Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serier

Cissi Wallin om musikprojektet: "En slags terapi efter allt"

30 okt, 2018 
AvSofia Börjesson
Musiken har hjälpt Cissi Wallin genom ett tufft år, och nu finns resultatet på Spotify i form av musikprojektet Kvinnohjärtat. I en intervju berättar hon om texternas feministiska budskap, terapin genom musiken och önskan om att spela live.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Opinionsbildaren, poddaren och numera artisten Cissi Wallin, 33, har haft ett tumultartat år i och med metoo-rörelsen där hon har varit, och är, en av Sveriges förgrundsgestalter. Hon har mottagit hat och hot på sociala medier och väntar nu sannolikt åtal för förtal efter sina offentliga anklagelser mot Fredrik Virtanen.

Men allt med 2018 har inte varit dåligt. För tre månader sedan födde Cissi Wallin sitt andra barn och nu är hon aktuell med sitt musikprojekt Kvinnohjärtat. Tillsammans med Stella Cartiers har hon gjort covers på fyra låtar som har betytt extra mycket – inte minst det senaste året.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

– Det har bott musik i mig alltid, men för några månader sedan började just dessa låtar ta tag i mig på riktigt och ja, då skrev jag mina egna tolkningar som en slags terapi efter allt jag gått igenom.

Stella Cartiers och Cissi Wallin på omslaget av Kvinnohjärtats nya EP.
Stella Cartiers och Cissi Wallin är Kvinnohjärtat, och nu ligger deras första EP på Spotify. Foto: Pillan Thelaus

Originallåtarna som Cissi Wallin har gjort om är Not Ready to Make Nice av Dixie Chicks, The Joke av Brandi Carlile, You Don’t Own Me av Leslie Gore och Bird Set Free av Sia. Inspelningen var tuff och tårfylld, men musiken gjorde jobbet som terapiform.

Annons

– När vi var i studion i våras grät jag massor, framför allt efteråt. Det var som att lätta på ett stort tryck i bröstet; att få sjunga in låtarna, få ur sig berättelserna. Jag var dessutom gravid och hade just börjat känna min bebis sparka så det gav en ytterligare känslodimension.

Namnet Kvinnohjärtat kommer av att såväl originallåtarnas som Cissis texter handlar om kvinnokampen, och det blev som ett feministiskt soundtrack, förklarar hon.

Vad betyder de här låtarna för dig?

– Otroligt mycket! I en tid när väldigt många låttexter mest handlar om ingenting så är texter som dessa, alltså originallåtarna, som en käftsmäll och en omfamning på samma gång. Det är kvinnor som skrivit om sin kamp, och det känner man i varje sekund när man lyssnar. Jag inspirerades oerhört av det och ville göra låtarna rättvisa även på mitt sätt, på svenska.

Vad har du fått för reaktioner?

– Gud, jag var ju så nervös inför att släppa detta! Men när kvinnor hör av sig och säger att de lyssnar i bilen och gråter så känns det som att man ändå har lyckats förmedla något bra. Jag är så himla stolt över det här, och så tacksam för alla fina reaktioner.

Annons

Men alla reaktioner har inte varit positiva, det finns även de som menar att Wallin försöker profitera på #metoo genom sitt musikprojekt.

– I och med min roll i #metoo i Sverige så får jag ju höra sådana saker om allt jag skriver eller gör på annat sätt. Men jag är och gör ju andra saker än att vara ”den våldtagna som outade sin förövare”. Jag är artist, skribent, poddare… Ja, allt jag varit länge. Och att man använder sina känslor och erfarenheter i sina kreativa projekt är ju egentligen inga konstigheter alls, säger hon.

Samtliga artister har gett sitt godkännande till låtarna genom en jurist som Cissi Wallin har anlitat, och de som tog längst tid på sig att att ge grönt ljus var Dixie Chicks.

– Jag blev så fantastiskt glad när det mejlet kom. Som jag fattat det så gillar och stöttar de min tolkning, så coolt!

Hur ser framtiden för Kvinnohjärtat ut? Finns det planer på att göra egna låtar framöver?

– Det finns det absolut! Vi jobbar på, och min lilla bebis Einar, snart 3 månader, hänger på i studion. Det får växa fram och ta den tid det tar. Men snart vill jag spela lite live också!

Här kan du lyssna på Cissi Wallins nya musikprojekt, Kvinnohjärtat, på Spotify!

Foto: Pillan Thelaus

Läs också:

Nu lanserar Cissi Wallin feministrörelsen Grupp 9

Cissi Wallins vädjan efter extrema gravidillamåendet

Annons