Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serier

Charmiga detaljerna i romcom-klassikern Notting Hill

21 jun, 2020 
Av
Julia Roberts och Hugh Grant i notting hill
Det har gått två decennier sedan Hollywoodstjärnan Anna Scott föll för bokhandlaren Will Thacker i den romantiska komedin Notting Hill. Här är 10 charmiga små detaljer om filmen som får oss att le fortfarande!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Kändisar som lämnat Hollywood för nya karriärerBrand logo
Kändisar som lämnat Hollywood för nya karriärer

Minns du historien? Den frånskilde Will Thacker (Hugh Grant) jobbar i The Travel Book Shop, en bokaffär som har specialiserat sig på reseböcker, i Londonstadsdelen Notting Hill. En dag kommer den världskända amerikanska filmstjärnan Anna Scott (Julia Roberts) in i butiken. Hon är på pressturné i London och strosar runt på stan inkognito. 

Will stöter av misstag in i Anna på gatan senare samma dag och spiller sitt kaffe på hennes tröja. Eftersom han känner igen henne som kunden från bokaffären, erbjuder han Anna att följa med till hans lägenhet med den blå dörren för att byta om. Anna gör så och innan de skiljs åt ger hon honom en kyss.

Därefter får vi följa Wills insikt om vem Anna är, hans rädsla för att bli sviken och lämnad av en superstjärna, och Annas kamp för att få honom att förstå att hon ”bara är en flicka som står framför en pojke och ber honom om att älska henne”. Tårögd ännu, någon? 

Läs vidare för 10 fina och charmiga detaljer om filmen vi älskar.

Den blå dörren auktionerades ut

notting hill blå dörr
Den blå dörren, innan den monterades ned.

Sedan filmen hade premiär 1999 har människor vallfärdat till Notting Hill för att se den blå dörren där Will bodde. Sanningen är att dörren nu mer är bortmonterad och såld på auktion. Nuvarande ägare av fastigheten har dock låtit sätta dit en ny dörr, som såklart är målad blå. Bakom dörren finns en lägenhet som är bra mycket större än den Will bodde i. Scenerna är alltså inte inspelade på plats, utan i en studio där man byggde upp en mer realistisk lägenhet i den prisklass som Will antogs ha råd med. Priserna i just Notting Hill är samtidigt hutlösa, nu som då, så frågan är hur verklighetstroget det är, trots allt. 

Bokaffären finns kvar – nästan

travel book shop I Notting Hill
The Travel Book Shop som den ser ut i filmen.

Wills bokaffär The Travel Book Shop på 142 Portobello Road fanns aldrig på riktigt. Inspirationen till den var hämtad från en annan bokaffär runt hörnet. Genom åren som följt efter filmen kom ut har lokalen huserat en antikaffär och en möbelaffär. Nu för tiden ligger här en souveniaffär som heter – just det – The Travel Book Shop Notting Hill. Så man kan ändå säga att bokaffären från filmen finns kvar, nästan.

Bilderna från Annas karriär föreställer Julia Roberts

julia roberts notting hill
Anna Scott i sin förklädnad.

Filmstjärnan Anna har levt ett liv i sus och dus. Tittaren får se fotografier från hennes framträdanden på röda mattor, premiärer och galor. Vissa av dessa bilder är hämtade från skådespelerskan Julia Roberts verkliga liv och karriär, medan andra är montage och bilder som tagis för Notting Hills skull. Vilka är vilka? Svårt att säga, men nästa gång du ser filmen – testa att försöka lista ut!

Historen baseras på en (hemlig) verklig händelse

notting hill julia roberts hugh grant
Anna och Will strosar gatan fram.

Enligt Hugh Grant är historien om Will och Annas kärlek baserad på en verklig händelse, trots att manusförfattaren Richard Curtis konsekvent nekat till det.

Annons

– Han (Richard) har berättat för mig på fyllan att en vän till honom, en vanlig kille, träffade en känd kvinna inne på Harrods en gång, vilket ledde till att hon följde med honom hem till hans lägenhet i Notting Hill, har Hugh Grant sagt till E!.

– Sedan hände massa märkliga saker. De brukade träffas, så fort hon befann sig i London blossade affären upp på nytt – vilket blev synopsis till manuset. Men Richard är så rädd att folk ska få reda på vilken känd kvinna det handlar om så han kommer aldrig att själv medge det här.

Rhys Ifans tältade utanför inspelningsplatsen

Rhys Ifans i Notting Hill
Rhys Ifans som Wills tokige inneboende Spike i Notting Hill.

Wills knasiga inneboende Spike kliver ut ur den blå dörren i bara kallingarna för att distrahera paparazzis som samlats utanför för att få en skymt av Annas nya, vanliga Londonkille. Skådespelaren Rhys Ifans är också han lite egen. Under inspelningarna, som alltså inte skedde i den verkliga lägenheten utan i en filmstudio utanför London, ville han undvika pendling. Därför valde Rhys att tälta på en campingplats utanför studion, och blev varje morgon upplockad av en limo som tog honom in på inspelningsområdet.

Annons

– Campingägaren trodde att jag var någon excentrisk miljonär, har Rhys sagt till E! News om situationen.

Historien om parkbänken är fejk

Anna och Will smiter in för en nattlig promenad i den privatägda lummiga parken Rosmead Garden. Här ser de bänken som har ett plakat tillägnat ”June som älskade denna park, från Joseph som alltid satt bredvid henne”. I Queen’s Gardens i Perth, Australien, står i dag den bänk som i alla år har påståtts vara rekvisian från Notting Hill. Nyligen uppdagades att så inte alls är fallet. Bänken är donerad till parken av en man vars intention var att köpa den verkliga bänken och ge till sin flickvän. Då originalet hade blivit förstört, nöjde mannen sig med en kopia. När relationen tog slut skänkte han bänken till Queen’s Gardens, som tog för givet att den var äkta. När historien uppdagades bestämde stadens representanter sig för att plocka bort plakatet.

Mischa Barton har en liten roll

notting hill mischa barton
Ett i dag välkänt ansikte, den då unga Micha Barton.

Under en presskonferens på The Ritz Hotel dyker Will upp förklädd till journalist från Horse & Hound. Han ställer frågor till Anna om hennes nya scifi-film Helix (”Har du funderat på att ha fler hästar i den?”), och får samtidigt träffa hennes 12-åriga medskådespelare. Känner du igen flickan? Inte konstigt, det är ju den blivande O.C.-stjärnan Mischa Barton!

Precis som Alec Baldwin

notting hill alec baldwin
Alec Baldwin var imponerad av sin motskådespelerska Julia Roberts.

Ett annat välkänt ansikte i casten är Alec Baldwin. Han spelar Annas amerikanske pojkvän Jeff som dyker upp i London för att överraska henne. I sina memoarer från 2017 har Alec beskrivit hur han hade en rad mindre kända roller under 90-talet. Anledningen till att han tackade ja till Notting Hill var ”för att under en enda dag få andas samma luft som den enastående Julia Roberts”. Aww!

Repliken Julia Roberts avskydde att säga

Julia Robert och hugh grant i Notting Hill
Scenen där Julia Roberts säger repliken hon avskyr.

Notting Hill innehåller flera klassiska repliker (”Whoopsidaisies!”) – och en som Julia Roberts har medgett att hon verkligen hade svårt för. Det är när Anna och Will ligger i sängen, och Anna citerar Rita Hayworth i Gilda från 1946 genom att säga ”De går och lägger sig med Gilda, och de vaknar upp med mig”.

Annons

– Jag vill verkligen inte säga någonting negativt om Richards manus, för han är ett geni, men jag hatade verkligen den repliken. För mig var den som att rispa naglarna mot en griffeltavla. Jag trodde verkligen inte alls på den, har hon sagt till Vanity Fair.

Skaparen är öppen för en uppföljare

kyss notting hill
Kanske, kanske kan Julia Roberts och Hugh Grant övertalas att spela in en uppföljare.

Över 20 år har nu gått och manusförfattaren Richard Curtis, som förövrigt skrev Fyra bröllop och en begravning 1994, har sedan dess gjort succé med så väl Love, Actually som Bridget Jones dagbok. Även om Julia Roberts sagt att hon är tveksam inför att ställa upp i fler romcoms, menar Richard att han kan se en möjlig fortsättning på historien i Notting Hill.

– Jag ska prata med Julia någon gång snart, sade han till Mirror 2019. 

Vi håller tummarna!

Källa: Eonline, 10 Daily

Foto, TT, Rex, Universal

LÄS MER:

10 riktigt bra filmer med garanterad sommarkänsla

17 riktiga feel good-filmer som du kan se på Netflix

6 uppföljare till Disneyfilmer du inte visste fanns

Annons