Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Love is blindYoung royalsOscarsgalan

Amy Schumer opererad för endometrios – tog bort livmodern

19 sep, 2021 
AvJessica Rådne
amy schumer
Om du har riktigt smärtsamma menscykler kan du lida av endometrios. Det är Amy Schumers budskap sedan hon genomgått en operation för sjukdomen.
Annons
TV: Det här är endometriosBrand logo
TV: Det här är endometrios

Trainwreck-skådespelaren Amy Schumer, 40, blev för två år sedan mamma åt en liten pojke, Gene. Förlossningen skedde med kejsarsnitt då Amy lider av svår enometrios, en sjukdom i underlivet som kännetecknas av kraftiga smärtor i samband med mens och ägglossning. Andra vanliga symptom är smärtor långt in i slidan och i magen vid slidsamlag. Drabbade kan även få svårt att få till en graviditet.

I ett nytt inlägg på Instagram berättar Amy nu att hon har opererats för tillståndet varpå hennes livmoder och blindtarm plockats ut.

”Det var massa, massa blod”

– Läkaren hittade endometrios på trettio ställen som de avlägsnade. De plockade ut min livmoder för att sjukdomen hade attackerat den. Det var massa, massa blod i min livmoder, säger Amy Schumer i ett videoklipp från när hon ligger i sjukhussängen dagen efter operationen.

Annons

Det är hennes partner Chris Fischer som filmar henne.

– Jag är öm och har smärtsamma gaser, men jag känner redan av mer energi, säger Amy till kameran.

I bildtexten intill inlägget skriver hon ”Om du har riktigt smärtsamma menscykler kan du lida av endometrios”

Får stöd från kända vänner

I kommentarsfältet får Amy stöd från vänner och fans. ”Tack så mycket för att du delar din endo-berättelse. Över 200 miljoner kvinnor världen över lider av detta. Hoppas du mår bättre snart!”, skriver Top Chef-programledaren Padma Lakshmi.

”Jag hoppas att operationen hjälper. Det gjorde den inte för mig”, skriver fotografen och konstnären Jill Greenberg.

”Jag fick just veta om detta av min gynekolog! Jag är sängliggandes i 24 timmar en gång i månaden. Tack för att du pratar om det. Önskar dig ett snabbt tillfrisknande”, skriver Nickelodeon-stjärnan Jennette McCurdy.

Bland de som tryckt på gilla-markeringen finns Jennifer Aniston och 300.000 andra.

Detta är endometrios

Vårdguiden 1177 beskriver endometrios såhär:

”Endometrios innebär att vävnad som liknar livmoderslemhinnan växer utanför livmodern. Ungefär var tionde person som har mens har sjukdomen. Ett vanligt symtom är att ha mycket ont i samband med mens. Det vanligaste är att du behöver behandling för att smärtan ska lindras eller försvinna. En gynekolog kan hjälpa dig att få en utredning och behandling.”

Foto: TT

TV: Veckans snackisar du inte vill missaBrand logo
TV: Veckans snackisar du inte vill missa

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons