Allt vi vet om den nya Downton Abbey-filmen

Allt vi vet om den nya Downton Abbey-filmen

Vilka karaktärer från tv-serien kommer tillbaka? Vad handlar filmen om? Och NÄR har den egentligen premiär? Vi har svaren!
09 oktober, 2018

För några månader kom äntligen beskedet som så många fans väntat på – den brittiska tv-serien Downton Abbey blir långfilm.

Filmens inspelningar påbörjades i september och då var skådespelerskan Michelle Dockery (lady Mary) snabb med att instagramma en bild från den allra första tagningen.

Det här inlägget från Instagram går inte att visa just nu. (E01)

Men den diffusa Instagrambilden avslöjar ingenting om vad som egentligen pågår i den nya rullen, så det finns en hel del frågor att besvara. Vi har samlat ihop allt vi hittills vet om den efterlängtade produktionen – kolla in listan nedan!

1. När har Downton Abbey-filmen premiär?

Filmen, vars officiella titel kort och gott är Downton Abbey, har premiär på brittiska biografer den 13 september 2019. I USA (och förmodligen även Sverige) går den upp på vita duken den 20 september 2019.

2. Vilka karaktärer kommer tillbaka?

Redan i juli i år blev det bekräftat att majoriteten av den ursprungliga skådespelarensemblen återvänder i långfilmen. Bland karaktärerna kommer vi alltså att få se bekanta ansikten som Lady Mary, Robert Crawley, Anna Bates och såklart Violet Crawley.

Lady Rose MacClare, som spelas av Lily James, kommer dock inte att vara med.

– Min karaktär Rose flyttade till New York, så det hade varit lite långsökt att skicka tillbaka henne. Jag hade gärna varit med, men det fanns ingen plats för Rose i filmen, säger Lily James i en intervju med tidningen People.

3. Filmen tar förmodligen vid där serien slutade

Den exakta handlingen är fortfarande hemlig, men vi kan anta att det inte skiljer jättemånga år mellan filmens storyline och den i tv-serien. Det har också bekräftats av skådespelaren Allen Leech (Tom Branson):

– Tidsmässigt befinner vi oss åtta eller nio månader efter seriens slut. Det enda problemet är att alla skådespelare egentligen är tre år äldre, så det måste ha varit ett par riktigt tuffa månader, säger han skämtsamt i en intervju med tv-programmet Sunday Brunch.

4. Seriens skapare har även skrivit filmmanuset

Ja, vi vågar nog hoppas på en riktigt bra film! Julian Fellowes, som skapade Downton Abbey, är nämligen manusförfattare i den nya produktionen.

It’s a wrap! Nu räknar vi ner till premiären:

Läs mer:

Se den första teasern till nya Downton Abbey-filmen

Allt vi vet om tredje säsongen av The Crown

Recap: 7 säsonger av Game of Thrones på 5 minuter

Foto: IBL. Obs! Bilden är tagen under inspelningen av tv-seriens femte säsong.