Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serier

Alexandra och Desirée: Att vara tonåring i bloggvärlden har satt sina spår

21 jun, 2022 
AvSaga Pettersson
Alexandra och Desirée: Att vara tonåring i bloggvärlden har satt sina spår
00-talets bloggstjärnor var inte många, men stora. Alexandra Nilsson och Desirée Nilsson var två av dem som då skapade en helt ny arena på internet – där bloggbråk var ett framgångskoncept.
Nu femton år senare berättar de, som då bara var tonåringar, om dåtida bloggvärldens baksidor.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
00-talets bloggstjärnor - nu och dåBrand logo
00-talets bloggstjärnor - nu och då

Idag släpps dokumentären Vad hände? Bloggbråken 2008-2014 av SVT Edit, där vi får följa dåtidens stora bloggare. Medverkar gör Desirée Nilsson och Alexandra Nilsson, som gick under namnen Dessie och Kissie, och några av få som var dåtida bloggvärldens absolut största. Detta långt innan det fanns någonting som kallades för influencer.

Bråken mellan Desirée och Alexandra, och andra stora dåtida bloggare, blev snabbt ett framgångskoncept. Läsarna ökade och bloggarna genererade i mer pengar. Men när pengarna rullade in så fanns det flera som såg sin chans att utnyttja dem.

Så har åren som Dessie och Kissie påverkat dem

Under morgonen gästade Desirée och Alexandra Morgonpasset i P3. Trots alla bloggbråk genom åren, så var tjejerna vänner i det verkliga livet. De var bara tonåringar när de blev Dessie och Kissie med hela svenska folket – något som satt sina spår.

Annons

– I och med att vi var så små så blev man ganska påverkad. Det var mycket hatkommentarer som man levde efter. Man försökte vara stark och såna delar, men det är inte normalt för en liten tjej att vara så pass ung och få så mycket kommentarer om hur du ska leva, hur du ska se ut, hur du borde vara, säger Desirée i Morgonpasset i P3.

– Någonstans måste det ju ha satt ärr i oss. Jag vet att jag inte mådde bra av det, vilket var en anledning till att jag slutade.

Alexandra Nilsson fyller i och berättar om sina upplevelser:

– Det är klart det sätter sina spår. Jag utvecklade en ätstörning. Sen ska man inte bara sitta och säga att det var nättroll och hatkommentarers fel. Media, gammelmedia, hade en jättestor roll i det här. De hängde ut bilder på mig på löp, där jag var ätstörd och hånade min kropp. Det var en helt annan tid, både för oss i våra hjärnor, hur man betedde sig, men också i media och hur de faktiskt pratade om oss tjejer.

Annons

Idag kan de båda se saker i vardagen som är ett resultat av allt de varit med om. Alexandra Nilsson har svårt för att människor rör vid henne, det klarar hon inte av. Hon säger att hon till exempel aldrig skulle kunna gå på massage. Desirée Nilsson har i sin tur svårt för stora sociala tillställningar och tonåringar.

– De tittar på mig som en kärring idag, men det är ändå... Jag har fått en tårta slängd på mig. Tonåringar var elaka mot mig när jag var ute på stan som yngre, och det sitter kvar, säger Desirée och minns tillbaka på när hon som ung fick en tårta slängd rakt i ansiktet, och alla drinkar hon fått över sig på sig på fester och ute på krogen.

– Att gå i Kungsträdgården, det händer liksom inte, fortsätter hon.

”Önskar att jag kunde säga att jag ångrar allt, men det gör jag inte”

Att folk älskar drama är ingen nyhet. Att bloggbråken genererade i ökad trafik är därför inte heller så konstigt. Och de så kallade bloggbråken, som genererade i pengar, ledde i sin tur till att tjejerna blev utnyttjade.

Annons

– De ville att vi skulle bråka, för det genererade i mer följare, och sen gav det mer pengar. Och pengarna gick ju till våra managers. Det var de som styrde oss väldigt mycket. Jag fick en fast lön, en väldigt liten lön och de sa att ”den lönen ska du vara glad för, det är inte många 14-åringar som tjänar så här mycket pengar”, säger Alexandra Nilsson.

Det var inte bara bloggbråk som bidrog till bloggtrafik. Även provokativa uttalanden, som kunde handla om exempelvis kroppsideal, ledde till ökad läsning.

Men idag, drygt femton år senare, är det ingenting som Alexandra Nilsson ångrar – på grund av allt hon fick utstå som ung.

– Jag önskar att jag kunde säga att jag ångrar allt, men det gör jag inte. Som jag sa tidigare, jag led ju själv av en ätstörning, och jag fick det på grund av media och mina följare. Så jag känner likadant gentemot de som kommenterade min blogg, att jag har en ilska mot dem som inte riktigt vill släppa. Vilket är synd, säger hon.

Foto: TT

Annons