Benedict Cumberbatch vägrar spela i filmer där kvinnor får lägre lön

Benedict Cumberbatch vägrar roller om kvinnor får lägre i lön.

Benedict Cumberbatch uppmanar sina manliga kollegor i Hollywood att göra som han: vägra alla filmer där kvinnor får mindre betalt än männen.
16 maj, 2018

Benedict Cumberbatch tänker vägra medverkan i alla filmer där de kvinnliga kollegorna får mindre betalt, säger han i en intervju med Radio Times. Och han uppmanar sina manliga kollegor att göra likadant.

”Att få lika lön och en plats vid bordet är centrala delar av feminismen”, säger han och fortsätter:

”Titta på din egen del. Fråga hur mycket kvinnorna får betalt, och säg: ‘Om hon inte får lika mycket som de manliga skådespelarna så ställer jag inte upp.'”

Benedict Cumberbatch tillsammans med sin hustru, regissören Sophie Hunter.

Benedict Cumberbatch tillsammans med sin hustru, regissören Sophie Hunter. Foto: IBL

Skådespelaren har även sagt att han kommer att använda sitt nya produktionsbolag, SunnyMarch, för att skapa mer utrymme åt filmer med fokus på kvinnor, och han är dessutom stolt över att, förutom affärspartnern Adam Ackland, vara den enda mannen på företaget.

”Om företaget får investerare genom att mitt namn syns så kan vi använda den uppmärksamheten för att få ut fler kvinnoprojekt. Hälften av publiken är ju kvinnor!”

Debatten om lika löner i filmbranschen har pågått länge, och förra året var det skådespelerskan Jessica Chastain som sa att hon aldrig skulle ta en roll där hennes manliga kollega får bättre betalt.

– Jag tillåter inte sådant i mitt liv, sa hon då till Variety.

Läs också:

Jessica Chastain om Cannes: ”Jag blev förvånad av den kvinnliga representationen i filmerna”

ELLE tipsar: 10 dokumentärfilmer om kvinnor som du bara måste se

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE: