Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royalsBridgerton

Cleo om Statement: "Enda festivalen jag själv hade känt mig trygg på"

29 aug, 2018 
AvSofia Börjesson
Nathalie Cleo Missaoui spelar fredagen den 31 augusti på den mansfria festivalen Statement festival.
Sveriges femtastiska rappare Nathalie "Cleo" Missaoui uppträder under den mansfria festivalen Statement i helgen. "Vi behöver en vila – en paus – för att stärka varandra och för att påminna oss själva om att det här kriget kommer att pågå. Nu peppar vi för att orka fortsätta. Det är lite så jag ser på den här festivalen", säger hon.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

I helgen skriver Sverige historia när den mansfria festivalen Statement festival går av stapeln på Bananpiren i Göteborg. Festivalen startade som en reaktion mot alla de sexuella trakasserier och övergrepp som inträffat under de senaste årens festivaler, och som nådde sin kulmen på Bråvalla 2017 där fyra våldtäkter och 23 andra sexuella övergrepp och trakasserier rapporterades.

Nyheten om Statement festival spreds snabbt efter att radioprataren och komikern Emma Knyckare deklarerat att den skulle bli verklighet. The Guardian, Independent, Esquire och The Telegraph är några av de internationella medier som har uppmärksammat nyheten.

Läs mer: Efter Bråvalla: Emma Knyckare startar mansfri rockfestival

Intervju med Cleo, Nathalie Missaoui, som är en av artisterna på Statement festival.
Nathalie ”Cleo” Missaoui är en av artisterna som spelade på Statement festival i helgen. Foto: Luger

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

På Statement festival kommer endast kvinnor, icke-binära och transpersoner att välkomnas – både på scenen, bland festivalvärdar och i publiken. En av artisterna som ska uppträda är Cleo (Nathalie Missaoui) som själv har arbetat för att få ett stopp på sexuellt våld i och med organisationen FATTA. Hon står även som en av grundarna till det feministiska musikkollektivet Femtastic, och under Statement festival kommer hon att inta scenen tillsammans med JUCK, Beri, Ikhana, Imenella och DJ Eka Scratch.

Annons

– Jag minns Emma Knyckares tweet om att hon var så less på allt efter Bråvalla och att hon ville starta en helt mansfri festival. Jag svarade på den och sa att jag lätt skulle spela där om den blev av. Några veckor senare ringde de upp och frågade om jag menade allvar och jag bara: ja, hundra procent! Jag har varit peppad på den här festivalen sedan första sekunden det fanns en idé, säger Cleo.

Varifrån kommer peppen?

– Peppen kommer ur frustrationen och ilskan kring hur allt är. Jag såg att Maxida Märak delade en grej på Instagram häromveckan om att Statement är den enda festivalen som hon skulle våga skicka sin dotter till – och jag håller med. Det är också den enda festivalen som jag själv hade känt mig trygg på. Det är så sjukt att vi ska behöva ha en mansfri festival, men det är så. Den behövs och nu finns den – och det är så jävla fett!

Cleo spelar på fredagen på Statement festival i Göteborg.

Frustrationen som Cleo känner kommer av att ständigt behöva ta upp kampen på nytt, lite som att ta ett steg framåt för att ständigt behöva ta två tillbaka och börja om.

Annons

– För mig var 2014 feministernas år. Vi fick väldigt mycket plats i olika forum, det hände mycket i musikbranschen och det blev trendigt att vara feminist… Men sedan började trenden dala, trots att många fortfarande stod där med knuten näve och ville kriga vidare.

– Nu, några år senare, är det många som känner: vad fan hände med allt det där vi snackade om? Ska vi behöva ta det en gång till och börja om? Det lämnade många med en enorm frustration. Man orkade liksom inte vara retorisk längre utan kände bara ”fuck alla, nu gör vi den här festivalen för oss bara”. Ingen mer jävla skit, liksom. Och det kanske inte är svinkonstruktivt egentligen, men det är också viktigt. Vi behöver en vila – en paus – för att stärka varandra och för att påminna varandra om att det här kriget kommer att pågå. Nu peppar vi för att orka fortsätta. Det är lite så jag ser på den här festivalen. En jävligt viktig mötesplats, bara för oss.

Annons

Festivalen blev internationellt känd redan på idéstadiet, tror du att den kommer att få betydelse utanför Sverige?

– Sverige är ett föregångsland när det kommer till jämställdhetsfrågor. Vi för ju debatten, även om vi är trötta på den, på en helt annat nivå än i till exempel USA. Jag tror att vi är en stor inspiration för många länder och att man tittar mycket på Sverige. Det här blir ett viktigt exempel för andra, precis som med samtyckeslagen.

Cleo kommer att spela under Statement festival 2018, gravid i sjätte månaden.
Cleo kommer att spela på svenen Whitney under Statement festival 2018 – gravid i sjätte månaden. Foto: Luger

Några månader innan festivalen skulle gå av stapeln kom nyheten om att flertalet privatpersoner har anmält Statement till Diskrimineringsombudsmannen (DO) för att cis-män inte är välkomna. Anmälan hann dock aldrig handläggas i tid och kommer att tas om hand först efter att festivalen har ägt rum.

Annons

Hur tänker du kring anmälningarna?

– Det är ganska roligt. Det är ju som omvänd rasism – det går tyvärr inte. Man kan inte vända på det som vit eller som man och säga att man är kränkt – det funkar inte så. Det är bara patetiskt.

Läs mer: Mansfria festivalen granskas av Diskrimineringsombudsmannen

Nu är det bara ett par dagar kvar tills festivalen går av stapeln – hur känns det?

– Det ska bli skitkul! Men jag är ju väldigt preggo [sjätte månaden reds.anm.] så vi får se hur det går!

Ja, just det – du väntar ju en flicka! Hur känns det i relation till allt vi har pratat om nu?

– Jag har en mycket större oro och fler tankar inom mig den här gången än när jag väntade min son. Vad gör jag, liksom? Kan jag sätta en flicka till den här världen? Hur i helvete ska jag kunna skydda henne från allt? Jag vet hur stark man måste vara för att kunna överleva i den här patriarkala världen. Men samtidigt försöker jag att inte övertänka det för mycket, jag får helt enkelt försöka ge mitt barn den bästa grunden jag kan.

Cleo spelar på scenen Whitney på Statement festival fredagen den 31 augusti klockan 23:30.

Läs mer: Mansfria Statement festival närmar sig – här är artisterna som spelar

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons