Allt du behöver veta om hyllade k-popbandet Blackpink

Allt du behöver veta om k-popbandet Blackpink

Aktuella med Netflix-dokumentär, släppte precis albumet The Album och har samarbetat med både Lady Gaga och Selena Gomez. Här är allt du behöver veta om k-popgruppen Blackpink.

Det har gått fyra år sedan den k-popgruppen Blackpink slog igenom och snabbt tog över den koreanska popscenen på riktigt. Sedan dess har de hunnit med både en världsturné, samarbeten med superstjärnor som Lady Gaga och Selena Gomez, albumsläpp och Netflix-dokumentären Blackpink: Light Up The Sky. ELLE har samlat allt du behöver veta om gruppen!

Vilka är Blackpink?

Blackpink är en sydkoreansk tjejgrupp från Seoul. Bandet bildades av det sydkoreanska skivbolaget YG Entertainment 2016 och består av Jisoo, Jennie, Rosé och Lisa. Blackpinks huvudsakliga genre är k-pop, förkortning för koreansk pop, som är den bäst säljande (och mest populära!) musikgenren i Sydkorea. Blackpink debuterade i augusti 2016 med hyllade albumet Square One, där singlarna Whistle och Boombayah både toppade den sydkoreanska Gaon Digital Chart och Billboards egna World Digital Song Sales-lista. Gruppens fans kallas för BLINK, vilket helt enkelt är en sammansättning av början och slutet av deras blandnamn.

Blackpinks framgång i Europa och USA

2018 sökte sig Blackpink till nya områden och turnerade i Japan, en hyllad turné som banade väg till den världsomfattande turnén In Your Area World Tour. Världsturnén drog igång 2019 och avslutades tidigt 2020, med stopp i Nordamerika, Europa, Oceanien och Asien. Medan turnén fortfarande var igång öppnades en hel del internationella dörrar för bandet och i mars 2019 blev Blackpink det första kvinnliga k-popbandet på omslaget för Billboard Magazine. 2019 spelade bandet även på Coachella som första kvinnliga k-popbandet någonsin, ett framträdande som hyllades av kritikerna. I oktober 2019 släppte brittiska popfavoriten Dua Lipa singeln Kiss and Make Up tillsammans med Blackpink, en hypad singel som nådde plats 93 på Billboard Hot 100.

Blackpink: Light Up The Sky släpps på Netflix den 14 oktober 2020

Blackpinks dokumentär Blackpink: Light Up The Sky släpps på Netflix den 14 oktober 2020.

Aktuella med The Album och Netflix-dokumentär

Efter samarbetet med Dua Lipa har samarbetena radat upp sig för Blackpink. I april 2020 blev det officiellt att gruppen skulle samarbeta med Lady Gaga på popstjärnans sjätte studioalbum Chromatica med låten Sour Candy. Singeln nådde plats 33 på Billboard Hot 100, Blackpinks allra första topp-40 placering på listan. Singeln placerade sig på plats 8 i Australien och 17 i England, vilket bara banade väg för fortsatt framgång. 28 augusti släpptes låten Ice Cream tillsammans med Selena Gomez, som även den satte rekord med en trettonde plats på Billboard Hot 100.

Den 2 oktober 2020 släppte Blackpink sitt första studioalbum The Album efter flera mindre släpp. Den 14 oktober 2020 släpps Blackpink: Light Up The Sky på Netflix, en all-access dokumentär som täcker åren 2016-2020 i bandets karriär, från tidiga repdagar på hemmaplan till intervjuer med medlemmarna och exklusivt backstage material.

Flera videor med över en biljon visningar på Youtube

Det är tydligt att Blackpink och framgång på Youtube går hand i hand – gruppen är kända för att krossa en hel del rekord på videotjänsten. Musikvideorna för låtarna Ddu-Du-Ddu-Du och Kill this love (båda från 2019) tillsammans med How you like that, Ice cream och Love sick girls (från 2020) har alla satt rekord som mest sedda musikvideo inom 24 timmar efter respektive släpp. Blackpink är också den första koreanska gruppen som har två musikvideor med över en biljon (!) visningar på Youtube.

Foto: TT.

LÄS MER:

VMA 2020 – spana in alla vinnarna här