Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serier

Älskar du skräckfilmer? Här är 3 anledningar varför

03 okt, 2019 
AvRebecka Gustavsson
Därför älskar du skräckfilmer
Älskar du känslan av att inte veta vad som ska hända, mer än att det garanterat kommer skrämma livet ur dig? Njuter du av att se rädslan i dina vänners ögon eller handlar det kanske om något helt annat? Här är tre anledningar till varför du älskar skräckfilmer så mycket.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Hösten är här och vad är inte mysigare än att krypa ner under en filt och titta på en bra film? Det råder dock delade meningar om vilken genre som egentligen är bäst. Vissa gillar romantiska komedier medan andra finner njutning i en thriller eller kanske till och med i en skräckfilm. Ja, alla tycker olika helt enkelt.

Inför halloween är det ofta just skräckfilmer som toppar listorna – och antingen hatar eller älskar du det. Oavsett vad man tycker så har skräckfilmer ett märkligt sätt att föra personer samman, i alla fall i soffan. Det finns dessutom vetenskapliga belägg för varför människor blir så engagerade i läskiga filmer.

3 anledningar till varför du älskar skräckfilmer

1. Du gillar känslan av att vara rädd

Ja, det kanske låter dumt men vissa människor trivs med känslan av att sitta som på nålar. Enligt en studie har personer som njuter av skräckfilmer även en tendens att tycka om intensiva känslor såsom rädsla.

Annons

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

När du blir rädd hamnar du per automatik i ett så kallat flykt- eller försvarsläge, vilket gör att hjärnan sänder signaler till resten av kroppen att det är något farligt på gång. Det är då du kan känna att hjärtat bultar lite fortare och att vissa delar av kroppen spänner sig eller stelnar till. I vissa fall kan du till och med skrika eller hoppa till som en effekt av kroppens reaktion.

Och tro det eller ej, men vissa personer tycker faktiskt om känslan av adrenalinet som kickar in i kroppen när man blir rädd.

2. När skräckfilmen är över känns det som en bedrift

Vissa personer kanske inte direkt älskar känslan av att vara rädd eller vad det gör med kroppen. Utan kärleken för skräckfilm kan helt enkelt handla om att man känner sig stolt över sig själv när filmen är slut. Känslan efter att skräckfilmen är slut kan vara så befriande och lugnande att det ger ett ökat välbefinnande. Samtidigt kan det också upplevas som en bedrift att ha gått igenom något som man initialt tyckte kändes obehagligt, för att sedan komma ut på andra sidan och märka att det inte var så farligt som man trodde.

Annons

3. Skräckfilmer kan föra er samman

Det finns en anledning till varför vissa rekommenderar att se en skräckfilm på första dejten, det kan nämligen hjälpa dig att komma närmare din partner. En studie visar att känslorna som uppstår när man har sett en skräckfilm tillsammans kan öka attraktionen mellan två personer.

Vissa forskare i studien menar även att skräckfilmer kan föra två personer närmare varandra känslomässigt då man ofta kan känna sig sårbar under en film som gör en rädd.

Är du inte övertygad om att skräckfilmer är din grej men känner att någon av ovanstående punkter stämmer in på dig så kanske du ska ge det ett försök ändå.

Källa: Bustle Foto: The Shining

Läs mer:

14 skräckfilmer, thrillers och true crime som du kan se på HBO

Gröna Lund får nytt skräckhus – här är allt vi vet om ”Sekten”

24 läskiga skräckfilmer som du kan se på Netflix

Annons