Populärt: Sofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serierBoktipsKrönikor

Bianca Ingrossos skönhetsbolag fälls för sexistisk reklam

07 nov, 2019 
AvEmma Castman
Bianca Ingrosso fälls för sexistisk reklam:
Bianca Ingrossos skönhetsbolag har fällts för könsdiskriminerade reklam. Anmälaren beskriver Caia Cosmetics annonsbilder som kränkande – men bolaget slår tillbaka.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Bianca Ingrossos stilresa genom årenBrand logo
Bianca Ingrossos stilresa genom åren

Bianca Ingrosso är en av landets mest framgångsrika influencers. Hon arbetar hårt med både sociala medier och tv, samtidigt som hon har två egna varumärken. Däribland Caia Cosmetics, ett skönhetsmärke som minst sagt gjort succé sedan lanseringen för snart ett år sedan.

Samma dag som försäljningen startade var trycket på hemsidan enormt, och efter bara 30 sekunder kraschade den på grund av överbelastning. Sedan dess har efterfrågan varit fortsatt hög, och när Caia Cosmetics släppte två nya mascaror i maj i år tog det bara två timmar innan alla 15 000 i lager hade sålt slut.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Men allt är inte en dans på rosor för Bianca Ingrosso och hennes skönhetsmärke. Nu har nämligen två annonser från Caia Cosmetics anmälts till reklamombudsmannen – och fällts.

Beskriver reklamen som kränkande

Det är Sveriges Kvinnolobby, en paraplyorganisation som samlar 47 medlemsorganisationer, som har anmält två annonsbilder från Bianca Ingrossos bolag Beauty Icons AB, som äger Caia Cosmetics.

Annons

Den ena bilden föreställer en kvinna som har fotograferats snett underifrån, klädd i vita underkläder och en brun skinnkavaj. Det som har fått Sveriges Kvinnolobby att reagera är att det är för mycket fokus på kvinnans kropp och för lite fokus på det smink som företaget säljer. De beskriver även bilden som könsdiskriminerande, kränkande och sexistisk.

”Produkten som marknadsförs synliggörs knappt och har ingen koppling till en halvnaken poserande kvinna. Att sälja smink med en ung kvinnas kropp som objektifieras och sexualiseras kan endast beskrivas med att vara könsdiskriminerande och sexistiskt. Det är kränkande för kvinnor i allmänhet”, skriver de bland annat i sin anmälan.

Beauty Icons AB håller dock inte med, som svarar med att säga att de tycker att kampanjen styrker och lyfter kvinnor:

”Dessa kvinnor klär sig, rör sig, uttrycker sig och uppför sig precis som de själva vill. Dessa kvinnor gör inget mot sin vilja. De struntar fullkomligt i om normen i det svenska samhället just nu är på väg mot att kvinnor ska skyla sig, att mannen ska bestämma över kvinnans sexualitet och hennes sätt att uttrycka sig. Annonsören kommer aldrig vika ner sig för dessa strömningar i samhället”, skriver de bland annat i sitt svar till anmälan.

Annons

Annonsen dömd: ”Saknar en tydlig koppling”

Reklamombudsmannen köper dock inte förklaringen från Beauty Icons AB, och väljer att fälla företaget för könsdiskriminering. I beslutet går det bland annat att läsa:

”Framställningen av kvinnan saknar en tydlig koppling till det läppstift som marknadsförs, och reklamen framställer därför kvinnan på ett sätt som är nedvärderande för kvinnor i allmänhet”.

Den andra annonsbilden som Beauty Icons AB och Caia Cosmetics fälls för föreställer en kvinna som sitter på knä, lätt framåtböjd och med särade ben, och äter en godisrem. Även här dömer Reklamombudsmannen att annonsen är könsdiskriminerande.

Hos Reklamombudsmannen kan du läsa beslutet i sin helhet, och här ser du bilderna som blev fällda:

Foto: Cornelia Nordström/TT

LÄS MER:

Här visar Bianca Ingrosso upp det misslyckade skönhetsingreppet

Bianca Ingrosso drabbad av återfall: ”Bulimin kom tillbaka”

Här visar Bianca Ingrosso upp sin nya lägenhet efter renoveringen

Annons