6 tips på nya riktig bra danska kriminalserier 2021

Kastanjemannen

Vad passar bättre när höstvindarna piskar ute än en riktigt bra Nordic noir? Här är sex tips på nya danska kriminalserier.

05 oktober, 2021
TV: 10 av höstens svenska TV-serier att se fram emot
1:60

Efter reklamen: TV: 10 av höstens svenska TV-serier att se fram emot

(1:60)

Slå på ljud

Gång på gång visar det lilla grannlandet i väst att de är bland de bästa i världen på kriminalserier. Här är sex tips på danska krim-serier från 2021.

Kastanjemannen

Danica Curcic och David Dencik i Kastanjemannen
Tine Harden

Miniserien Kastanjemannen har på kort tid gjort succé hos både tittare och kritiker. Bakom historien ligger hyllade manusförfattaren Søren Sveistrup, som även gjort succé med bland annat Brottet. Kastanjemannen är hans första kriminalroman, nu även i serieform.

När en liten figur gjord av kastanjer hittas på en mordplats leder polisens jakt på mördaren åt ett överraskande håll. På figuren finner man nämligen kopplingar till ett försvunnet barn – och till regeringskansliet.

Finns att streama på: Netflix

Vit Sand

Ett år har gått sedan det brutala mordet på en tysk surfare i det jylländska turistparadiset Hvide Sande och förövaren går fortfarande fri. Nu hoppas den danska undercoverpolisen Helene kunna lösa fallet, i tätt samarbete med en tysk poliskollega, men premisserna är allt annat än enkla. Först måste de nämligen övertyga alla misstroende lokalbor om att de är ett helt vanligt kärlekspar.

Finns att streama på: C More

Red Election

Red Election, Beatrice och Katrine i loftgång
Bernard Walsh

I den här thrillerserien om politisk korruption och spionage möts dansk och brittisk krim – vilket låter lovande, inte sant?

I centrum står Secret Service-agenten Beatrice och hennes danska motsvarighet Katrine, som ibland tillsammans och ibland var för sig arbetar för att stoppa en rysk terrorattack i England. Också en intressant skildring av hur dagens digitala teknik kan användas emot både oss som enskilda individer och samhället i stort.

Finns att streama på: Viaplay

Den som dräper 2 – Mörkret

Redan 2011 gjorde Den som dräper storsuccé. 2019 släpptes en nytappning, med samma namn, fast med olika huvudpersoner och huvudrollsinnehavare. Förvirringen till trots har även denna version hyllats stort. Och, i våras kom säsong 2.

En ung man har hittats brutalt torterad och mördad, och när polisen misstänker att fallet har kopplingar till en seriemördare som åter är aktiv kopplats profileraren Louise Bergstein in.

Finns att streama på: Viaplay

Förhöret säsong 2

Pernilla August och Trine Dyrholm
Henrik Ohsten

2019 kom första säsongen av Förhöret, med en stjärnspäckad rollista och Ulrich Thomsen i huvudrollen som polisen Björn, som kartlägger sin dotters sista dagar.

I säsong 2 spelas huvudrollen av Trine Dyrholm, som efter sin dotters bortgång återupptar arbetet som psykolog. Under hypnos avslöjar en av hennes klienter att han mot betalning dödat flera unga kvinnor och att han redan nu har ett nytt beställningsmord. I övriga roller ser vi bland annat Pernilla August och Dar Salim.

Finns att streama på: Viaplay

Snöänglar

Vinterns stora svensk/danska drama är en mörk och gripande historia om familjetragedier och sociala problem. Skulle du mot förmodan ha missat den, se den!

Samtidigt som Sverige lamslås av ett kraftigt snöoväder natten innan julafton, försvinner oförklarligt den fem veckor gamla babyn Lukas från sitt hem i en sliten förort till Stockholm. De unga föräldrarna är i chock. Men den erfarna polisen Alice anar att något inte stämmer i deras historier.

Finns att streama på: SVT

Foto: Viaplay, C More, Netflix

0:48

Efter reklamen: TV: 6 mest sedda filmerna och serierna på Netflix någonsin

(0:48)

Slå på ljud