Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royals

Därför försvann Amanda Bynes från rampljuset – det gör hon i dag

28 feb, 2022 
AvSimon Nilsson Larsson
Amanda Bynes.
Under 00-talet var Amanda Bynes ett av de allra klarast lysande stjärnskotten på skådishimlen, men sedan 2010 har det varit tyst från henne.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
8 kändispar som hållit sin kärleksrelation hemlig i flera årBrand logo
8 kändispar som hållit sin kärleksrelation hemlig i flera år

Amanda Bynes föddes 1986, och tio år senare gjorde hon sin debut som skådespelare i sketchserien All that på Nickeloden. Den fick senare en spin off-serie på kanalen, The Amanda show, där hon spelade tillsammans med bland andra Drake Bell, Nancy Sullivan och Josh Kassir.

Hon hyllades stort för sina insatser i serierna, och fick ett gäng priser och nomineringar.

Framgångarna ledde till nya roller, som sitcomen Ska du säga! (eller What I like about you, som den hette på originalspråk), där hon spelade mot Jennie Garth.

Amanda Bynes första filmroll kom 2002, då hon spelade Kaylee i komedin Big fat liar, och sedan följde Allt en tjej vill ha (2003), She's the man (2006) och musikalen Hairspray (2007).

Ska du säga! gick på tv mellan 2002 och 2006.
Ska du säga! gick på tv mellan 2002 och 2006.

Avslutade skådespelarkarriären 2010

2010 kom hennes sista film ut, high school-komedin Easy A, där Emma Stone har huvudrollen. För efter filmen berättade Amanda Bynes via Twitter att hon slutar med skådespeleriet.

Annons

”Att vara en skådespelare är inte lika roligt som det kan verka. Om jag inte älskar något längre så slutar jag göra det. Jag älskar inte att skådespela, så jag har slutat göra det”, skrev hon i en tweet då.

Vid slutet av karriären började Amanda Bynes få problem med bland annat beroende och mental hälsa. 2012 åkte hon fast för att ha kört bil påverkad, och hon fick en treårig villkorlig dom på sig.

2013 hamnade hon återigen i problem när rättvisan efter att hon enligt uppgifter satte eld på en främlings garageuppfart. På grund av det fick hon stanna på sjukhuset medan hennes mentala hälsa undersöktes.

Amanda Bynes föräldrar ansökte om och fick förmyndarskap över sin dotter. Det håller i sig än i dag, men nyligen ansökte hon om att förmyndarskapet ska upphöra.

– Amanda vill att förmyndarskapet hävs. Hon tror att hennes tillstånd har förbättrats och att hon inte längre behöver bli beskyddad av rätten, säger hennes advokat David A. Esquibias till People.

Annons

Det gör Amanda Bynes i dag

Den tidigare skådespelaren berättade 2018 att hon med hjälp av sina föräldrar lyckats vara nykter i fyra år. Hon har också studerat på California's Fashion Institute of Design and Merchandising.

2019 träffade Amanda Bynes kärleken på ett nykterhetsboende. Och på alla hjärtans dag 2020 berättade de att de förlovat sig.

För ett par år sedan uttryckte hon en önskan om att kanske göra en comeback som skådespelare i tv-serier. Så vem vet, snart kanske vi ser Amanda Bynes i rutan igen, eller så är som modemogul vi kommer känna henne i framtiden.

Foto: TT

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons