Populärt: Sofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serierBoktipsKrönikor

CHVRCHES: ”Det är ett privilegium för oss att vara stora i Sverige”

15 aug, 2016 
AvLisa Segerson
ELLE fick äran att prata med det skotska bandet CHVRCHES inför deras spelning på Way Out West 2016.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Bandet CHVRCHES bildades år 2011 och har sedan dess slagit stort i Sverige med hitlåtar som ”The Mother we share” och ”Recover”.

I torsdags spelade bandet på Way Out Wests stora scen i Göteborg. Sångaren Lauren Mayberry berättade för ELLE innan konserten hur allt startade, deras bästa spelningar, scenkläder och varför de tror att de blivit så stora i Sverige.

LÄS OCKSÅ:

Zara Larsson: ”Jag vill vinna en Grammy och att få en Billboard etta”

Little Jinder om det enorma publikstödet:Vi bygger varandras stämning

Vilket är ert bästa festivalminne?

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

– Vi har spelat på så många festivaler och intressanta platser. Men visst, att spela på Glastonbury och Coachella kändes extra stort. När vi startade hade vi nog aldrig räknat med att få spela där. Det är alltid kul att uppträda på stora festivaler, men även på de mindre och oberoende. Det blir en helt annan upplevelse och ett trevligt sätt att upptäcka ny musik.

Annons

Vem är er största inspiration och förebild inom musik? 

– Alla i bandet delar nästan samma musiksmak. The Cure, Depeche Mode och Radiohead. Jag älskar också låtskrivare som Elliott Smith och Joni Mitchell. Även band som Death Cab for Cutie och Bright Eyes har haft stort inflytande på mig som textförfattare.

Beskriv det typiska CHVRCHES-fanet?

– Längst fram under en CHVRCHES-spelning så är det faktiskt en riktigt bra mix med folk. Det finns high school-kids, men också en hel del Depeche Mode, Nine Inch Nails och Erasure-skjortor på våra konserter. Helt enkelt människor som älskar syntpop.

Hur startade allting? 

– Iain och Martin träffades på universitetet i Glasgow och har arbetat tillsammans sedan dess. Jag träffade Iain 2011 då han spelade in en EP för mitt gamla band, Blue Sky arkiv. Han frågade mig om jag ville komma tillbaka och spela för ett nytt projekt. Vi möttes upp och gjorde några skrivsessioner, sedan bestämde vi oss för att bilda ett band tillsammans. Några månader senare släppte vi en låt på Soundcloud, som plockades upp av en del bloggare. Efter det så exploderade det.

Annons

Vad är det viktigaste ni har med er när ni är ute och spelar?

– Syntarna!

Favoritdesigner? 

– Rodarte, Alexander Wang, Miu Miu och Burberry. Men på scen bär jag helst en massa UNIF, The Kooples och plagg från high street. Plaggen måste vara flexibla och praktiska för att vi ska kunna röra oss ordentligt på scen.

Vem i bandet klär sig bäst?

– Vi har alla våra egna individuella smaker men vi försöker att mötas på mitten när det gäller färgpalett och scenkläder.

Varför är ni så stora i Sverige?

– Jag tror att Sverige har ett stor musikaliskt arv som är syntbaserat och känslomässigt mörkt. Det är ett privilegium att passa in i Sveriges musiklandskap.

Varför heter bandet just CHVRCHES?

– Vi valde ordet eftersom vi gillar symboliken i det, och ”V” kommer från den romerska ”U”.

Annons