Därför förbjuds TikTok – samlar data från användarna

hailey och Justin bieber dansar på tiktok, och Selena Gomez med rött läppstift på tiktok

TikTok är i blåsväder. Nu hotar flera länder att förbjuda den populära appen. Här är anledningen bakom den politiska diskussionen.
08 juli, 2020

TikTok är en av årets mest nedladdade appar och blir bara större och större. Enligt företaget själva har den 500 miljoner aktiva användare i månaden.

Vad är TikTok?

I appen kan du göra korta videoklipp som är mellan 15 och 60 sekunder. Till skillnad från många andra appar som fokuserar mer på bild så fokuserar TikTok istället på ljud och det är utifrån en sång eller ett ljudklipp som du skapar dina videor. Det kan till exempel var genom att göra en dans eller rörelser till en låt, eller att mima till en konversation från en tv-serie eller film.

Under våren när coronapandemin gjort att många stannat hemma har fler och fler funnit nöje i att ladda hem appen. Från början var många användare i den yngre ålderskategorin, men nu har även de lite äldre hittat appen.

Får tillgång till information om användarna

Nu kan dock TikTok komma att förbjudas. Appen ägs av ett kinesiskt företag och därför ska myndigheterna där enligt uppgifter få tillgång till data om användarna. Enligt många länder bryter det mot säkerhetslagarna och i Indien har man redan förbjudit kinesiska mobilappar, däribland TikTok.

Även i USA och Australien överväger man nu att förbjuda appen då den utgör en risk mot den nationella säkerheten. USA:s utrikesminister Mike Pompeo har sagt att man nu ser över möjligheten att förbjuda alla kinesiska appar – inklusive TikTok.

– Gällande kinesiska appar på folks telefoner kan jag försäkra dig om att USA kommer göra rätt sak. Jag vill inte föregå president Trump i frågan, men detta är definitivt något vi tittar på nu, sa utrikesministern i interjvun med Fox News tidigare i veckan.

Tiktok har själva kommenterat uttalandet i ett pressmeddelande och förnekar att de skulle samla ihop känslig data från användarna.

”Tiktok leds av en amerikansk vd, med hundratals anställda i USA. Vår främsta prioritering är att marknadsföra en säker upplevelse för våra användare. Vi har aldrig delat vår data med den kinesiska regeringen, och skulle heller inte göra detta om vi blev ombedda.

Kommer TikTok förbjudas i Sverige?

Diskussionen gällande ett förbud mot TikTik har dykt upp även i Sverige. Flera politiker har lagt fram förslag om att förbjuda appen för åtminstone personer anställda hos staten med tjänstetelefon. I nuläget kan folk som befinner sig i Sverige dock använda appen precis som vanligt.

Foto: TikTok, TT

LÄS MER:

Största kontona på TikTok – de har flest följare i världen

Vaniljglass med olivolja och salt – nya virala succén på TikTok

Största utmaningarna på TikTok just nu