Billie Eilish: ”Då är jag ingen kvinna”

Billie Eilish

Megastjärnan Billie Eilish motsätter sig all form av kroppshån och under sin pågående turné spelar hon nu upp en stark video som adresserar detta. ”Är kroppen jag föddes i inte vad ni ville ha från mig?”, frågar hon kritikerna.
10 mars, 2020

Baggy är Billie Eilish signaturstil. Det vill säga stora pösiga byxor och bylsiga toppar. Det hindrar inte henne från att bära high fashion som Gucci och Burberry. De stora lyxmärkena står på rad för att få skräddarsy och klä stjärnan efter hennes egna önskemål. Men det finns också kritiker som menar att Billie Eilish klär sig okvinnligt.

Dessa ger hon nu en stor känga åt i den video som spelas under hennes pågående USA-turné, skriver Independent.

Billie Eilish klär av sig

Vid turnépremiären i American Airlines Arena i Miami fick fansen se videon för första gången, och budskapet var glasklart: ”Håna inte min kropp!”

Videon är en del av introt till konserten. Den visar hur Billie Eilish tar av sig flera lager kläder för att till slut stå i bara bh. Hon sjunker sedan ned under vatten. Under tiden som de rörliga bilderna visas hörs sångerskans röst läsa upp det starka budskapet.

Billie Eilish

Billie Eilish vid premiären av ”Where do we go?”-turnén i Miami, USA.

”Ni har åsikter om mina åsikter; om min musik, mina kläder, min kropp. Vissa människor hatar det jag har på mig, vissa hyllar det, vissa använder det för att håna andra, vissa använder det för att håna mig, men jag känner era blickar”, säger hon.

Kritiserar kraven på kvinnokroppen

Allt eftersom filmen pågår blir budskapet än mer tydligt. Billie Eilish vill lyfta frågan om kraven som sätts på kvinnors kroppar. Ett fan postade efter konserten ett klipp på Twitter med texten ”stärkande”:

https://twitter.com/ILOMIL0S/status/1237223193473155073

”Skulle du önska att jag var mindre? Svagare? Mjukare? Längre? Skulle du vilja att jag var tyst? Provocerar mina axlar dig? Min byst? Är jag min mage? Mina höfter?”, frågar Billie Eilish i videon.

Hon fortsätter:

”Är kroppen jag föddes i inte vad ni ville ha från mig? Om jag bär bekväma kläder är jag ingen kvinna. Om jag tar av mig lager av kläder så är jag en slampa. Trots att ni inte har sett min kropp dömer ni den och mig på grund av den. Varför? Om jag har på mig mer, om jag har på mig mindre, vem avgör vad som definierar mig? Vad det innebär?”

Känga till kritikerna

Billie Eilish har tidigare berättat att hon valt sin baggy-stil för att ta bort fokus från hennes kropp. När andra popsångerskor sexualiseras vill hon att fokus ska ligga på musiken. Videon avslutar med att hon ställer frågan:

”Är mitt värde baserat på din uppfattning? Eller är din åsikt om mig inte mitt ansvar?”

Källa: Independent

Foto: TT

LÄS MER:

Justin Biebers tårfyllda budskap till Billie Eilish

Billie Eilish ryter ifrån på Instagram mot sina imitatörer

Billie Eilish vill hjälpa fans som lever med självmordstankar