Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serier

Beyoncés Formation utsedd till tidernas bästa musikvideo

04 aug, 2021 
AvSimon Nilsson Larsson
Beyoncé.
Nu har listmakarna på Rolling stone varit igång igen. Tidernas 100 bästa musikvideos har utsetts, och i toppen finner vi ingen mindre än Beyoncé.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Beyoncé - 20 års stilresa med Queen BBrand logo
Beyoncé - 20 års stilresa med Queen B

Vilken musikvideo är egentligen tidernas bästa? Det är kanske svårt att svara på, men enligt Rolling stone är det i alla fall Beyoncés Formation som kom ut 2016.

”Om Beyoncés självtitulerade visuella album etablerade henne som en av de största och bästa artisterna genom tiderna så blev hon med överraskningsreleasen av videon till Formation (och efterföljande albumet Lemonade) en av de allra viktigaste. Hon samarbetade med regissören Melina Matsoukas, som fann inspiration hos folk som Maya Angelou, Octavia Butler och Toni Morrison och skapade en slående kommentar om viktiga ögonblick för svara USA:s historia”, lyder motiveringen.

Kritiken mot musikvideon: ”Polishat”

I videon syns bland annat bilder från översvämningarna i New Orleans, där Beyoncé ligger på en halvt nedsjunken polisbild. I videon finns också flera bilder på poliser och en vägg målad med orden ”sluta skjut oss”.

Det väckte starka reaktioner. De flesta var naturligtvis väldigt positivt inställda till musikvideon, medan andra menade att Beyoncé visade prov på polishat. Så är inte fallet, svarade hon själv.

Annons

– Jag är en konstnär och jag känner att den mest kraftfulla konsten oftast blir missförstådd. Men alla som tolkar mitt meddelande som ett anti-polis-meddelande har fullkomligt fel. Jag har så mycket beundran och respekt poliserna och familjer till poliser som offrar sig själva för att hålla som trygga och säkra, säger hon i amerikanska Elle.

Beyoncés andra låt på listan

Musikvideons regissör Melina Matsoukas har tidigare berättat för The New Yorker om sin vision för det hela.

– Jag ville visa att det här svarta personer. Vi segrar, vi lider, vi drunknar, vi blir slagna, vi dansar, vi äter och vi är fortfarande här, säger hon.

Beyoncé har också en till låt med på topp 100-listan. På tolfte plats återfinns nämligen Single ladies (Put a ring on it).

Två på listan kommer Johnny Cash med videon till sin tolkning av Nine inch nails Hurt, och på tredjeplats är det Madonnas Vouge som ligger och myser.

Foto: TT

Annons