Brita Zackari om nya säsongen av Hjälp, vi köpt en bondgård! – “Vi är inte experter, vi bara gör”

Från dröm till verklighet – så kan man sammanfatta Brita Zackaris husresa hittills. Äntligen får vi se en ny säsong av Hjälp, vi har köpt en bondgård! där vi kan förvänta oss rykande färsk inspiration och några nya söta familjemedlemmar.
23 mars, 2021
1:46

Efter reklamen: Brita Zackari - Att umgås med Parisa en gång i veckan är KBT

(1:46)

Brita Zackari om podden och hennes rädsla för konflikter.

Under första säsongen av Hjälp, vi har köpt en bondgård! fick vi följa med Brita och hennes familj på resan från ett stressigt liv i stan till ett drömliv på landet. Nu släpps äntligen säsong två och vi är mer än redo för att se hur allt har utvecklats på gården och få en stor dos härlig inspiration.

I denna säsong kan vi förvänta oss en rad tips och tricks – odling, bygget av en keramikverkstad, hur man planterar och behandlar fruktträd, målning och hemmasnickrade möbler. Brita tar sig an många utmaningar och något som vi inte får se i programmet är att hon ofta bar runt på sin ettåring Björn i en bärsele under många av projekten – powermamman!

8 inspirerande avsnitt finns att se redan nu

Vill man spara sig till ikväll så sänds första avsnittet 21:00 på SVT 1, men för oss som inte kan hålla oss så finns alla avsnitt tillgängliga från och med idag på SVT Play.

Namn: Brita Zackari

Ålder: 38 år

Bor: På ett torp utanför Nynäshamn

Vad kan du berätta om programmet?

– I säsong två vrider vi upp volymen på allt, mer utmanande projekt, mer djur, mer djurbebisar. Man får nästan passa sig när man tittar på alla söta djur denna säsong, speciellt hundvalparna som säkert kommer vara det sötaste du sett, men vi vill bara förvarna att det är jobbigare än vad man tror och att man verkligen ska tänka igenom det innan.

Ni kommer även få massor av inspiration, vi kommer med handfasta tips som alla kan ta med sig och lära sig av. Även saker man kanske inte visste – som att en gräsmatta kan sabba ett helt träd? I första avsnittet sker det mycket, rätt vad det är kommer det tårar mitt i allt det gulliga när en av tackorna måste gå vidare, vilket var otroligt jobbigt, men även en process alla djurägare måste gå igenom någon gång.

Hur har det varit att spela in?

– Det har känts bra, jag skulle säga att vi har vågat lite mer detta året och vissa gånger tog vi kanske oss vatten över huvudet men vi löste det alltid eftersom. Vi vill att programmet ska vara så transparent som möjligt, man ska kunna relatera, för ingen är proffs på allt. Ett perfekt exempel på detta är när jag fattade fel kring måtten på ett fönster jag skulle köpa på blocket och som då blev alldeles för stort, men som tillslut ändå löste sig och blev bra i slutändan.

Jag tänker att idag är det så lätt att jämföra sig men även tro att det är lätt för alla andra, fast det inte är så. Därför vill vi visa mer av verkligheten, precis som den gången jag genomförde Vasaloppet och sände live, då var inte målet att visa en perfekt skidåkare, och det gäller även detta program. Mitt mål är inte att visa mig som en proffssnickare – här följer vi bara: learn by doing.

Några lärdomar under spelets gång?

–Allt tar längre tid än vad man tror, vi är många som sätter så höga krav på oss själva att man ska kunna allt på en gång, men nej, man listar ut det under tiden! Vissa känner att de måste vara experter innan de ger sig på saker, men vi visar att vi inte är experter, vi bara gör. Man kan inte lösa något förens man står inför problemet, därför är det bara att sätta igång och se vart de leder.

Något du aldrig gör om?

– Det kommer dröja en lång tid innan jag lerklinar en vägg igen, verkligen jättesvårt och jobbigt och speciellt med en ettåring. Trots detta blev slutresultatet fantastiskt – en rosa kokong men blod, svett och tårar bakom. Jag har lärt mig att allt tar längre tid än vad jag tror. Jag är glad att jag inte fattar hur jobbigt de kommer vara innan jag påbörjat, för då skulle jag kanske inte ha genomfört projekten. Jag ser det som en blessing att vara lite naiv och tidsoptimist. Skulle säga att jag är optimistiskt lagd, så jag ställer mig bara frågan – kan jag? Ja, hur svårt ska det vara?

Pandemin har väckt mångas längtan till landet, hur har den påverkat dig och din familj?

– Vi spelade in säsong 2 förra sommaren när pandemin nästintill startat. Det blev lite tur i oturen skulle man kunna säga, då vårt jobb är att sköta gården men även att vi precis börjat odla våra egna grönsaker vilket ledde till att vi knappt behövde åka till affären. Så för oss har det varit ganska bra under pandemin.

Har du några tips till de som vill göra samma resa som er?

Många hör av sig och vill ha allt från tips till pepp – kör bara! Det passar otroligt bra nu, även fast det är pandemi, så har man den minsta lilla drömmen att man vill vara ute i naturen så är det ett tecken på att köra. Man kan även hyra ett litet torp över en sommar, finns otroligt fina ställen vid Dalaälven, men också plättar runt om i Sverige som behöver kärlek och nån som tar dom hand.

Inspirera folk att göra det själva, för det är inte så svårt egentligen, allt löser sig och det behöver inte vara 100 % perfekt. Det är verkligen jättekul att ha sin egna lilla plätt som man bestämmer över, ingen annan kan komma och säga att vår gärsgård är ful!

Foto: TT