Amy Deasismont om att bli kallad Amy Diamond

Amy Deasismont

Nyligen var det Amy Deasismonts tur att agera sommarvärd i P1. I sommarpratet öppnar artisten upp om identitetskrisen och de förvirrande känslorna hon har inför namnet ”Amy Diamond”.
09 augusti, 2022
Amy Deasismont - 5 saker du vill veta
0:51

Efter reklamen: Amy Deasismont - 5 saker du vill veta

(0:51)

Slå på ljud

Denna gång var det dags för popstjärnan och skådespelaren Amy Deasismont att ta plats som sommarpratare i P1. Amy slog igenom redan som tolvåring med låten What's in it for me och efter genombrottet visste alla vem artisten Amy Diamond var.

”Jag var gjord av stål”

Även om Amy Deasismont har haft en en succékarriär sedan ung ålder, så finns det även en sorgsen bild av hennes uppväxt i rampljuset. I sommarpratet delar hon med sig av en något ledsam historia om att vara just Amy Diamond.

– När jag var liten och var med i talangtävlingar, och inte vann, så låtsades jag som att jag inte brydde mig. Jag var gjord av stål. Men känslorna måste ut, så jag såg alltid till att slå mig på något sätt. Att med flit gå in i en bordskant, eller slå tån i dörren eller snubbla på parkeringen. Då kunde tårarna få spruta, berättar hon och fortsätter:

– Men jag hade inte ont i tån eller höften. Jag hade ont inuti mig. Domarna tyckte jag var dålig, som elvaåring tänkte jag: det ska jag se till att ni får ångra.

Sommar i P1: Här är alla sommarpratare 2022 – hela listan

Amy Deasismont om att bli kallad Amy Diamond

I sommarpratet delar Amy Deasismont med sig av en djupsinnig berättelse om att städa ur en källare, samtidigt som hon kämpar med en identitetskris. Hon pratar även om åren när hon åkte konståkning, kärleken till musiken och de förvirrande känslorna hon har inför artistnamnet Amy Diamond.

– ”Är det du som är Amy Diamond?”, är den vanligaste frågan jag får om jag stannas på gatan. Det är en fråga jag inte vet hur jag ska svara på. Men svaret blir alltid ja. Jag vet ju vad de som frågar vill veta, det känns onödigt att blanda in en främling i min pågående identitetskris.

”En som kunde offra allt”

Artisten berättar att för henne så är ”Amy Diamond” ibland ett otroligt hårt arbetande barn som hade så mycket hon ville visa och bevisa. Som inte kunde vänta tills hon var i en rimlig ålder innan hon började göra karriär.

– Men ibland är hon en seriefigur. En person jag tvingade mig själv att leva upp till. En duktig flicka som alltid gjorde rätt. En som kunde offra allt för att få vara artist och samtidigt få högsta betyg i skolan, berättar hon och fortsätter:

– En person som ej kände sig nära någon på riktigt, förutom sina systrar. En person som var rädd för att bli medialt lynchad, om hon fångades på bild med en cider i hand innan 18-årsdagen. En person som därför inte gick på fest. En person som inte fick vara tonåring.

Foto: TT