Billie Eilish och Woody Harrelson gör klimatstatement på Youtube

Billie Eilish klimatvideo Youtube

Brinnande skogar och smältande isberg. Billie Eilish och Woody Harrelson sätter klimatfrågan i fokus i en video på hennes Youtubekanal. Videon har redan fått miljontals visningar.
30 september, 2019

Artisten Billie Eilish och skådespelaren Woody Harrelson gör ett gemensamt statement på Youtube för att lyfta klimatfrågan.

Under en minut och 16 sekunder lyfter de klimatfrågan och uppmanar alla som tittar att leva mer miljövänligt.

– Vår jord värms upp och haven stiger. Extremväder förstör miljontals liv, säger Billie i videon och fortsätter:

– Vi kan inte låta det här hända. Upp till en miljon arter blir utrotade på grund av mänskligheten. Och tiden håller på att rinna ut.

Nämner Greta Thunberg

I videon, som fått titeln Our house is on fire nämns också det faktum att miljontals människor klimatstrejkar. Elish och Harrelson uppmanar också människor att stötta klimatrörelser, som Greenpeace och Fridays for future, en global rörelse, inspirerad av Greta Thunberg.

Faktum är att en kort bildsekvens från Greta Thunbergs rörande tal är inklipps i i videon, när hennes namn nämns i samband med uppmaningen.

Kommer med miljövänliga tips

Eilish och Harrelson nämner också flera korta tips för hur vi kan leva miljövänligare genast:

– Som att ta bort kött och mjölkprodukter i din livsstil och minska ditt plastanvändande, säger Billie

– Framför allt, att hålla dig själv informerad och gör så att din röst räknas.

3,5 miljoner visningar på Youtube

Videon, som publicerades under lördagen, har på två dagar fått över 3,5 miljoner visningar. Billie har själv delat en printscreen på sin instastory där det syns hur videon ligger på förstaplatsen över videos som trendar i USA.

Reaktionerna på videon är blandade. I skrivande stund har den fått över 341 tusen tummar upp, jämfört med 23 tusen tummar ner. Bland kommentarerna är dock många kritistka och menar att Billie tillhör en av de som bidrar till mycket utsläpp genom att turnera jorden runt.

Läs mer:

10 saker du behöver veta om Billie Eilish

Greta Thunberg gör musik med The 1975 – här är låten

Omvärldens reaktioner på Greta Thunbergs tal i FN