Amanda Seyfried om sin panikångest

amanda seyfried

Oscars-nominerde skådisen Amanda Seyfried, 35, lever med panikångest. Nu öppnar hon upp om tillståndet som känns ”på liv och död”.
13 april, 2021
1:17

Efter reklamen: 8 kändisar som älskar sina husdjur (ELLE)

(1:17)

Amanda Seyfried slog igenom 2004 med sin roll i den idag kultförklarade komedin Mean Girls. Därefter såg vi henne i tv-serien Veronica Mars och filmer som Mamma Mia, Dear John och Les Misérables.

Just nu är hon högaktuell för sin roll i dramat Mank. Filmen har fått hela 10 nomineringar till årets Oscarsgala, varav en är för Amandas rollinsats i kategorin Bästa kvinnliga biroll.

De stora framgångarna till trots kämpar aktrisen med svår panikångest, vilket hon beskriver i en ny intervju i amerikanska morgonprogrammet The Today Show.

Blir lugn efter en panikattack

Amanda Seyfried säger:

– Det känns på liv och död. Min kropp går in i ett tillstånd av fäkta eller fly.

Amanda Seyfried förklarar att även om det är extremt obehagligt att få en panikattack så infinner sig ett lugn efteråt.

– Endorfin-påslaget och fallet som kommer efter panikattacken är så extraordinärt. Du känner dig så lättad och din kropp är på något vis reparerad igen. Det är så bisarrt för det är fysiologiskt men allt startar i huvudet, säger Amanda Seyfried.

– Det försvinner aldrig helt, tillägger hon.

Vill visa att hon är normal

Ett av Amanda Seyfrieds mål är att visa att hon faktiskt är som alla andra, förklarar hon.

– Jag kämpar så hårt för att visa att man kan prata med mig. Jag har inte folk som väcker mig på morgonen eller chaufförer som kör runt mig. Jag vill att alla ska förstå det. Jag vill skapa kontakt precis som alla andra, för jag är som alla andra, säger hon i inslaget.

Lever på bondgård med man och två barn

amanda seyfried håller i en höna

Amanda Seyfried hemma på gården.

Amanda Seyfried och hennes make tillika skådespelare Thomas Sadoski bor på en bodgård i Catskills i delstaten New York. De har två små barn, 4-åriga Nina och 1-åriga Thomas. Amanda berättar att det är ett högst medvetet val de gjort att bo långt från Hollywood och show business. Hon njuter av att kunna göra intervjuer över videosamtal hemma i ladan.

– Nackdelen är att man trycker in så mycket mer jobb nu. Men fördelen är att jag har allting så nära mig, mina barn är inne i huset, säger hon.

Källa: The Today Show

Foto: TT