Därför fick HBO-serien Euphoria inga priser på Emmy awards 2019

23 sep, 2019 
Zendaya och Hunter Schafer i Euphoria
Regler är regler. Den slitna gamla frasen är mer aktuell än någonsin under Emmy awards. Trots Euphorias dundersuccé i år måste vi nämligen vänta ett år innan vi får reda på om tv-serien kan bli nominerad för en Emmy och kamma hem några priser.
Annons

HBO-serien Euphoria tillhör en av årets kanske mest uppmärksammade tv-serier. I huvudrollen syns Zendaya. Hon spelar Rue Bennet, en 17-åring som försöker pussla ihop sitt liv efter att ha blivit utskriven från rehab.

Ämnen som sex, droger och sociala medier paketeras i ett format som både har hyllats och upprört. Dessutom har mycket krut lagts på det tekniska under produktionen.

Även sminket har fått ta stor plats och har inspirerat en hel beautyvärld till att våga mer.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Det syntes till exempel under modeveckorna. Faktum är att looks som karaktären Jules (som spelas av Hunter Schafer) burit under serien överförts direkt till modeller på catwalken. Något som seriens ansvariga make up-artist Donniella Davy uppmärksammat och hyllat i sina sociala medier.

Zendaya och Hunter Schafer i Euphoria
Zendaya och Hunter Schafer spelar mot varandra i Euphoria. Foto: TT

Inga priser på Emmy awards 2019

Men hur kommer det sig då, att en serie som både inspirerat mode- och beautyvärlden och fått millenials och generation Z att twittra som aldrig förr inte får ta emot priser på Emmy awards 2019? Svaret är enkelt.

Annons

Det handlar helt enkelt om den kära regelboken. Reglerna säger att för att en tv-serie ska kunna nomineras samma år måste den ha haft premiär innan den 31 maj. Euphoria hade inte amerikansk premiär förrän den 16 juni (17 juni i Sverige!). Det här betyder däremot att succéserien kan nomineras nästa år. Då behöver den dessutom inte konkurrera med HBO:s största succé Game of Thrones – som tilldelades två priser under nattens gala.

Zendaya på röda mattan

Att skådespelarna i Euphoria inte var aktuella för någon Emmy i år hindrade dock inte Zendaya från att skina på röda mattan. Hon hyllades stort för sin gröna look – en axelbandslös klänning med slits från Vera Wang. Till det bar hon pumps från Brian Atwood, långa diamantörhängen och en glittrande armlänk.

Zendaya röda mattan Emmy awards 2019
Slay! Foto: TT

Under kvällen delade Zendaya även ut priset i kategorin bästa regissör, miniserie, tillsammans med RuPaul. Priset gick faktiskt till en svensk: Johan Renck, för hans arbete med hyllade Chernobyl.

RuPaul och Zendaya delade ut pris på Emmygalan 2019
RuPaul och Zendaya delade ut pris ihop. Foto: TT

Nästa år lär vi ser fler ur Euphoria-casten på röda mattan. 2020, vi längtar redan efter dig!

Läs mer:

Annons