Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royalsRöda mattan

Asabea Britton om reaktionerna över att hon ammar systerns barn

07 apr, 2022 
AvSimon Nilsson Larsson
Asabea Britton
Barnmorskan Asabea Britton väckte starka reaktioner när hon öppet skrev om att hon ammat sin systers barn.
Nu berättar hon om uppståndelsen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Här är kändisarna som blivit tillsammans 2022Brand logo
Här är kändisarna som blivit tillsammans 2022

Barnmorskan, influencern och bloggaren Asabea Britton berättade nyligen på Instagram story att hon passat sin syster Opokua Brittons nyfödda barn.

Eftersom Asabea själv ammar för tillfället så berättade hon att det inte var några problem att ge bebisen mat.

Det väckte starka reaktioner hos följarna. Hennes inkorg snabbt fylldes med både ris och ros, och i ett inlägg på Instagram gick hon i svaromål.

”För mig är det ingen stor grej (surprise surprise) men jag förstår att det kan vara det för andra”, skriver hon i ett inlägg med ett klipp där hon ammar sin son.

Asabea Britton om att amma andra barn

Hon menar att mycket handlar om normer och ovana.

Annons

”Är det något man aldrig sett eller reflekterat över förut kan det såklart kännas främmande och kanske märkligt. Det kan jämföras med ovanan för många i Sverige att se barn som inte är bebisar längre ammas. Har man dessutom en syn på bröst som främst något sexuellt blir det givetvis än mer svårsmält”, skriver Asabea Britton.

Hon skriver också att hon förstår att blotta tanken på att någon annan ammar ens barn kan vara provocerande om man har en komplicerad relation till amning eller om man haft en svår amning bakom sig. Dessutom finns det kulturella skillnader att tänka på.

”I Sverige och i väst är det numera sällsynt att amma andras barn så för många här är det något de aldrig sett eller ens tänkt på förut. Innan bröstmjölksersättning fanns tillgängligt så var det dock vanligt och än idag är det vanligt i många kulturer, av bekvämlighet eller nödvändighet.”

Förvånades över den positiva responsen

Det här är inte första gången som en diskussion om att amma andra barn drar igång runt Asabea Britton. Det berättar hon för Motherhood.

Annons

– För snart fyra år sedan berättade jag att min äldsta syster hade ammat min äldsta son som inte tog vare sig napp eller flaska, när hon var barnvakt. Då var responsen inte så positiv direkt, säger hon.

Något som är annorlunda den här gången är att hon fick mycket positiv respons. Det överraskade Britton.

– Jag förvånades faktiskt över den överväldigande positiva och konstruktiva responsen. Många som hade ammat närståendes barn eller hade mammor som gjort det. Många som delade med sig om hur vanligt det var i deras kultur. Många som inte kunde tänka sig att göra det själv kunde ändå reflektera kring varför. Det har lett till en hel del diskussioner om känslor kring amning och brösten. Så det har varit superfint, säger hon till Motherhood.

Foto: TT

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons