Artisternas bästa festivaltips – och starkaste festivalminnen

Artisternas bästa festivaltips – och starkaste festivalminnen

Allsång under ljus sommarnattshimmel, händer i luften och gemensam musikkärlek. Som vi och stjärnorna längtat efter festival. I ELLE delar de sina bästa tips och festivalminnen.
12 maj, 2022
Så ska du fira midsommar 2022 – enligt ditt stjärntecken
1:47

Efter reklamen: Så ska du fira midsommar 2022 – enligt ditt stjärntecken

(1:47)

Slå på ljud

First Aid Kit

Festivalminnet

”Vi har galet många minnen från festivaler, men ett som sticker ut lite extra är när vi var på USA-turné och spelade på en festival i Austin, Texas. Vi hamnade mitt i en filminspelning. Regissören Terrance Mallick ville ha med oss i en improviserad scen där vi skulle dansa “sexigt” tillsammans med Lykke Li inför självaste Ryan Gosling. Ryan Gosling har sedan länge varit min kändis-crush (Johanna). Jag blev så nervös inför detta att jag fick springa och kräkas i en bajamaja. Vår scen hamnade aldrig i filmen Song to song, kanske för att vi inte är särskilt bra på att dansa sexigt, haha. Men kollar man riktigt noga kan man snabbt skymta oss i alla fall …”

Packningen

1. Torrschampo! Vi har provat alla möjliga, Living Proof är bäst.

2. Mantles Dream mask är otrolig. Vi kör den som nattmask och vaknar med lugn och återfuktad hy.

3. Oömma sköna skor, som rediga boots eller sneakers.

4. En engångskamera!

5. När det gäller scenkläder gillar vi att gå all in. Fransar, glitter, nitar, läder… Allt är tillåtet!

Peppen

”Vi är aspeppade på att spela på Glastonbury i England. Lineupen är alltid helt sinnessjuk och biljetterna säljer slut på några minuter.”

Bästa tipset

Stressa inte! Strunta i att kuta som en dåre mellan alla scener och njut av det du faktiskt hinner se. Det är också helt okej att gå iväg en stund och chilla om det blir för mycket intryck.

Foto: TT, m fl

Imenella

Festivalminnet

”Mitt bästa festivalminne är från Lollapalooza 2019. Jag skulle uppträda och var panikslagen att ingen skulle dyka upp eftersom vi öppnade festivalen klockan 14.30, haha. När vi gick på scenen var det asmycket folk och jag blev så lycklig. Vi gjorde en bra show och det kändes otroligt bra efteråt. Backstage träffade jag Billie Eilish, hon log varje gång vi såg henne och det tog ett tag innan vi fattade att det var hon. Hela upplevelsen var magisk och att kunna stå på samma scen som några av mina idoler gjorde jättemycket för min självkänsla, jag var stolt som fan.”

Packningen

1. Ett absolut måste för att hålla huden återfuktad är Mario Badescus Facial spray.

2. En sminkborste så att man kan dutta bort svett utan att sminket går bort.

3. Vattenfast mascara om det regnar.

4. En liten snygg ryggsäck där du kan ha …

5. … paraply och bekväma skor.

Peppen

”Jag hoppas kunna se Nicki Minaj på Wireless-festivalen i London. Lollapalooza vill jag verkligen återbesöka och sist men inte minst, Way Out West är ett måste.”

Imenella hoppas kunna se Nicki Minaj på Wireless-festivalen i London i sommar
TT

Bästa tipset

Man får den bästa upplevelsen om man bara ”go with the flow” och har kul, jag tror att man måste ha lite yolo-aura för att ha riktigt kul på en festival.

Foto: TT, m fl

Nicole Sabouné

Festivalminnet

”Festivalminnet som betyder mest för mig är när jag spelade på Stockholm Music and Arts 2016. Vi kom till festivalområdet någon timme innan vi skulle stå på scen för att soundchecka och jag upptäckte att det stod ’Patti Smith’ på logen mitt emot vår. Jag började svettas och min bästa vän Emil som jag spelar med sa att jag borde gå och prata med henne, att jag kommer ångra mig annars. Jag hatar att störa folk och skulle aldrig våga gå själv så han gick med. Aldrig känt mig så töntig och liten. Vi knackar försiktigt på hennes dörr. En i bandet öppnar, ler stort och säger ’Hey guys! What’s up?’ Jag lyckas få fram ’Hey, I just wanted to say hey because we are the other band playing after you …’ och då reser sig Patti upp. Mitt hjärta har aldrig slagit så hårt, men då är det som att hon vaggar in mig med sina fina ord och en varm kram. Vi pratar en stund om musik, inspiration, böcker, Rimbaud, konst och om hur vackert Stockholm är. Sen säger vi lycka till till varandra och jag går tillbaka till logen, faller ihop i fosterställning och gråter. Patti har varit en av de absolut tydligaste inspirationerna i mitt liv och att få byta några ord betydde väldigt mycket för mig som 25-åring. Den kvällen bjöd vi också på en av de bästa spelningarna den turnén och jag kände mig väldigt glittrig.”

Patti Smith är Nicoles stora inspiration och hon fick möjligheten att träffa henne på Stockholm Music and Arts 2016.
Björn Larsson Rosvall / TT

Packningen

1. Två, tre outfits som man känner sig nice i.

2. Regnjacka.

3. Bra skor.

4. Spf.

5. Tandborste och tandkräm.

Peppen

”Jag hoppas att jag kan åka till Roskilde i år. Det är många favoriter som ska spela där, bland annat en av mina bästa vänner Anna och hennes band Bada. Annars ser jag fram emot Nick Cave och Michael Kiwanuka på Way Out West.”

Nicole Sabouné hoppas att hon kan åka till Roskilde i år
Mattias Hansson/TT

Bästa tipsen

1. Hitta ett bra och bekvämt sätt att bo på.

2. Ha varma kläder.

3. Gå på akter du inte trodde att du skulle gå på. Det är ett fantastiskt sätt att upptäcka ny musik på.

Foto: TT, m fl

Veronica Maggio

Festivalminnet

”Jag har så många festivalminnen! Svårt att välja ... Kommer ihåg min första riktiga festival när jag åkte tältlös och pank till Hultsfred och levde på gratis-nudelregn, såg Garbage och levde mitt bästa liv. Eller när jag och ett stort gäng var på Coachella. Jag grät till Lana, skrek till Skrillex, såg Beck, MGMT, Pharrell, Chvrches, Solange och en massa andra. Vi gick ökenpromenader, åt världens godaste tacos och ville aldrig åka hem. Det var så inspirerande!”

Packningen

1. Älskar när jag lyckas packa minimalt. Det slutar alltid med att jag har samma kjol hela tiden ändå.

2. I produktväg gillar jag att ha med mig torrschampo och allt som har med fukt att göra.

3. Bra med underkläder som man KAN bada i om man måste.

4. Glow in the dark-nagellack, som vilken femåring som helst.

5. Annars är ju det viktigaste solglasögon. Ett par riktigt billiga från en mack och ett par lyxiga, så sprider man riskerna lite.

Peppen

”Jag ska spela på tusen festivaler i sommar och kommer nog känna mig nöjd med det … Är dock otroligt peppad på Lollapalooza i Stockholm där vi ska spela. Tror att det blir superkul!”

Bästa tipsen

1. Lyssna in dig på banden du vill se. Det blir så mycket roligare än när man bara kan hitsen, tycker jag.

2. När det gäller kläder har jag bara på mig säkra kort. Sånt jag känner mig fin/fri i men som jag inte måste gå och dra i eller som är ömtåligt. Jag vill kunna gå i lera eller klättra över ett stängsel och ändå känna mig lite mäktig.

3. Jag har med mig minsta möjliga ryggsäck med typ bara fuktcrème, nåt mot torra läppar och liiiite smink. Det värsta som finns är att släpa på en väska som är tung eller som man ställer ifrån sig eller glömmer.

Foto: Bilder från Veronica Maggios bok Allt är för bra nu.

Miynt

Festivalminnet

”Jag var på Sasquatch 2016 i Washington. En festival ute i något slags nordlig öken bredvid Columbiafloden. Jag följde med min dåvarande kille på deras turné och fick se konserterna från scenen. Bergen och floden som omgav festivalen gjorde att hela upplevelsen kändes näst intill spirituell. Jag såg bland annat The Verve och Alabama Shakes men bäst var när delar av Outkast crashade en av spelningarna och körde Ms. Jackson, då dog mitt barnhjärta lite. Det var min mäktigaste festivalupplevelse! Den roligaste var dock på Lidelsen 2018 när jag gjorde festivalpremiär i en lada.”

Packningen

1. En varm tröja!

2. Keps, om det är sol.

3. Om jag ska sova i tält är öronproppar det bästa jag vet.

Peppen

”I sommar vill jag se Tame Impala på Way Out West och Gorillaz på Skansen.”

Tame Impala är en av artisterna som Miynt är peppad på att se i sommar
TT

Bästa tipsen

1. Gå på konserter du verkligen tycker om.

2. Drick vatten.

3. Ladda telefonen!

Foto: Teodor Arvidsson Kylin (Miynt), TT