoordinator som hela tiden såg till att de var bekväma och mådde bra under inspelningen. På så sätt kände de sig trygga med att ställa upp på väldigt nakna sexscener.

Annons

Författaren bakom romanen, Sally Rooney, har sagt att sexscenerna i boken hela tiden skulle fylla ett syfte att ta karaktärerna och storyn framåt. Det ville även skådespelarna efterleva, har de berättat.

”Det var viktigt för mig att vara trogen Sallys författarskap. Det handlar inte om något som är meningslöst. Men det är också mycket sex i historien” säger Paul Mescal som spelar Connell i en intervju.

2. Miljöerna

Miljöerna och stilen i den här tv-serien kan den som tittar – och alla fans – inte få nog av. Mariannes bohemiska stil i lägenheten i Dublin, huset i Italien, klassmarkörerna i hur universitetsstudenterna rör sig i de anrika korridorerna, den här serien bjuder på riktigt ögongodis.

När Connell kommer till universitetet blir det tydligt att maktbalansen skiftar – nu är det Marianne som passar in.

 

Annons
Miljöerna är något fansen till Normala människor tycker är ögongodis.

3. De varma karaktärerna

Även karaktärerna i berättelsen har fått mycket kärlek från fans och recensenter.

Varenda förälder önskar att man uppfostrat sin son som Connell, skriver en recensent.

Inte bara huvudkaraktärerna utan också Lorraine, Connells mamma, är en av dem som fått mycket kärlek. Hon jobbar som städerska hemma hos Mariannes familj. ELLE skriver om Lorraine:

Annons

”Hennes ömhet för Connell som mor, och värme till Marianne som en vän, i bara några få scener har varje förälder som tittar känt att man vill uppfostra sitt barn precis som hon”

4. Tar ungdomskärlek på allvar

Ytterligare något som fans och recensenter talar om är hur den här storyn låter ungdomskärleken vara precis så stor och allvarlig som den är. Känslorna är stora och alltifrån glättiga.

I serien tas känslorna mellan gymnasieeleverna på största allvar, menar många recensenter.

”Ung kärlek har aldrig sett bättre ut” skriver en recensent. ”En gripande kärlekshistoria om en relation som är på riktigt trots att den aldrig definieras.” skriver en annan.

Var kan jag titta på tv-serien Normala människor i Sverige?

Alla avsnitt av Normala människor kan ses på Svt Play. Serien går att se till och med januari 2021.

Foto: Hulu/BBC

LÄS MER:

Vänner-skådespelarnas kärleksliv utanför tv-serien

Tonårsserierna vi älskat mest under 2000-talet

10 geniala beslut kvinnor tagit i filmer

Annons