Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Love is blindYoung royalsOscarsgalan

Cherrie om rasismen och mobbingen under uppväxten

23 mar, 2021 
AvElin Jonsson
Cherrie.
När artisten Sherihan ”Cherrie” Hersi var tio flyttade hon och familjen till Sverige. Men innan det bodde de i Finland. Och nu berättar Cherrie om sin tuffa uppväxt i grannlandet – som präglades av rasism och våld.
Annons
3 snabba med CherrieBrand logo
3 snabba med Cherrie

Artisten Sherihan ”Cherrie” Hersi kom till Sverige och Rinkeby som tioåring, men innan det bodde hon tillsammans med sina föräldrar och sin lillebror i Finland, efter det att föräldrarna flytt dit från Somalia. I det nya matprogrammet Benjamin´s med Benjamin Ingrosso, som är god vän med Cherrie, vittnar hon nu om den hemska uppväxten i Finland, vilken präglades av våld och rasism.

Cherrie: Jag fick stryk varje dag

– Där var jag jättemobbad, alltså jättemobbad. Det var bara för att jag var svart. Det var lite annorlunda i Finland, säger hon i Benjamin´s och fortsätter:

– Jag fick stryk varje dag, det var på den nivån. Men vi var bland de första utomeuropeiska flyktingarna som kom till Finland. De hade typ aldrig sett svarta förut.

Annons

Vidare i programmet berättar hon att familjen brukade åka över till Sverige under somrarna, eftersom en stor del av resten av släkten bodde här – och Cherrie älskade att vara i Sverige, och drömde om att flytta till grannlandet.

– Sverige för mig var fett coolt. Det fanns nice musik, det fanns förorter, förklarar Cherrie till de andra gästerna hos Benjamin.

Cherrie om rasismen i Sverige

Cherrie som flyttade till Sverige som tioåring säger att hon känner av rasismen här också, och hon känner att rasismen gör sig mer påtaglig nu idag om man jämför med för tio år sedan. Och att rasismen får sig ett tydligare uttryck på grund av sociala medier.

– Men jag har aldrig haft någon som kallat mig för n-ordet i Sverige, det har aldrig hänt ute på gatan. Men i Finland var det så kanske varje dag... Det var alltså kaos.

Men efter flytten till Sverige och Rinkeby, kunde hon genast känna sig trygg och plötsligt kunde hon titulera sig som ”poppis” istället för att vara den mobbade. Cherrie fick snabbt en stor gemenskap och vänner.

– Men jag är ändå glad att jag vuxit upp i Finland, för det har härdat mig, det har gjort mig mer öppensinnad än vad många av mina tjejkompisar var, för att de bara vet Rinkeby.

Cherrie och Benjamin Ingrosso har precis släppt singeln VHS

Foto: TT

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons