Amie Bramme Sey om första mötet med sin pappa – efter hans död

02 jul, 2021 
AvJessica Rådne
AvJessica Rådne
amie bramme sey
När ELLE-krönikören Amie Bramme Sey, 33, blev mamma fick hon en ny insikt om sin avlidne pappa. ”Aldrig tidigare har det slagit mig”, berättar hon i sitt sommarprat.
Annons
5 saker du inte visste om Amie Bramme Sey
5 saker du inte visste om Amie Bramme Sey

Amie Bramme Sey är poddare, opinionsbildare och tv-profil. På senare år har vi sett henne programleda stora galor som Grammisgalan, Guldbaggegalan och Svenska Hjältargalan på tv. Tillsammans med sin kusin Fanna Ndow Norrby driver hon podcasten Raseriet och för ELLE:s räkning skriver hon uppskattade krönikor.

Nu är Amie aktuell som en av sommarpratarna i Sommar i P1. I sitt program berättar Amie om första mötet med sin kände pappa, svensk-gambianske musikern Maudo Sey.

Mötet som skedde först efter hans död.

Besökte sin döda pappa på sjukhuset

Amies föräldrar skilde sig kort efter hennes födsel och hon växte sedan upp med sin mamma. När pappa Maudo Sey drabbades av en stroke i april 2013 flögs han från Gambia till Sverige och lades in på Huddinge sjukhus i Stockholm. Amie besökte sin pappa på sjukhuset, men hann inte träffa honom vid liv.

Annons

– Första gången jag var i samma rum som min pappa hade han precis gått bort. Huddinge sjukhus i en sjukhussäng under en landstinget-filt, säger hon i sitt sommarprat.

– Ett helt liv av förnekande, förminskande, förträngande låg plötsligt framför mig helt stilla, så som bara döden kan vara.

Amie och fem släktingar hade nåtts av beskedet om pappans död mitt i natten och då åkt in till sjukhuset.

– Jag övervägde allt i några minuter, ska jag ens gå in? Sen kom insikten att det kommer inte några fler tillfällen, berättar hon för lyssnarna.

Reagerade på släktingens ord

På sjukhuset fick Amie höra av en släkting att pappan alltid varit som lyckligast när alla hans barn varit samlade hos honom. Amie som inte träffat sin pappa sedan skilsmässan tyckte att det var en märklig kommentar från släktingen.

På senare år, när hon själv blivit mamma, har Amie kommit att se på orden annorlunda. Kanske har pappan påstått för andra att han har träffat alla sina barn regelbundet?

Annons

– Aldrig tidigare har det slagit mig att det kanske var han som ljög för folk, säger Amie i Sommar i P1.

Fick ett nytt perspektiv

Hon fortsätter:

– Aldrig hade jag tänkt utifrån hans perspektiv att jag är hans dotter, hans barn. Jag har alltid sett mig som mammas barn. Det är hon som har uppfostrat och gjort alla uppoffringar. Nu slog det mig för första gången att jag var hans barn också, säger hon.

Sommar i P1 sänds varje dag klockan 13.00 i P1. Alla avsnitt finns även att lyssna på i efterhand som podcast i Sveriges Radio Play och på Spotify.

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Källa: Aftonbladet

Annons