Populärt: Sofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serierBoktipsKrönikor

Alma: ”Ingen ska säga till mig vad jag ska göra”

15 maj, 2020 
Finska artisten Alma
Hon har 650 miljoner streams på Spotify och en statyett från MTV. För att peka finger åt de som tvivlade på henne har hon utnämnt sig själv till loser. Finska artisten Almas debutalbum är här med besked.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Vi pratar med Icona Pop - om sexism och nya singelnBrand logo
Vi pratar med Icona Pop - om sexism och nya singeln

Tillhör du de som lyssnar på topplistorna har du garanterat hört Almas musik. Förmodligen har du också hört andra artisters musik som hon varit med och skrivit. Däribland Miley Curys, Ariana Grande och Lana del Rey. För att nämna några.

24-åringen från Finland har precis avslutat sin turné ihop med Tove Lo och släpper nu sitt debutalbum Have U seen her? Processen har tagit flera år och det som började i Finland hann mogna på vägen och bli klart i LA. ”Intressanta år med mycket upp- och nedgångar”, som hon själv kallar dem.

Alma kom femma i finska Idol

Den EDM-stil Alma haft på sitt tidigare material anser hon sig nu ha växt ifrån.

– Jag skäms inte över mitt förflutna eller låtarna jag gjorde då. Men när jag fick mitt skrivkontrakt levde jag i ett rus. Det var så galet att få turnerna runt världen och höra sina låtar på radio. Men när jag kom hem efter en lång turné kände jag att jag inte visste var hem var. Då insåg jag att jag behöver ta en paus och göra ett album jag känner mig stolt över. Det tog tid men jag är glad.

Finska artisten Alma
Alma har turnerat ihop med Tove Lo under året. Foto: Lusha Alic

2013 var Alma 17 år. Då kammade hon hem femteplatsen i finska Idol. Tre år senare hade hennes låt Karma redan fått 13 miljoner streams på Spotify under första halvåret.

Annons

Att som ung artist uppleva att andra vill styra karriären är inte ovanligt. Äldre rika, vita män, för att använda Almas egna ord.

– Jag följde strukturer. Det var svårt att säga ”jag vill göra såhär istället”, för du har inte det inflytandet. Men jag fick mer makt när jag fick hits på radio. Nu är det min tid att säga ”nej, så gör vi inte”. Ingen ska säga till mig vad jag ska göra. Jag måste få vara stolt själv först.

Finska artisten Alma
” Jag fick mer makt när jag fick hits på radio”, säger Alma.Foto: Aischa Fingerhuth-Langley

Mobbades i skolan

Under skolgången utsattes hon för mobbing. Idag är det såret en väg för henne in till skapandet.

– Alla har den grejen som krossade dem. För mig är det de åren i skolan när människor mobbade mig. Idag vet jag att jag duger och att ingen kan krossa mig. Men jag har behövt bevisa mig många gånger.

Annons

Men hur hittar man den styrkan?

– Självklart har även bra saker hänt mig. Till exempel mina fans och saker jag uppnått. Jag är faktiskt helt fucking otrolig. När någon berättar för mig att de blir mobbade säger jag alltid ”hitta en sak som du älskar och fokusera på den till 100 procent”. Medan de andra mobbar skapar du något otroligt och blir bättre.

Finska artisten Alma
Almas råd till alla som blivit mobbade är: Hitta en sak som du älskar och fokusera på den till 100 procent. Foto: Aischa Fingerhuth-Langley

Skrev låt om att hon är en loser

Över 650 miljoner streams på Spotify, en MTV EMA-statyett och ett omdöme i The Guardian där hon liknas vid en blandning av Adele och Beth Ditto är väl bevis för framgång om något. Men varför inte passa på att peka finger åt de som tvivlat?

Det gör Alma i nya låten Loser.

Finska artisten Alma neonbild
Låten Loser är ”ett stort fuck you” till alla som tvivlade på Alma. Foto: Aischa Fingerhuth-Langley

– Jag känner många människor, särskilt män, som genom mitt liv sagt att jag inte är bra nog och aldrig kommer klara det. Så jag skrev en låt om att jag är en loser och att de kan lämna mig ifred. Det är ett stort fuck you till alla dem. Det är svårt att leva ett liv där du hela tiden ska bevisa för alla att de har fel. Om du säger att jag är en loser så är jag väl det. Jag är en fucking knäppis, jag gör misstag och jag är blyg. Så leave me the fuck alone. Det har hjälpt mig mycket och varit väldigt användbart.

Annons

”Min skandinaviska jävla personlighet”

Att skriva om det som är jobbigt och känns allra längst in är inte enkelt, intygar Alma. Det var inte förrän hon fick följande kommentar av en annan låtskrivare som hon förstod att hon behövde öppna den dörren: ”Du är för blyg för att prata om det som är i ditt huvud”.

– Det är min skandinaviska jävla personlighet. Vi snackar inte om sådant. Det tog tid för mig att öppna upp mig. Men han visste att jag hade mycket att säga. Det är stort att göra låtar kring dina egna känslor och det har varit väldigt terapeutiskt.

Finska artisten Alma
Alma pratar ofta om representation och ser till att inkludera olika typer av människor i allt hon gör. Foto: Aischa Fingerhuth-Langley

Alma pratar ofta om representation. För henne är det viktigt att inkludera olika typer av människor i det hon gör.

Annons

– Det är så viktigt, speciellt för den unga publiken, att se artister som inte ser ut på samma sätt. Jag skulle älska att se artister med akne, artister i rullstol. Folk! Riktiga människor! Musik ska inte vara en produkt, det ska vara en känsla. Människor lyssnar på musik mer än de lyssnar på sin egen president. Därför behöver vi låta människor med olika bakgrunder och utseenden synas.

Upplever du att musikindustrin är i förändring för kvinnorna i den?

– Ja, det ser vi redan med till exempel Lizzo och Billie Eilish. Men jag vill se mer. Det finns fortfarande mycket stereotyper i branschen.

Hur hanterar du framgång?

– Väldigt dåligt och väldigt bra. De första åren gjorde jag allt man inte ska. Som att bli arg på hatare och dricka för mycket. Men nu vet jag vad jag gör. Mitt mål är inte att bli nästa Rihanna eller Billie Eilish. Jag försöker bara göra det jag älskar utan att bli galen.

Finska artisten Alma tatuering
Alma är inte helt nöjd med att hon blir jämförd med Billie Eilish, även om hon inte har något emot henne. Foto: Aischa Fingerhuth-Langley

Bli du ofta jämförd med Billie Eilish?

– Jag ser många kommentarer om det. Men varför i helvete jämför de oss? Det enda vi har som är likt varandra är vårt gröna hår. Det finns till exempel jättemånga rappare som rappar likadant och har likadana designerkläder. Seriöst, det går inte ens att veta vem av dem som rappar på låtarna längre. Jag tror bara jämförelsen mellan oss är ett sätt att förminska kvinnor. Jag gör min grej och hon gör sin. Jag träffade henne förresten i LA och vi pratade om vårt hår. Vi följer varandra på Instagram och har inget emot varandra.

Annons

Varför är Miley Cyrus inspirationen till ditt album?

– Jag skrev hennes album samtidigt som mitt eget. Hon kommer från en helt annan bakgrund men vi har fortfarande mycket gemensamt. Jag älskar hennes ”Yolo, fuck everybody”-attityd. Jag behöver det i mitt liv ibland. Om du älskar det, bara gör det. Och när Miley säger åt dig att göra något, just fucking do it.

Vad tycker du om sociala medier?

– Det är 50/50 för mig. Jag älskar och hatar det. Det är ett bra sätt för folk att dela med sig av sina liv och sin konst. Men jag tror att många känner av en press. Ibland måste jag stänga av min telefon för att jag känner att sociala medier inte ger mig något positivt. Själv försöker jag vara real på Instagram. Men jag lägger ju inte upp bilder på när jag gråter eller har ångest. Jag säger inte att jag bara postar de bra sakerna. Men det kanske inte finns ett sätt att var helt real?

Vad är dina planer för framtiden?

Annons

– Nu har jag ingen jävla plan. Jag skulle åkt på turné och spelat på festivaler. Men det är ju inställt på grund av corona. Jag har varit i Finland i tre veckor och även om det är trevligt känner jag typ ”släpp ut mig”.

Är det stor skillnad mellan Finland och LA?

– Ja. Om finska personer inte gillar något säger vi det. Vi är inte bitchiga, men väldigt raka. I USA sa alla ”amazing”, ”lovely” och ”wonderful” till allt. Jag tror inte ens att vi har ett ord för amazing på finska. När jag hade sessions i USA trodde alla att jag hatade alla idéer bara för att jag inte sa att allt var otroligt. Sen förstod jag att amerikaner har många fina ord.

Du sparar helt enkelt de stora orden tills du behöver dem?

– Haha, ja, precis!

Annons