Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serierBoktips

Alba August om rollen i filmen om Astrid Lindgren: "Historien om henne måste ut, den måste berättas"

23 maj, 2018 
AvJohanna Lejon
Aktuell i Netflix nya storsatsning "The rain" och har 
huvudrollen i höstens storfilm om Astrid Lindgren – 
2018 är Alba Augusts år. ELLE pratar karriär, kvinnohistoria och kändisföräldrar med skådespelaren.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Utanför Tivoli i Köpenhamn ligger en omkullvräkt buss rakt över gatan. Fem bilar har helt sonika lämnats av sina ägare. Elledningar hänger, som spindelväv, utanför nöjesparkens entré som nästan helt trasats sönder av väder och vind. Himlen är domedagsgrå. Danmark och Köpenhamn, känt för hygge, uttrycket som syftar till gemyt, mys och det goda livet, har aldrig varit obehagligare.

Scenen är hämtad från Netflix första nordiska produktion, The rain.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Svenska Alba August spelar huvudrollen i serien, vars titel syftar till det farliga regn som dragit in över Danmark och ödelagt landet. Handlingen är inspirerad av verk som Flugornas herre, Walking dead, The leftovers och Hungerspelen. Spänning och skräck kantar handlingen. Men The rain rymmer också hopp, kärlek och vänskap.

– Min karaktär Simone är storasystern i det syskonpar som seriens handling kretsar kring. Hon och hennes lille bror har varit inlåsta i en bunker i sex år och man får följa dem när de kommer ut och möter en grupp unga människor som de försöker överleva ihop med.

Annons

The rain är bitvis extremt obehaglig. Din karaktär är lite av en trygg famn i all hemskhet. Känner du igen dig?

– Absolut. Simone är enormt stark. Hon är kanske inte den gladaste personen i gruppen men hon är den med mest hopp och den som tar flest initiativ till hur de ska ta sig vidare för att kunna fortsätta leva.

Varför tackade du ja till rollen?

– Det var självklart att säga ja, redan på den första castingen kände jag hur stimulerande arbetet med serien var, inte minst för att min karaktär är så drivande, stark och modig. Jag har aldrig gjort en såhär stor roll i en tv-serie, och det har varit en dröm för mig. Jag tror inte ens nu att jag fattar hur stort det är. Att miljoner kommer att kunna se det.

Vad var svårast under inspelningen?

– Det svåraste när man filmar så länge som sex månader, som vi gjorde, är att behålla koncentrationen. Man blir väldigt trött. Efter tre månader kommer man till en punkt där man är så slut, snurrig och har svårt att hitta det fokus som behövs. Det är tufft att filma, att vara skådespelare. Man får liksom aldrig ha en dålig dag, inte en enda dålig dag på sex månader. Det är lite utmattande.

Annons

Alba August fyller snart 25 år. I vår tar hon examen från Den Danske Scenekunstkole i Köpenhamn. Men redan nu är hon en erfaren skådespelare. Film och skådespeleri har hon i blodet. Mamma heter Pernilla August, skådespelare och regissör. Pappa är danske regissören Bille August.

Hur trött är du på att få frågor om dina föräldrar?

– Jag är inte trött på det, egentligen. Men jag har svårt att svara på de frågorna, speciellt när det gäller jobb. Jag har svårt att koppla ihop dem med det liksom. För mig är de bara min mamma och min pappa.

Något de gjort som du tycker extra mycket om?

– Jag beundrar dem båda, väldigt mycket. Jag tycker om deras mod, att de inte är fåfänga eller rädda och att de inte anpassar sig. De är så jävla starka båda två, de har många barn, stora familjer och har ändå lyckats göra karriär, båda två.

Annons

Sedan 2012 har Alba August gjort minst en större produktion per år. I år är hon dubbelt aktuell. I The rain men också i höstens Unga Astrid, där hon spelar Astrid Lindgren.

Man får bilden av att du alltid har skådespelat. Kan du berätta om din och din systers påhittade karaktärer Alexandra och Klara?

– Haha, så roligt att du har koll på dem! När vi hälsade på vår pappa när vi var små brukade vi alltid spela in ett avsnitt med de här låtsaskaraktärerna, Alexandra och Klara. Det var liksom som en tv-serie som pågick. Pappa hjälpte oss att filma, regissera och skriva manus. Vi älskade det.

Sedan gick du teaterlinjen på Södra Latin?

– Det var i högstadiet som jag, i någon form av desperation faktiskt, började hålla på ännu mer med teater eftersom jag hade så svårt med skolan. Jag hade skitsvårt att koncentrera mig, supersvårt att hänga med … Teater kändes mer naturligt, och sedan fortsatte jag bara.

Annons

Jag befinner mig ständigt i någon slags arbetsmässig kris, typ ”ska jag kanske bli tandhygienist i stället” – har skådespeleriet alltid varit så självklart för dig?

– Gud ja. Jag kan verkligen känna igen mig! Det som är så tacksamt med skådespeleriet är att man byter sammanhang så ofta, det är alltid nya människor, nya uppgifter. Det kan såklart vara oerhört krävande, och man blir lite knäpp av att hela tiden ställa om, men jag tror inte att jag hade klarat av ett vanligt jobb. Jag jobbade på förskola ett tag, det var helt fantastiskt men utmaningen ligger verkligen i att göra samma sak varje dag. Jag kan inte det.

Du utsågs till shooting star på filmfestivalen i Berlin i år och beskrivs som ”begåvad” och ”lovande”. Hur känns det att läsa sådant?

– Jag vet inte, det är svårt. Men i grunden handlar det om att jag på kort tid har fått göra två gigantiska projekt, The rain och Unga Astrid, projekt som jag aldrig ens hade vågat drömma om. Jag fattar inte riktigt vad det är jag har kastat mig ut i, haha … Det är sjukt overkligt.

Annons

Vill du utomlands, typ till Hollywood?

– Hollywood, som plats, skiter jag fullständigt i. Men det finns filmskapare där som det skulle vara otroligt häftigt att få jobba med. Och så har de ju helt andra budgetar. Samtidigt finns det så många duktiga och inspirerande filmarbetare här hemma. Så länge man känner sig stimulerad och utmanad, och det gör jag verkligen, så finns det ingen anledning att fly.

Vad driver dig?

– Åh svårt, stor fråga. Jag tror att det är historierna. I Unga Astrid var det verkligen hennes berättelse som drev mig. Herregud, har hon upplevt det här? minns jag att jag tänkte. Och när jag insåg att så många kvinnor hade upplevt det som hon gått igenom, det filmen handlar om, tänkte jag: varför vet jag inte det här om svensk kvinnohistoria? Vi bara måste göra en film om det här. Nu. Sedan drivs och inspireras jag av andra skådespelare: dialogen med dem, och att se dem arbeta.

Ibland känns det som att hon är det finaste Sverige har. Hur var det att spela en person som nästan är helgon förklarad?

Annons

– Hon är verkligen en hjälte och hon är också en av mina allra största idoler. Jag har haft alla hennes böcker i bokhyllan, och jag älskade Junibacken på Djurgården när jag var liten. Det var sjukt surrealistiskt att vara på casting för att spela henne. Men när jag började sätta mig in i henne och hennes bakgrund, när jag verkligen försökte förstå människan Astrid, så glömde jag faktiskt hela den här pressen. Jag har aldrig någonsin tvivlat på beslutet att säga ja, historien om henne måste ut, den måste berättas.

Det är så fascinerande att höra dig prata danska i The rain. Är du tvåspråkig från början?

– Jag har blivit tvåspråkig. Jag bestämde mig för det när jag kom in på teaterskolan i Köpenhamn. Nu jävlar ska jag ta tag i det här, liksom. Och det har jag gjort. Men det är först nu, efter The rain, som jag har blivit riktigt trygg i det. Det är en lyx att ha två språk. Jag har vuxit upp med min mamma i Sverige och inte med min danska familj, men jag känner att språket tar mig närmare dem, och det betyder jättemycket.

Annons

Du fyller 25 i sommar, och tar snart examen från teaterhögskolan. Vad lever du för liv, när du inte jobbar?

– Jag reser mycket, och så gillar jag att vara ensam. Jag är så, jag älskar att vara social, umgås med vänner men jag är också ganska introvert. Jag vet inte ens hur man kan vara det, men det är som att jag är två personer på samma gång.

Alba om sina förebilder i branschen…

Trine Dyrholm. ”Jag spelar mot henne i Unga Astrid, och hon var sjukt inspirerande att jobba med. Hon är otroligt modig, otroligt känslig och skör men samtidigt också väldigt självsäker. Hon är en förebild, verkligen.”

Meryl Streep och Michelle Williams. ”De både spelar helt fantastiskt och väljer sina roller så rätt. Jag beundrar att de verkligen färgar sina roller, vilket vittnar om att de också är väldigt bra på att regissera sig själva.”

Namn: Alba Adéle August.
Ålder: 24 år.
Familj: Mamma Pernilla August, pappa Bille August, syskon.
Bor: I Köpenhamn.
Aktuell: Har huvudrollen i Netflix första nordiska produktion, The rain. Spelar Astrid Lindgren i filmen Unga Astrid som har premiär på bio 14 september.
Följ: @albaadele

Läs också:

Ska du bara se en serie i helgen? Plöj The Rain på Netflix

Astrid Lindgren-filmen Unga Astrid hyllas efter premiärvisning

Foto Victoria Will/Netflix

Annons