Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royalsRöda mattan

Därför är tv-serien Skitsamma av Nour El Refai askul

04 jun, 2021 
AvLouise Berglund
Tv-serien Skitsamma på Discovery+
Oscar Zia rollar lakan, grannarnas sexliv kommenteras i falsettröst och dessutom är 25 minuter en perfekt tid. ELLEs Louise Åström har sett de tre första avsnitten av Skitsamma. Här listar hon 5 anledningar att se den nya tv-serien.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Se trailern till SkitsammaBrand logo
Se trailern till Skitsamma

Gud vad jag kan störa mig på när folk säger ”det var så kul att jag skrattade rakt ut”. Men nu är det så att exakt det hände när jag såg tv-serien Skitsamma, regisserad av Nour El Refai.

Jag internetskrattade alltså inte (andas ut genom näsan snabbt) utan jag gjorde actual ljud.

Med risk för att låta som IMDB nu, men här kommer info om serien som ändå känns vettig och informativ att förmedla:

Skitsamma är en originalserie från Discovery+ och är baserad på den danska förlagan Sjit happens (jag vill på intet sätt förolämpa fina Danmark så jag väljer nu att inte kommentera stavningen på den titeln...). Handlingen kretsar kring ett kollektiv. Där bor fyra 20-åringar som spelas av Yandeh Sallah, Lancelot Ncube, Oscar Zia, Malte Myrenberg Gårdinger och Josefin Rheborg. Nour El Refai regidebuterar och har handplockat casten.

Annons

DET HANDLAR TV-SERIEN SKITSAMMA OM

Vad handlar Skitsamma om mer ingående då? ”Syskonkärlek, olycklig kärlek, bromance och disk och hångel och fml”, skriver Nour själv på sin Instagram. Jag tycker det sammanfattar det hela fint. Hon har dessutom utlovat att den ”kommer bli fittbra”.

Jag har sett de tre första avsnitten och HAHA. Jag kan bara hålla med. Jag blev upplyft och obekväm – på de bästa av sätten. Skitsamma är förpackat i ett precis lagom format. Avsnitten är runt 25 minuter långa. Alltså perfekt sånt ”jag hinner ett till” innan jag måste laga middag-längd.

Jag känner mig list-sugen (nytt ord?). Så låt mig slå till med en klassisk lista!

Kollektivet i Skitsamma på Discovery
Middagsdags i kollektivet!

Här är 5 saker som gör tv-serien Skitsamma sevärd:

1. Introt till Skitsamma är snyggt och fräscht

Oj, vad det kändes överdrivet att ägna en hel punkt åt detta kände jag nu när jag läste igenom denna text. Men nu blev det så. Jag vet inte hur ni är när det kommer till intron. Men om ett intro till en tv-serie är dåligt blir jag liksom irriterad innan den ens har börjat. Överkänslig? Svar ja. Jag älskade Game of Thrones och Westworld men man hann ju seriöst vispa ihop en trerätters innan själva avsnittet började. Skitsamma har ett kort snyggt intro med stillbilder från avsnitten. Dessutom är musiken till klockren. Miss Li har gjort den, lärde jag mig på Nours insta!

Annons

2. Casten till Skitsamma är helt rätt

Var ska jag börja? Jag är typ småkär i alla. För det första verkar de på riktigt ha askul tillsammans. Och för det andra känns det som att rollerna kompletterar varandra jättebra. Favoritmoment var när Oscar Zia, som spelar den pedanta straighta snubben Emil, rollar sina lakan samtidigt som han förklarar för Yandeh Sallah (som spelar Annie) att sex med honom ska vara ”en upplevelse”. Jag förstår heller inte hur någon lyckats hålla sig för garv när Lancelot Ncube (som spelar Matteo) säger sina repliker. Allt? Är? Kul? Att karaktären Öland (som spelas av Josefin Rheborg) har en hylla i kylen trots att hon bara är en granne är också ett genidrag.

Ola och Matteo i tv-serien Skitsamma
Ola och Matteo spelas av Malte Myrenberg Gårdinger och Lancelot Ncube.

3. Jag älskar tydligen att bli lätt obekväm av tv-serier

Malte Myrenberg Gårdingers karaktär Ola är den snällaste karaktären vi har på svensk tv. Han är liksom GENOMSNÄLL. Så snäll att jag får ont i ögonen. Jag blir också lätt obekväm för att han spelar stel så bra. Som när han är på klubben och sitter själv och sippar på en öl och har bruna strumpor på sig. Eller när han ska säga att Annie blivit längre men råkar säga att hon blivit stor och måste förklara hur han menade. Vill härmed utbringa en skål till alla Ola-killar i världen. Ni e fan guldklimpar, oslipade diamanter! Den som hittar en Ola ska skatta sig lycklig. Må han nu inte bli ett svin resterande avsnitt...

Annons

4. Avsnitten i Skitsamma är perfekt längd

25 minuter. Det är en perfekt tid. För det är inte ens en halvtimme. Så man måste säga 25 minuter. Och då låter det inte för länge. Det innebär att man enkelt kan fortsätta göra ursäkter och skjuta upp det övriga vardagslivet som i princip innebär att göra sysslor i sitt egen hem fram till sekunden man ska gå och lägga sig. Varför är det så? Har jag problem med att njuta av livet? Förmodligen.

5. Kommenterandet av grannarna är allt

Det finns en återkommande scen i avsnitten som till och med toppar Oscar Zias rollande av lakan. Det är den då Emil och Matteo kommenterar sina grannars liv genom köksfönstret. Tänk er typ "The naked guy" i Vänner, fast med mer kommentarer. Att de gör det med falsettröst är liksom *chefs kiss*, för att använda ett gen Z-uttryck. Den starkaste omgången hittills är den då de bråkar om vem som ska få göra tjejens röst. Tjafs som platsar in på topplista!

Skitsamma har premiär den 4 juni på Discovery+.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons