Ana Diaz om vägen från utbrändheten

ana diaz

Ana Diaz, 43, for världen runt och kände sig oslagbar. Sedan kom den berömda väggen. I SVT:s program Aldrig mera utbränd beskriver hon vad som ledde fram till att hon idag valt att slå av på takten.
12 februari, 2021
503 Service Unavailable

– Mitt liv var att bo i en väska. Det var nya platser hela tiden. Nya kontexter, nya arbetssituationer, nya team i nya studios. Jag kunde ha en till två dagar med nya personer som jag skulle vara kreativ med vilket är en känslig process. Man är väldigt sårbar, lite som att vara naken med nya i någon slags seriesituation.

Så beskriver Ana Diaz sitt liv som internationell låtskrivare. I SVT:s nya program Aldrig mera utbränd berättar hon vad som fick henne att till slut inte orka, och hur vägen tillbaka nu ser ut.

Kände sig speciell

Ana Diaz beskriver att hon gick igång på att ha många bollar i luften. Hon tyckte om att se möjligheter, potential, para ihop människor som hon tyckte skulle jobba ihop. Hon var ständigt i nya team och samarbeten.

– Jag gick igång på att känna att jag hade någon sorts kraft som särskilde mig. När andra människor sa att du får vara försiktigt så tänkte jag att ’det där gäller dig, det gäller inte mig’. Jag minns att jag inte behövde paus. Jag hade förmåga att springa på jättemånga bollar, hålla mycket saker i huvudet, säger hon i programmet.

Hon jobbade sju dagar i veckan och hjärtat gick på högvarv.

– Min puls gick aldrig ned. Den var som konstant i jakt. Bli-jagad-av-en-mamut-över-en-slätt-puls. Jag hade så mycket kortisol och adrenalin i kroppen, säger Ana Diaz.

Träffade Britney Spears management

Hon beskriver också miljön i musikindustrin som omänsklig. Själv hade hon ett amerikanskt management som inte förstod sig på konceptet 'vila'. Ana Diaz berättar att det var så det även såg ut för de hon jobbade med.

– Jag kommer ihåg när jag träffade Britney Spears management och det var så sjukt. Det var en speciell upplevelse. De tittade på mig som att jag var gjord av bajs när jag sa att jag inte skulle göra något på grund av att jag var förkyld. De tittade på mig som att jag var skräp. Jag var verkligen skräp i deras ögon, och då tänkte jag ’oh well’.

Ana berättar att hon började tappa hår och ändå märkte hon inte av att det höll på att braka ihop för henne. Den riktiga vändningen kom när Anas kropp sa ifrån.

– Till slut var det min kropp som höll upp mig i halsen mot en vägg och sa ’om inte du slutar nu så kommer jag döda dig’.

Fann tröst i vatten

Och sedan kom tröttheten. Den ofantliga tröttheten. Ana vilade, och vilade, och vilade. Hon blev ljudkänslig. Orkade inte interagera med andra människor. Svarade inte på sms, lyfte inte luren när det ringde. Ana beskriver att hon inte orkade duscha eller gå till affären. Hon satt hemma i mjukisar och önskade bara att alla skulle sluta kräva någonting alls från henne.

Långsamt sökte hon upp saker som fick henne att känna avkoppling. En sådan grej blev att titta på Youtube-videor av brasor som brann. En annan blev att känna vatten på huden.

– När jag var riktigt apdålig hjälpte vatten. Jag satt och yla som ett djur i badkar, beskriver hon.

Acceptans är nyckeln

Idag har det gått flera år sedan första smällen. Ana har fått återfall i sin utbrändhet och insett att det är nu eller aldrig som hon måste ta tag i saken. Hon beskriver hur hon kan känna ett behov av att gasa på i hundra så fort hon laddat upp med 25 procents batteri. Utmaningen idag är att inte göra så mer.

– Jag har en djup sorg inför vad har jag gjort med mig själv. Jag befinner mig i ett landskap mellan att förstå teoretiskt och kroppsligt, jag är inte framme. Det gäller livet. Mitt liv. Om jag inte lyssnar kommer jag inte kunna vara med. Jag vill vara med. Och lära mig hur jag får någon häng på det, säger hon, och fortsätter:

– Kroppen kommer ta den tid den behöver. Jag tror att acceptans är det som behövs. Jag vill ha ett långt liv, vill gärna bli 107 om jag kan. Jag kommer inte bli det om jag håller på så här. Då kommer jag dö i hjärtinfarkt när jag är 55. Och det tänker jag inte göra.

Aldrig mera utbränd finns att streama på SVT Play.

Foto: TT

LÄS MER:

33 låtar vi inte hade en aning om (!) att Ana Diaz låg bakom

Skånska Sabina släpper självutlämnande musik: ”Alltid känt mycket”

Ana Diaz om kampen under Så mycket bättre: ”Helt ny nivå av ångest”