Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serier

Alicia Vikander spelar Gloria Steinem i filmen "The Glorias"

13 feb, 2020 
AvAnna-Lena Pettersson
Alicia Vikander
Alicia Vikander tar sig an rollen som den feministiska ikonen Gloria Steinem i den nya filmen The Glorias. I en poddintervju berättar hon om sin relation till Gloria – och förklarar hur hon förberett sig för rollen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
10 saker du vill veta om Alicia VikanderBrand logo
10 saker du vill veta om Alicia Vikander

Alicia Vikander kliver upp på den vita duken igen. Denna gång ska hon spela den feministiska ikonen Gloria Steinem som sedan 1960-talet har varit en av de främsta talespersonerna för kvinnliga rättigheter i USA.

Alicia Vikander berättar om sina förberedelser inför filminspelningen och om sin relation till Gloria Steinem i en ny poddintervju med Pop Culture Confidential.

I filmen, som heter The Glorias, spelar fyra olika skådespelerskor Gloria Steinem i fyra olika delar av hennes liv – Julianne Moore, Alicia Vikander, Lulu Wilson och Ryan Kira Armstrong. Filmen baseras på Steinems memoarer My life on the road och regisseras av Julie Taymor. Hon har tidigare bland annat regisserat Frida, filmen om konstnären Frida Kahlo med Salma Hayek i huvudrollen.

Att få spela mot Julianne Moore har betytt mycket för Alicia Vikander, inte bara för att hon är en fantastisk skådespelare. När Alicia Vikander var ny i filmbranschen backade Julianne Moore upp henne när en man betedde sig olämpligt. Hon sa tydligt ifrån och markerade att det inte var okej. Det gav Alicia modet att själv hitta sin röst och kraften att säga ifrån.

Annons

– Det är coolt att jag får träffa henne igen, och jobba med henne. Och att det är i en sådan här film.

Så blev Alicia Vikander Gloria Steinem

Som skådespelare underlättar det att förstå den karaktär man ska spela. Alicia Vikander har själv läst biografin som filmen bygger på och fastnade då för de små detaljerna och den resa Gloria Steinem har gjort i livet, både faktiskt och bildligt. En passage i boken som hon minns är när Gloria Steinem skriver om hur det är att ständigt vara på resande fot. Att inte landa mer än tio dagar i taget på ett och samma ställe.

– Jag kände direkt att ”men gud, det är ju som det har varit för mig ibland”. Många läser nog det och tänker att det är galet. Det hade jag också gjort, säger hon och skrattar.

Förutom biografin fick Alicia Vikander också massor av videos från Glorias yngre år och hon berättar att Gloria var väldigt annorlunda då. Hon var mindre säker och bekväm med att vara framför kameran och inför journalister. Men samtidigt som hon inte var så bekväm så var hon hela tiden klar och tydlig med vilket budskap hon ville få fram.

Annons

– Den kampen är det jag har försökt bygga min del av Gloria på, säger Alicia Vikander som spelar Gloria Steinem när hon är mellan 20 och 40 år gammal.

– Det jag inte hade förstått tidigare är hur hårt hon slogs för att hitta sin röst och att ingen lät henne publicera sina texter på grund av tiderna hon levde i. Så hon kom till en punkt där hon bestämde sig för att om någon skulle lyssna på henne måste jag höja min röst.

Glorias Steinems kamp har varit viktig

Alicia Vikander säger att en av Gloria Steinems styrkor har varit att kunna uttrycka tankar och prata om även de tuffaste ämnen utan att bli arg. I stället har hon varit mjuk och valt att använda humor som vapen i hennes kamp. Det har fått många olika typer av personer att lyssna på henne och det är det som har gjort hennes röst så stark.

– Jag kan fortfarande inte fatta vilket jobb som Gloria har gjort i decennier nu och hur långt vi faktiskt har kommit.

The Glorias visades under Sundance-festivalen och kommer att ha premiär på bio under 2020.

Foto: TT

Läs mer: 

Här är 15 feministiska framsteg i världen 2019

Därför snackar alla om Natalie Portman efter Oscarsgalan

Annons