Amie Bramme Sey om känslorna inför sin debut i Sommar i P1

02 jul, 2021 
AvSimon Nilsson Larsson
Hur är det att leva som kvinna i Sverige 2021? Det kommer Amie Bramme Sey att berätta!
När Amie Bramme Sey gör sin debut i Sommar i P1 vill hon berätta hur det är att leva som kvinna i Sverige 2021. En uppgift som inte är helt lätt – speciellt med tanke på att vissa lyssnare kanske inte delar hennes åsikter. ”Samtidigt försöker jag vara rak och prata från hjärtat”, säger hon.
Annons
Sommar i P1 – här är alla sommarvärdar 2021
Sommar i P1 – här är alla sommarvärdar 2021

Journalisten och ELLE-profilen Amie Bramme Sey gör sig redo för sitt första sommarprat. Framför mikrofonen, i alla fall. Hon var nämligen producent till systern Seinabo Seys program 2015. Och det tog Sommar i P1-chefen Bibbi Rödöö upp när hon ställde frågan som så många svenska kändisar längtar efter att få.

– Bibbi Rödöö hade tagit någon asdålig bild på oss från slutfesten då, så hon skickade den och skrev typ: ”Jag funderar på om det inte är dags för den andra systern i bild här att sommarprata”, berättar Amie Bramme Sey som tog ett par dagar på sig att svara.

Men ett ja blev det, och trots nerver ser hon fram emot att programmet sänds.

Annons

– Jag älskar Sommar i P1, och lyssnar alltid på det. Men jag lyssnar oftast i podform, och inte alltid när det sänds – om det inte någon speciell som jag spanat in. Jag tycker att det ofta är väldigt bra, det är sjuk hög kvalitet på programmet, säger hon och fortsätter:

– Jag tror att alla människor skulle kunna göra ett sommarprogram, det spelar inte så stor vad det handlar om utan hur man berättar det och hur man får ihop den timmen.

Ett av de sommarprat som Amie Bramme Sey minns särskilt mycket är sportjournalisten Erik Nivas.

– Jag är extremt ointresserad av sport, men Erik Niva kan berätta på ett sätt som gör att man känner sig helt insvept i vad han än berättar. Hans berättelse om Sverige var väldigt intressant, hans spegling av att komma från Malmberget tyckte jag mycket om, säger hon.

Amie Bramme Sey om att vara kvinna i Sverige nu

Amie Bramme Seys program kommer också vara en historia om Sverige, och hennes ingångspunkt är att rapportera hur det är att vara kvinna här 2021. I podcasten Raseriet, som hon har tillsammans med Fanna Ndow Norrby, gör de ibland avsnitt som kan liknas vid dokument om det rådande klimatet i samhället just då.

Annons

– Ibland är det ämnen som vi kanske inte vill eller orkar lyfta, men som ändå är viktiga att ha med. För om man tittar tillbaka om tio så måste vi ha det avsnittet, säger hon och fortsätter:

– Lite så har jag tänkt gällande mitt sommarprat, att det vore intressant att fånga upp lite om hur det är att vara kvinna i Sverige 2021. Vilka frågor är väldigt aktuella just nu, hur pratar vi om vissa frågor och vad präglar kvinnolivet.

Programmet kommer utgå från hennes eget liv; händelser, personer och intryck som format henne.

– Det är ingen hemlighet att det blir en hel del reflektioner om vilken typ av populärkultur som påverkat mig och hur, med serier och musik och så. Det är alltid med mig. Sen är det också relationer, olika ex – på ett positivt sätt också. Det har format mitt liv väldigt mycket. Sen olika typer av våld, säger Amie Bramme Sey.

– Den här våren har det varit mycket diskussioner om våld mot kvinnor, hur och varför det ser ut som det gör. Det har hamnat mycket i fokus, och det tycker jag som feminist är bra, tillägger hon.

Annons

Därför vill Amie Bramme Sey att Yasin ska sommarprata

Men det kommer inte bara bli deppigt, säger Amie Bramme Sey, utan det är viktigt att det allvarliga balanseras med skratt och humor och trams. Det är också en av svårigheterna som hon stött under arbetet med manuset, att hitta nivån för en publik som nu är mycket bredare och där alla kanske inte så likasinnade som podlyssnarna är.

– Det är ganska svårt, samtidigt försöker jag vara rak och prata från hjärtat. Jag upplever inte själv att det jag gör är aggressivt. Det kommer från en plats av kärlek, om man får säga så även om det låter töntigt, säger hon med ett skratt.

Slutligen, finns det någon person som inte har sommarpratat än som du tycker borde få chansen?

– Vad svårt. Men Yasin. Det hade varit väldigt spännande med rätt producent. Jag tror inte att det kommer hända, men det hade varit intressant och han väcker så mycket åsikter i det här landet, säger Amie Bramme Sey.

Amie Bramme Seys Sommar i P1 sänds 2 juli.

Foto: TT

Annons