Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serier

Anja Forsnor Wärn och Alexandra Kamperhaug släpper boken Self-care

02 jul, 2019 
Alex & Anja släpper bok
För alla som vill bli sams med sig själva släpper ELLE-profilerna Anja Forsnor Wärn och Alexandra Kamperhaug sin bok där de både delar med sig av egna hjärnspöken och råd om hur vi hittar balans i vardagen. Hållbart blir ledordet i allt från träning till användande av sociala medier för att få ihop en vardag där vi blir lite snällare mot oss själva.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

ELLEs bloggare Anja Forsnor Wärn och Alexandra Kamperhaug, som även driver podden Allt är bra tillsammans, släpper en bok om att ta hand om sig själv. Boken utgår från vad som är en hållbar livsstil i dag när det kommer till allt från träning och hälsa till att undvika att jämföra sig med alla andras samlade lycka, som vi så lätt fastnar i på sociala medier.

I boken, som fått namnet Self-care: Mat, stress, träning, självkänsla, återhämtning, samlar Anja, som är livsstilsrådgivare, och Alexandra, som är träningsexpert, sina bästa tips. Duon delar också med sig av sina egna hjärnspöken och hur de gör för att försöka hitta balans i vardagen.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

– För oss är hela innebörden av Self-care att ta hand om sig själv på alla plan. Hälsa handlar inte bara om mat och träning utan även om hur vi får ihop (eller stundtals inte får ihop) livet.

Anteckningar i mobilen och sms

Idén till boken kom redan för tre och ett halvt år sedan. Men det var förra året, efter att Anja och Alexandra fick bokkontrakt, som arbetet ”blommat ut och tagit form”, som Anja beskriver det.

Annons

– Boken har funnits med i bakhuvudet och våra tankar, dag som natt, under flera månader och när vi först satte oss för att börja skriva ner allt bestod den av anteckningar i mobilen, gamla bloggtexter, poddavsnitt, sms vi skickat till varandra, kommentarer från läsare och en massa hopplock från våra tankar. Vi har inte haft brist på idéer direkt, den stora utmaningen har varit att sortera och prioritera exakt vad som ska rymmas i just den här boken.

Alex & Anja släpper bok
Boken handlar om hur du blir sams med dig själv. Foto: Hanna Skoog.

Hur kom det sig att ni skapade boken från första början?

– Det här är boken vi själva önskar att vi läste för 10 år sedan. Den känns så viktig i en tid som nu. En bok som handlar om hälsa inifrån och ut, där hela grundtanken är att utgå från dig själv och behandla dig själv så som du skulle behandla din bästa vän. Vill vi uppnå hälsa räcker det inte med att bara lägga tid på hur vi äter och tränar. För sanningen är att det inte spelar någon roll hur mycket gurkmeja vi stoppar i oss eller hur ofta vi tränar om vi samtidigt mår dåligt i våra relationer, vantrivs på jobbet och slarvar med sömnen. Hälsa handlar om välmående på alla plan.

Annons

Vad har varit viktigast för er i skapandet av boken?

– Att verkligen förmedla att långsiktighet är allt när det kommer till att prata om hälsa. Grunden i vår filosofi handlar om att hitta ett hållbart tänk, att det finns utrymme och plats för allt, men inte alltid. Vi tror varken på dieter, förbud eller quick-fixes som resulterar i snabb viktminskning. Vi vill uppmuntra till ett långsiktigt tänk där du verkligen njuter av det du äter utan att följa en massa regler. Det ska smaka gott och kännas enkelt att vara hälsosam, allt annat går bort. Likadant när det kommer till träning. Snabba lösningar ger snabba och kortvariga resultat, långsiktiga lösningar ger långsiktiga resultat – svårare än så är det inte. Det har också varit viktigt att blanda våra personliga erfarenheter med expertråd från forskare och psykologer, så att boken verkligen blir ett redskap för den som läser.

För vilka har ni skrivit boken?

Annons

– För alla som vill bli sams med sig själv och hitta harmoni. För alla som vill stå emot frestelsen att falla för snabba lösningar när det kommer till träning och kropp. För alla som är trötta på den eviga nystarten och vill hitta ett hållbart sätt att leva, där lagom är good enough och där man fattar beslut utifrån sig själv.

Berätta om valet att dela med er av era egna hjärnspöken!

– Det är oerhört viktigt att inte framställa oss själva som perfekta eller få det att verka som att vi har lösningen på allt. Vi har inte alltid haft ett så sunt förhållande till mat och har tränat på tok för mycket och av fel anledningar. Varit på fel jobb, i fel relationer och brottats med kraftig ångest. För att inte tala om hur vi slarvat med sömnen och stressat allt för mycket. Vi är övertygade om att det är så många som känner igen sig i det vi gått igenom och det är i igenkänningen vi kan skapa förändring och nå ut.

Alex & Anja släpper bok
”Vi har också lärt oss att vi absolut inte ska fastna i mobilen när vi har en dålig dag – då är den bästa medicinen att gå och träna, ta en promenad, ta ett glas vin med en vän och framförallt bara logga ut totalt”. Foto: Hanna Skoog.

När man läser om boken ställer ni själva frågan ”Hur undviker man jämförelsehetsen när alla andras samlade lycka bara är ett swipe bort?”. Vad tror ni är svaret på det?

Annons

– Gud, det är verkligen lättare sagt än gjort! Det handlar mycket om att rensa i flödet och sålla bort alla konton som inte får en att må bra, sådant vi kan tro inspirerar oss men i själva verket framkallar ångest eller stress. Lägg bort mobilen så ofta det går, var mer närvarande i dina relationer och fokusera på dig själv istället för att se till alla andra.

Vad är er inställning till sociala medier?

– Åh, den är minst sagt komplex! Vi träffades faktiskt på Instagram och har sociala medier att tacka för många av de fantastiska relationer och jobbmöjligheter som dykt upp genom åren. Och våra följare och läsare är guld värda, de har blivit som våra vänner som vi värdesätter otroligt högt. Så i grund och botten är vår inställning nog mest positiv. Utmaningen är att inte låta sociala medier och framförallt mobilen stjäla för mycket tid från ”det riktiga livet”. Att hitta en balans, även här.

Annons

Påverkas ni själva och känner stress över det ”perfekta livet” som ofta visas upp på sociala medier?

– Ja, det gör vi absolut. Vi är mänskliga precis som alla andra och våra varumärken är dessutom beroende av sociala medier så det vore konstigt om vi inte påverkades. Det finns dagar när det kan få oss att tvivla, på det vi gör och om vi verkligen spelar någon roll. När någon annans framgång kan få oss att tvivla på vårt värde, som att det inte finns plats för alla? På vissa nivåer förstår vi att det perfekta livet som återspeglas i sociala medier bara är en del av sanningen, men på andra nivåer gör det här oss stressade över livet och ger oss en känsla av otillräcklighet. Vi värderar oss själva genom hur många likes och followers vi har och låter engagemang på internet påverka oss mer än de relationer vi har i verkliga livet.

Hur gör man för att inte fastna i de tankarna?

– Vi pratar alltid med varandra om detta, ibland räcker det med att gnälla av sig och prata om det för att det ska kännas bättre. Vi har också lärt oss att vi absolut inte ska fastna i mobilen när vi har en dålig dag – då är den bästa medicinen att gå och träna, ta en promenad, ta ett glas vin med en vän och framförallt bara logga ut totalt.

Annons

Hur gör man för att vara snäll mot sig själv?

– Vi borde bli bättre på att applicera det gamla tankesättet ”behandla andra så som du vill bli behandlad själv”, fast tvärtom. Behandla dig själv så som du skulle behandla din bästa kompis. Med ömhet, respekt och kärlek. Investera tid till att lära känna dig själv på djupet och lyssna alltid till dig själv. Tacka inte ja till saker som inte känns rätt, prioritera det som får dig att må bra och lyssna alltid till din magkänsla. Det är den viktigaste kompassen du har i livet och när du lär dig att tyda din magkänsla kommer du aldrig längre behöva tvivla.

Omslag Alex & Anjas bok
Boken släpps den 8 augusti!

Hur ska man börja för att försöka hitta en bra balans i livet?

–  Du måste inte göra allting alltid. Du måste inte tacka ja till allt eller vara den härliga och spontana i alla lägen. Du måste inte vara den som styr upp varenda tillställning eller drar ihop middagar och socialt häng varje gång. Du måste inte vara den som svarar på sms i samma sekund eller svarar på första ringsignalen. Du måste inte uppdatera din Instagram varje dag. Ibland är det okej att bara vara. Ofta ställer vi alldeles för höga krav på oss själva och pushar oss att prestera på alla områden samtidigt, vilket är nästintill omöjligt utan att slå knut på sig själv. Det är kanske inte läge att satsa som mest i karriären samtidigt som du har småbarn, ska prestera max på träningen, leva ett socialt liv och vara den perfekta frun och mamman. Du är ingen supermänniska, lägg upp tillvaron utifrån rimliga krav. Skala av och skala ner.

Annons

Vad är viktigt att tänka på för att inte känna sig pressad när det kommer till exempelvis träning?

–  Träning och hälsa behöver inte vara allt eller inget, mittemellan duger så otroligt bra. Du tränar för din egen skull och ditt eget välmående och hälsa. Oavsett vilken nivå du väljer att lägga träningen på så är det ett sätt att ta hand om din kropp och få dig att må bra på både kort och lång sikt. Träning ska vara roligt, ge frid i själen och ge mersmak. Det ska få hjärtat att jobba och musklerna att hålla sig starka. Det ska få dig att må bra och lämna en härlig känsla efteråt! Och kom ihåg: Så länge du inte är elitidrottare har vågen och måttbandet inget med hälsosam träning att göra.

Om ni fick ge ett råd för hur man förbättrar sin självkänsla – vilket är det?

– God självkänsla handlar om hitta sin egen väg, känna sig trygg i sig själv och följa sin magkänsla. Både gällande vänskap, yrkesval och att stå upp för den man är. Hur man gör detta ryms inte här men vi har ett helt avsnitt i boken kring detta, våra egna tankar blandat med experter som ger sina bästa råd. Det får bli en liten cliffhanger helt enkelt, hehe!

Läs mer:

Äventyr och kostymer – se bilderna från Alexandra Kamperhaugs möhippa

Mina vanor med Alexandra Kamperhaug: Jag förbjuder förbud och njuter av allt jag tycker är gott

Anja Forsnors förlossningsberättelse: Så mycket jobbigare både mentalt och fysiskt

Annons