Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serier

Artisternas starka Metoo-statement på Grammisgalan

09 feb, 2018 
Hand i hand gick de ner för röda mattan bärandes små blommor. Under Grammisgalan valde några av Sveriges största artister att fortsätta lyfta Metoo-rörelsen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Under torsdagskvällen hölls Grammisgalan i Stockholm och på röda mattan valde artisterna att rikta uppmärksamheten mot Metoo-rörelsen som startade ordentligt i höstas. Artisternas eget Metoo-upprop i Sverige gick under namnet #Närmusikentystnar och undertecknades av 1993 kvinnor i november.

Det är inte första gången rörelsen lyfts under galasäsongen. På såväl Golden Globes som på Guldbaggegalan bar skådespelare svarta kläder och nu har klänningarna bytts ut mot blommor. Artister, båda kvinnor och män, bar gula och orange blommor i handen eller på kroppen.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Dessutom valde flera kvinnliga artister att gå hand i hand ner längs med röda mattan. I ledet fanns bland andra Lisa Ekdahl, Tove Lo, Molly Sandén, Tove Styre och Icona Pop.

Läs också: Röda mattan: så klädde sig gästerna på Grammisgalan 2018

Lisa Ekdahl hade även skrivit ”patriarkatet faller” vid sitt nyckelben. Till Aftonbladet säger hon:

Annons

– Det här är inte en prisgala utan en manifestation. Och det är när musiken tystnar och vi förenar oss alla. Vi vinner alla på ett jämlikt samhälle så det här är bara fantastiska nyheter för både män och kvinnor.

På Aftonbladets fråga om varför hon skrivit ”patriarkatet faller” svarar Lisa Ekdahl:

– För patriarkatet faller. Och inom min livstid. Jag bara njuter och jublar.

För TV4 berättar artisten Sigrid Bernson att runt 70 personer deltog i manifestationen på Grammisgalan.

– Jag älskar initiativet. När mitt skivbolag frågade så sa jag ja direkt. Det känns väldigt häftigt och mäktigt, säger hon till TV4.

Läs också: Amanda Ooms om årets Grammisgala: Om vi kommer att märka av #metoo? Onödig fråga!

Foto IBL

Annons