Angelina Jolie: Det finns inget mer attraktivt än en självständig kvinna

Angelina Jolie

I det amerikanska septembernumret av amerikanska ELLE sätter Angelina Jolie ner foten. I en text hon själv skrivit reflekterar hon över det faktum att kvinnor som historiskt sätt vågat göra annorlunda alltid ansetts knäppa. Och hon delar med sig av ett budskap hon förmedlat till sina barn.”Det finns inget mer attraktivt - du kan till och med kalla det förtrollande - än en kvinna med en självständig vilja och egna åsikter”, skriver hon.
15 augusti, 2019

I septembernumret av amerikanska ELLE skriver Angelina Jolie själv en lång artikel om varför hon tycker att världen behöver fler ”wicked woman”, som hon uttrycker det. Inledningsvis tar hon oss tillbaka till den tiden då kvinnor blev kallade för häxor och brändes på bål.

Kvinnor kunde bli anklagade för trolldom för att de hade ett självständigt sexliv, för att de sa vad de tyckte kring politik eller religion eller för att de klädde sig annorlunda.

Om jag hade levt i en annan tidsepok så kunde jag ha blivit bränd på bål vid många tillfällen bara för att jag helt enkelt var mig själv”, skriver hon.

Hon nämner helgonförklarade Jeanne d’Arc, som brändes på bål som 19-åring år 1431 och påpekar att kvinnor som går emot det som anses normalt i samhället alltid kallas för konstiga, knäppa eller farliga.

Det som är förvånande är vidden av hur den här typen av myter och dessa fördomar har överlevt mellan decennium och fortfarande färgar världen vi lever i”.

”Kvinnor som inte ger upp sina rättigheter”

Enligt Jolie är definitionen av ”wicked woman” kvinnor som är trötta på orättvisor.

Kvinnor som vägrar att följa regler och koder de inte tror är bäst för varken dem själva eller sina familjer. Kvinnor som inte tänker ge upp sin röst och sina rättigheter, inte ens när de riskerar fängelse eller att frysas ut från sina familjer eller sitt community”.

”Det spelar ingen roll vad du har på dig”

Hon avslutar genom att skriva om sina barn. Jolie har sex barn tillsammans med sin exman Brad Pitt. Först adopterade dem tre barn innan de fick tre biologiska barn – varav ett tvillingpar.

Jag kunde inte vara stoltare över mina söner för den typen av män de håller på att bli, sättet de respekterar sina systrar på och respekteras av dem”, skriver hon och fortsätter:

Jag säger ofta till mina döttrar att det viktigaste de kan göra är att utveckla sitt sinne. Du kan alltid ta på dig en fin klänning men det spelar ingen roll vad du har på dig om ditt sinne inte är starkt. Det finns inget mer attraktivt – du kan till och med kalla det förtrollande – än en kvinna med en självständig vilja och egna åsikter”.

Läs mer:

Angelina Jolie om skilsmässan: ”Det har varit en svår tid”

Angelina Jolie och Jennifer Aniston på Golden Globe

Angelina Jolie och Brad Pitt lanserar extremt dyr olivolja – trots skilsmässan