Därför ångrar Viola Davis sin roll i filmen Niceville

Skådespelerskan Viola Davis ångrar sin medverkan i The Help (Niceville på svenska)

Skådespelerskan Viola Davis vann en Oscar för sin roll i "Fences" och innehar en av huvudrollerna i serien "How to get away with murder". Men det finns en film som hon ångrar att hon medverkade i – Niceville.
12 september, 2018

Många skådespelare kan säkert skriva under på Viola Davis ord om att det finns filmer som man ångrar att man var med i. Men hennes fall är ändå lite speciellt, för hon ångrar en prisad film som hon själv var Oscarsnominerad för som bästa kvinnliga huvudroll – filmen Niceville (originaltitel The Help) från 2011.

Filmen skildrar förhållandena för svarta hembiträden hos vita överklassfamiljer i Mississippi under 1960-talet, och ett systerskap som bryter mot alla dåtidens samhällsregler och leder till förändring. Viola Davis spelar hembiträdet Aibileen Clark som har hand om den lilla flickan Mae Mobley (i bild nedan).

Viola Davis spelar Aibileen Clark i filmen Niceville (The Help) men ångrar nu sin medverkan.

Niceville, som bygger på Kathryn Stocketts bok med samma namn, blev en omedelbar succé på bioduken och Octavia Spencer belönades med en Oscar för bästa kvinnliga biroll, och filmen prisades även på SAG, BAFTA och Golden Globes.

Därför ångrar hon sin medverkan

Men trots alla hyllningar uppger skådespelerskan Viola Davis alltså för New York Times att hon ångrar sin medverkan. Anledningen är att hon anser att det som egentligen skulle vara filmens huvudfokus, de svåra förhållanden som svarta kvinnor tvingades leva under, hamnade i skymundan.

Anledningen till att Viola Davis ångrar sin roll i Niceville (The Help) är att de svartas röster hamnade i skymundan.

”Till syvende och sist var det inte hembiträdenas röster som hördes. Jag känner Aibileen. Jag känner Minny. De är min mormor. De är min mamma. Och om man gör en film där hela premissen är att få veta hur det kändes för dem att jobba för, och uppfostra barnen till, vita människor 1963 så vill jag att det ska framgå. Men jag känner inte att det gjorde det”, säger hon.

Viola Davis vill dock vara tydlig med att hon skaffade sig vänner för livet under filminspelningen och att hon anser att Niceville-regissören Tate Taylor är en av de bästa hon har jobbat med.

Källa: New York Times

Läs mer:

Viola Davis: ”Det enda som skiljer svarta kvinnor från andra är möjligheterna”

Jessica Chastain: ”Röda mattan gör mig nervös”

43 manliga vinnare och 14 kvinnliga på Oscarsgalan 2019