Angelina Jolie producerar serien BBC My World för barn

Närbild på Angelina Jolie i halvprofil

Angelina Jolie producerar en ny serie för BBC. Programmet riktar sig till barn och kommer att lära dem allt om källkritik och fake news. – Som förälder är jag glad att jag kan ge mitt stöd till ett program som siktar på att hjälpa barn, säger skådespelerskan i ett uttalande.
27 januari, 2020

Skådespelerskan Angelina Jolie har de senaste åren jobbat mer bakom kameran än framför. Hon har regisserat både dokumentärfilmer och spelfilmer, och nu är det dags för nästa projekt.

Gör en serie om nyheter och fake news

Enligt Variety ska Angelina Jolie nu producera en serie för den brittiska tv-kanalen BBC. Serien ska hjälpa ungdomar att identifiera fake news, det vill säga fejkade nyheter som sprids framför allt via nätet och sociala medier.

Fejkade nyheter har funnits i alla tider i olika format. Med internet och framför allt sociala medier har fenomenet vuxit sig allt större under 2000-talet. Under det amerikanska presidentvalet 2016 pratades det en hel del om just ”fake news” och hur mycket den typen av icke-nyheter faktiskt påverkade valet.

De hundra mest lästa, fejkade artiklarna på Facebook 2019 har nått ut till hela 150 miljoner människor. Detta trots att plattformen flera gånger har försökt ändra algoritmer och sitt nyhetsflöde för att få stopp på just fejkade nyheter.

Angelina Jolie producerar BBC My World

Angelina Jolie nya serien heter BBC My World. Det är ett nyhetsprogram som ska förklara historien bakom olika världsnyheter. Tanken är även att det ska hjälpa barn över tretton år att förstå innebörden av olika problem samt att de lättare ska kunna bestämma sig för var de själva står i de större globala frågorna.

–  Jag hoppas att det kommer hjälpa barn att hitta den information och de verktyg de behöver för att göra skillnad i de frågor som betyder mycket för dem, säger Angelina Jolie i ett uttalande enligt tidningen.

Ska lära ungdomar om fake news

BBC har ett nätverk med tusentals journalister och flera språktjänster runt om i världen. Allt det kommer att utnyttjas för att lära ungdomar om vikten av källkritik till de nyheter som finns ute på bland annat sociala medier.

Avsnitten ska sändas en gång i veckan och vara en halvtimme långa. För att sprida kunskapen översätts det engelskspråkiga programmet till 42 andra språk. Dessutom läggs alla avsnitt ut på Youtube, allt för att göra det så lättillgängligt som möjligt för alla barn i alla länder.

– Som förälder är jag glad att jag kan ge mitt stöd till ett program som siktar på att hjälpa barn att lära sig mer om livet för andra unga människor runt om i världen, och att sammanlänka dem med varandra, säger Angelina Jolie.

Foto: TT

Läs mer:

Angelina Jolie: Det finns inget mer attraktivt än en självständig kvinna

Svensk pekas ut som Angelina Jolies nya kärlek

Angelina Jolie i stor intervju: ”Så lever du livet fullt ut”